Φυσικό αέριο: Έκπτωση 30% καθώς οι τιμές καλπάζουν

Φυσικό αέριο: Έκπτωση 30% καθώς οι τιμές καλπάζουν

Από 15% αυξάνεται στο 30% τον Δεκέμβριο για τους οικιακούς καταναλωτές

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον διπλασιασμό της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου του Δεκεμβρίου για τους οικιακούς καταναλωτές εξετάζει η ΔΕΠΑ, στη σκιά των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική Gazprom για την τιμή προμήθειας το 2022, οι οποίες εξελίσσονται σε ένα «σκληρό» παζάρι που δεν αποκλείεται να καταλήξει και στη Διαιτησία, κάτι που θα φανεί στις επαφές τις οποίες θα έχουν μέσα στην εβδομάδα οι διοικήσεις των δύο εταιρειών. Με τις τιμές του φυσικού αερίου να καλπάζουν εκ νέου έπειτα από μια προσωρινή υποχώρηση και το κόστος για θέρμανση να έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, η κυβέρνηση διευρύνει το πακέτο μέτρων κοινωνικής στήριξης για τον Δεκέμβριο και προσδοκά σε ένα καλό συμβόλαιο με την Gazprom, που θα της επιτρέψει να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις του λογαριασμού φυσικού αερίου και στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Η ΔΕΠΑ, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξετάζει σενάριο για τον διπλασιασμό της έκπτωσης του 15% που έχει ήδη ανακοινωθεί για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, στο 30% για τον Δεκέμβριο. Βεβαίως, οι προμηθευτές φυσικού αερίου δεν έχουν πάρει ακόμη οδηγίες από τη ΔΕΠΑ για το πώς θα περάσουν την έκπτωση του 15% στις καταναλώσεις του Νοεμβρίου, κάτι που σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας θα γίνει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από τη ΔΕΠΑ και μέχρι να συμβεί αυτό, οι τιμολογήσεις του Νοεμβρίου δεν μπορούν να συμπεριλάβουν έκπτωση», αναφέρουν στην «Κ» στελέχη του κλάδου προμήθειας. Το πώς η έκπτωση θα φτάσει στο σύνολο των οικιακών καταναλωτών, για να είναι οριζόντια η εφαρμογή της όπως ανακοινώθηκε, από τη στιγμή που δεν αγοράζουν όλοι οι προμηθευτές φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ, είναι ένα ζήτημα που ενέχει και νομικές διαστάσεις και το οποίο η διοίκηση της ΔΕΠΑ επιχειρεί να επιλύσει με τη συνδρομή της Deloitte.

Με την αγωνία των επιπτώσεων των υψηλών τιμών στα νοικοκυριά τους χειμερινούς μήνες, η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε προχθές στη Βουλή αναστέλλει τις χρεώσεις του δικτύου διανομής φυσικού αερίου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, που οι λογαριασμοί, λόγω της έντονης ζήτησης του καυσίμου για θέρμανση, θα είναι αυξημένοι. Τα ποσά αυτά, που αντιστοιχούν σε πάνω από 10% του συνολικού λογαριασμού, θα εξοφληθούν σε τέσσερις ισόποσες, άτοκες, μηνιαίες δόσεις από τον Απρίλιο έως και τον Αύγουστο, διάστημα που δεν υπάρχει κατανάλωση για θέρμανση.

Καλπάζουν οι τιμές του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Στα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία είναι έκδηλη η ανησυχία για τις επιπτώσεις σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και στον πληθωρισμό το επόμενο διάστημα, καθώς δεν διαφαίνεται αποκλιμάκωση των τιμών.

Η ένταση της ενεργειακής κρίσης συνεχίζεται, με τις βασικές συνιστώσες αυτής, τις τιμές δηλαδή του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2), να καταγράφουν σημαντική αύξηση.

Οι τιμές του φυσικού αερίου, μετά την υποχώρηση στα 85 ευρώ η μεγαβατώρα στα τέλη Νοεμβρίου, ξεπέρασαν εκ νέου προχθές το φράγμα των 100 ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν το ξέφρενο ράλι, σπάζοντας νέο ρεκόρ ενδοσυνεδριακά προχθές στα 90 ευρώ/τόνο, όταν ένα μήνα πριν ήταν στα 60,63 ευρώ/τόνο. H μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην εγχώρια αγορά διαμορφώνεται για τον Δεκέμβριο μέχρι στιγμής στα 226,99 ευρώ/MWh. Χθες η χονδρεμπορική τιμή έφτασε στα 231,83 ευρώ/MWh, ακολουθώντας το παράλληλο ράλι των τιμών φυσικού αερίου και CO2.

Οι υψηλές τιμές φαίνεται να παγιώνονται για το επόμενο διάστημα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά στις χώρες της Ευρώπης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στη Βουλή προχθές άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, ενώ ήδη στη μάχη για την αναχαίτιση των αυξήσεων η κυβέρνηση έχει ρίξει το τελευταίο τετράμηνο 670 εκατ.

«Βρείτε τα με την Gazprom»

Στην Gazprom παρέπεμψε για τις τιμές προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Β. Πούτιν. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό στη Μόσχα, ο κ. Πεσκόφ σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 απέκλεισε με ένα κοφτό «όχι» οποιαδήποτε ειδική μεταχείριση της Ελλάδας στο θέμα.

Στο ερώτημα εάν η Ρωσία μπορεί να κάνει κάτι για να μειωθούν οι τιμές που πληρώνουν οι Ελληνες καταναλωτές, ο κ. Πεσκόφ απάντησε: «Οχι, γιατί αυτές είναι αμοιβαίες συμφωνίες. (…)

Είναι θέμα διμερούς συμφωνίας με την Gazprom. Υπογράφετε απλά ένα συμβόλαιο με την Gazprom το οποίο θα ισχύει για μια συγκεκριμένη περίοδο και αν η συμφωνία αυτή είναι μακροχρόνια θα συνεχίσετε να λαμβάνετε φυσικό αέριο με την προβλεπόμενη τιμή. Οχι με τιμές που μπορεί να πάνε από τα 500 δολάρια στα 1.100 μέσα σε μια νύχτα, αυτό μπορεί έτσι να διορθωθεί».

Νωρίτερα, ερωτώμενος για το ίδιο θέμα, απάντησε μάλλον ειρωνικά: «Θα θέλατε να σας στείλουμε δωρεάν φυσικό αέριο;».

Τις επόμενες μέρες θα επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για μια συμφωνία παροχής φυσικού αερίου. Η σύμβαση που υπάρχει και λήγει το 2026 προβλέπει ότι η τιμή προμήθειας του αερίου θα διαμορφώνεται με βάση το πετρέλαιο. Με τα σημερινά δεδομένα οδηγεί σε χαμηλή τιμή. Ωστόσο, το 2020 είχε αναθεωρηθεί ύστερα από αίτημα της ελληνικής πλευράς για μια διετία (2020-2021), καθώς πέρυσι οι τιμές αερίου στη σποτ αγορά είχαν κατακρημνιστεί. Καθώς η διετία της αναθεώρησης λήγει, είτε θα πρέπει να υπάρξει νέα αναθεώρηση που επιδιώκει η Gazprom είτε να επανέλθει η αρχική συμφωνία, κάτι που δεν πρόκειται να δεχθεί η ρωσική πλευρά. Αν δεν υπάρξει κάποιος συμβιβασμός, δεν αποκλείεται η υπόθεση να οδηγηθεί στη διαιτησία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή