Ο αντίκτυπος της «Όμικρον» στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ

Ο αντίκτυπος της «Όμικρον» στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ

Η σοβαρότητα των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των μέτρων για τη μετάλλαξη

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενόσω οι λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού γίνονται γνωστές, οι επενδυτές προετοιμάζονται για δυνητικό πλήγμα στα οικονομικά αποτελέσματα των αμερικανικών επιχειρήσεων, ιδίως όσων δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, στα εστιατόρια και στις εταιρείες ταξιδίων. Οι ειδήσεις για τη μετάλλαξη «Ομικρον» έρχονται στο μέσον της περιόδου των εορτών και πολλές εταιρείες ήδη αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στον υψηλότερο πληθωρισμό, αλλά και στα προβλήματα στο σύστημα της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας εξαιτίας της πανδημίας. «Αυτό στρέφει και πάλι την προσοχή στις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες επηρεάστηκαν από την επανεκκίνηση της οικονομίας», επισημαίνει η Κριστίνα Χούπερ, διευθύντρια του τμήματος στρατηγικής διεθνών αγορών στην Invesco στη Νέα Υόρκη. «Θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε κίνηση στα εστιατόρια και στα καταστήματα λιανικής ή τουλάχιστον σε εκείνα που αποκομίζουν τα περισσότερα από τα έσοδά τους από τις αγορές εντός τους, εν αντιθέσει με την ηλεκτρονική δαπάνη;» διερωτάται. Κι εκείνη και άλλοι υπεύθυνοι στρατηγικής επισημαίνουν πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πουν πόσο θα επηρεάσει τα κέρδη η «Ομικρον». Πρόκειται για μετάλλαξη η οποία προσείλκυσε την προσοχή διεθνώς πριν από περίπου δύο εβδομάδες, προήλθε από τη Νότια Αφρική και εξαπλώθηκε στο ένα τρίτο των Ηνωμένων Πολιτειών, αν και η «Δέλτα» αφορά την πλειονότητα των μολύνσεων σε όλη τη χώρα, όπως ανέφεραν την περασμένη Κυριακή οι υγειονομικές αρχές.

Η Goldman Sachs, εν τω μεταξύ, προ περίπου μιας εβδομάδας, επικαλέστηκε τους κινδύνους και την αβεβαιότητα που συνδέονται με την «Ομικρον», όταν αναθεώρησε προς τα κάτω τις προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο 3,8% το 2022. Κι ενώ η μετάλλαξη αυτή μπορεί να καταστήσει πιο αργή την επανεκκίνηση της οικονομίας, η Goldman Sachs αναμένει μόνο μια περιορισμένη επίπτωση στις δαπάνες για υπηρεσίες. Αξίζει να αναφερθεί πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις μόλις ολοκλήρωσαν ένα τρίτο τρίμηνο με πολύ δυναμικότερη κερδοφορία από όσο αναμενόταν, ενώ ο ρυθμός αύξησης των εσόδων τους το τελευταίο τρίμηνο του 2021 σε ετήσια βάση εκτιμάται πως θα είναι αρκετά χαμηλότερος από εκείνον του προηγούμενου. Αναλυτές προβλέπουν ότι στις εταιρείες που συναπαρτίζουν τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500, τα κέρδη της περιόδου Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου θα είναι ενισχυμένα κατά 21,6% έναντι του ιδίου διαστήματος του 2020.

Αυτές οι προβλέψεις για το τέταρτο τρίμηνο δεν έχουν μεταβληθεί από τις 26 Νοεμβρίου, ακριβώς μόλις η νέα μετάλλαξη άρχισε να απασχολεί τα πρωτοσέλιδα. Η «Ομικρον» μπορεί, επιπλέον, να επηρεάσει τον σχεδιασμό των ταξιδιών. Ηδη, άλλωστε, οι τιμές των μετοχών των αεροπορικών εταιρειών δέχονται πιέσεις και ο κλαδικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της νέας Υόρκης έχει υποχωρήσει έκτοτε κατά 8,3%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πίτερ Τουζ, προέδρου της Chase Investment Counsel στη Σαρλότσβιλ της Βιρτζίνια, «η σοβαρότητα του αντίκτυπου για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των μέτρων για τη μετάλλαξη». Και συμπληρώνει: «Θα υπάρξει κάποιου είδους βραχυπρόθεσμη επίπτωση και ειδικά στις μετακινήσεις». Ο Κόλιν Σκάρολ, αντιπρόεδρος, υπεύθυνος των ερευνών στις μετοχές στη CFRA, σε αναφορά του στις 2 Δεκεμβρίου έγραψε ότι, ενόσω οι λεπτομέρειες για την «Ομικρον» συνεχίζουν να γνωστοποιούνται, οι τάσεις στις μετακινήσεις στις ΗΠΑ κατά τους τελευταίους μήνες με τη μετάλλαξη «Δέλτα» δίνουν μια εικόνα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αποδεχθεί τον κίνδυνο της μόλυνσης αφότου έχουν εμβολιαστεί. Γνωρίζοντας ότι παραμένει χαμηλός ο κίνδυνος μιας σοβαρής νόσησης, νιώθουν άνετα να ταξιδεύουν», επισήμανε, εν κατακλείδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή