ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ομόλογο 100 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2022 από Premia Properties

Στις αρχές του 2022 αναμένεται να «τρέξει» η διαδικασία για την έκδοση ομολόγου ύψους 100 εκατ. ευρώ από την Premia Properties.

Ομόλογο 100 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2022 από Premia Properties

Στις αρχές του 2022 αναμένεται να «τρέξει» η διαδικασία για την έκδοση ομολόγου ύψους 100 εκατ. ευρώ από την Premia Properties. Τα έσοδα της έκδοσης πρόκειται να χρηματοδοτήσουν κατά κύριο λόγο την περαιτέρω επέκταση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εισηγμένης, ενώ ένα μέρος αυτών θα κατευθυνθεί και στην αποπληρωμή δανεισμού. Στόχος είναι η απόκτηση νέων ακινήτων σε κατηγορίες όπως οι κατοικίες, τα logistics, οι υπεραγορές (σούπερ μάρκετ) και τα κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα, όπως κλινικές, νοσοκομεία, σχολεία και γηροκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου (σε μετρητά και σε είδος) κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου. Ως εκ τούτου, με το πέρας του φετινού εννιαμήνου η αξία των ακινήτων της εταιρείας αυξήθηκε σε 131,6 εκατ. ευρώ, από 66 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2020. Μαζί με τις δέκα σχολικές μονάδες που διαχειρίζεται, στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης αξίας 39,6 εκατ., το σύνολο της αξίας του χαρτοφυλακίου της διαμορφώνεται σε πάνω από 170 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της απόκτησης ενός συγκροτήματος κατοικιών από την Dimand Real Estate. Πρόκειται για ακίνητο επιφάνειας 3.600 τ.μ. στον Αγιο Διονύσιο του Πειραιά. Το κτίριο διαθέτει 58 διαμερίσματα, τα οποία μισθώνει η εταιρεία Teleperfomance για λογαριασμό των εργαζομένων της. Η εταιρεία εξυπηρέτησης πελατών μισθώνει δεκάδες χιλιάδες τ.μ. γραφείων σε παρακείμενο συγκρότημα, που αναπτύχθηκε επίσης από την Dimand, στο πλαίσιο της ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος.

H Γ.Σ. ενέκρινε τη μετατροπή της εισηγμένης σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιου- σία (ΑΕΕΑΠ).

Εν τω μεταξύ, χθες, οι μέτοχοι της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Premia ενέκριναν τη μετατροπή της εισηγμένης σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Οπως αναφέρει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Premia κ. Κων. Μαρκάζος, «πρόκειται για μια κίνηση που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη, καθώς εκτός από τα προφανή φορολογικά πλεονεκτήματα των ΑΕΕΑΠ, θα μας επιτρέψει να προσελκύσουμε και άλλους θεσμικούς επενδυτές, αλλά και μικροεπενδυτές, λόγω της υψηλής μερισματικής απόδοσης των εταιρειών του κλάδου. Ετσι θα διευρυνθεί η μετοχική σύνθεση και θα αυξηθεί και η εμπορευσιμότητα της μετοχής μας», σημειώνει ο κ. Μαρκάζος. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του σχετικού νόμου, οι ΑΕΕΑΠ υποχρεούνται να διανέμουν το 50% των κερδών τους.

Παράλληλα, ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ προσφέρει υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας. Γι’ αυτό πολλοί θεσμικοί επενδυτές προτιμούν να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε εταιρείες του κλάδου. Σημειωτέον ότι, μετά την τελευταία αύξηση κεφαλαίου, στο μετοχολόγιο της Premia συμμετέχει με 17,22% ο σουηδικός όμιλος Fastighets AB, που ελέγχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 16 δισ. ευρώ, όντας εισηγμένος στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης.