Χρηματιστήριο: Μια ανάσα από τις 900 μονάδες

Χρηματιστήριο: Μια ανάσα από τις 900 μονάδες

Στις 898,29 μονάδες με άνοδο 0,60% έκλεισε την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχισε τα μικρά βήματα προς τον στόχο των 900 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τζίρο ωστόσο να παραμένει πολύ χαμηλός και να μη βοηθάει στην ενίσχυση του ανοδικού μομέντουμ, τη στιγμή που το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές παραμένει επιφυλακτικό λόγω της παραλλαγής «Ομικρον», καθώς οι επίσημες αναφορές για το εάν καλύπτεται ή όχι από τα εμβόλια εκκρεμούν ακόμα. Εγχώριοι αναλυτές συνιστούν πάντως προσοχή στις ημερήσιες διακυμάνσεις καθώς το Χ.Α. δεν μπορεί να μην επηρεαστεί από τις εξελίξεις στο εξωτερικό, έστω και αν η συσχέτιση δεν εμφανίζεται σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, σημειώνουν ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται εκ νέου στην περιοχή του 1,36% (το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020) και περαιτέρω σημαντική άνοδος θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά με τις μετοχικές αποδόσεις.

Ετσι, στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,60% και στις 898,29 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,61 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Fast Finance, τεχνικά όσο παραμένει κάτω των 900 μονάδων η εικόνα δεν αλλάζει. Τυχόν διάσπαση του επιπέδου οδηγεί στον επόμενο εφικτό στόχο των 910-915 μονάδων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 2.162,41 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση της τάξης του 0,24% στις 1.489,49 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,73% στις 581,95 μονάδες, με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 2,36%, την Eurobank να κλείνει αμετάβλητη στο 0,92 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα να καταγράφει πτώση 0,77%, ενώ κέρδη 1,36% σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Ο τζίρος κινήθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα καθώς διαμορφώθηκε στα 46,61 εκατ. ευρώ.

Στα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν οι Motor Oil, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ με κέρδη άνω του 2%, και ακολούθησαν οι Jumbo, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με άνοδο άνω του 1%, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις σημείωσαν Aegean και Σαράντης στο -1,78% και -1,71% αντίστοιχα.

Η ελληνική αγορά συνεχίζει την ισχνή αντίδρασή της μετά την πίεση των τελευταίων ημερών, όμως οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών (περίπου 5 εκατ. ευρώ καθαρή αξία συναλλαγών ανά ώρα) δεν πείθουν για κάτι καλύτερο, σχολιάζει ο οικονομολόγος της Fast Finance, Λουκάς Παπαϊωάννου. «Με δεδομένο ότι βαδίζουμε προς τις εορτές και το κλείσιμο έτους, που παραδοσιακά οι όγκοι συναλλαγών φθίνουν, δεν τρέφουμε πολλές ελπίδες για αλλαγή της εικόνας», όπως τονίζει.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, τόσο εντός όσο και εκτός τειχών, με την αρνητική επιρροή του πληθωρισμού να γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτή στην καθημερινότητα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, παραμένοντας ο σημαντικότερος κίνδυνος για την ανάκαμψη των οικονομιών.

Η ελληνική οικονομία αν και προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα, απέχει ακόμα 25% για να φτάσει στα επίπεδα προ κρίσης. Το γεγονός ότι η οικονομία αντέδρασε σαν ελατήριο από την πίεση των περυσινών lockdowns, δεν σημαίνει ότι κάλυψε τις μεγάλες πληγές που δημιούργησε η υπερ-δεκαετής κρίση στον πυρήνα της πραγματικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή