Η πανδημία φέρνει ανατροπές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην εργασία

Η πανδημία φέρνει ανατροπές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην εργασία

Για τις νέες προκλήσεις της Ευρώπης μιλάει στην «Κ» ο επικεφαλής στρατηγικής πρόβλεψης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Στέφαν Μέργκενταλερ.

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής στρατηγικής πρόβλεψης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ περιγράφει έναν κόσμο με μικρότερες εφοδιαστικές αλυσίδες, μεταφορά μονάδων παραγωγής εγγύτερα στα σημεία των αγορών κι ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας. Ο Στέφαν Μέργκενταλερ ήρθε στην Αθήνα προσκεκλημένος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και επισημαίνει στη συνέντευξή του στην «Κ» ότι η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του ψηφιακού και του πράσινου μετασχηματισμού, πλάι στην ίδια της την οικονομική και πολιτική εμβάθυνση.

– Τελικά, ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης της στρατηγικής πρόβλεψης, όταν ζούμε σε έναν κόσμο δίχως γραμμική εξέλιξη και συνεχή εμφάνιση «μαύρων κύκνων», όπως η πανδημία;

– Νομίζω ότι οι προηγούμενοι μήνες και η πανδημία ανέδειξαν την ανάγκη αυτή περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε. Η παγκοσμιοποίηση δημιούργησε έναν εντυπωσιακά διασυνδεδεμένο κόσμο σε όλα τα επίπεδα κι αυτό το βλέπουμε στο περιβάλλον, στην εφοδιαστική αλυσίδα και την κοινωνία. Ομως σε επίπεδο κυβερνήσεων και ιδιωτικού τομέα εξακολουθούμε να λειτουργούμε με όρους καθετοποιημένης δομής κι έτσι αδυνατούμε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά σε περιόδους κρίσεων. Εμείς, στο World Economic Forum, εδώ και χρόνια συμβουλεύουμε οργανισμούς, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις να μην αντιμετωπίζουν φαινόμενα όπως την κλιματική κρίση, την αστικοποίηση ή τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς μεμονωμένα και να οικοδομήσουν νέες μορφές διατομεακής συνεργασίας. Και χτίζουμε εργαλεία και μεθόδους για να πετύχουμε αυτό που ονομάζουμε στρατηγική πρόβλεψη. Εχουμε πλέον και τις νέες τεχνολογίες που μας βοηθούν να αξιοποιήσουμε τις πληροφορίες με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο, βασιζόμαστε στην τεχνητή νοημοσύνη, τη συνδυάζουμε με την ανθρώπινη και συνδέουμε καλύτερα τις κουκίδες μεταξύ των εξελίξεων. Πάρτε για παράδειγμα το ζήτημα των καθυστερήσεων σε ένα πλοίο στο λιμάνι της Σαγκάης, επειδή μέλη του πληρώματος βρέθηκαν θετικά στον ιό και τις επιπτώσεις σε παραγωγούς και κατασκευαστές στην Ευρώπη. Πλέον μπορούμε πιο αποτελεσματικά να προβλέψουμε αυτού του είδους τις συνδέσεις κι αυτό κάνουμε στη στρατηγική πρόβλεψη.  

– Αναφερθήκατε στα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πώς προβλέπετε πως αυτά θα αντιμετωπιστούν;

– Για πολλούς, ξέρετε, δεν ήταν τόσο ορατό το πόσο περίπλοκο είναι αυτό το σύστημα. Φυσικά προκύπτουν μεγάλες αποδόσεις και οφέλη, αλλά υπάρχουν και τρωτά σημεία, σωστά; Μια από τις εργασίες που κάνουμε στη στρατηγική πρόβλεψη είναι το να προβλέψουμε το είδος των τρωτών σημείων ή των κραδασμών που μπορεί να προκύψουν σε ένα τέτοιο πολύπλοκο σύστημα. Η πανδημία αναμένεται να έχει μόνιμο αντίκτυπο, για αυτό και μια σειρά από χώρες και εταιρείες επιλέγουν να επανεξετάσουν αυτόν τον βαθμό της αλληλεπίδρασης, ενώ αναπτύσσουν τεχνολογίες που επιτρέπουν να φέρουν την παραγωγή τους σε πιο κοντινές χώρες. Νέες τεχνολογίες, όπως οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, θα βοηθήσουν την παραγωγή εξαρτημάτων με πολύ πιο προσαρμοσμένο τρόπο τοπικά, με μικρότερης κλίμακας εργοστάσια και μηχανήματα μεγάλης κλίμακας. Ισως στο μέλλον δούμε εφοδιαστικές αλυσίδες μικρότερης κλίμακας. Αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα κάνουν αρκετές βιομηχανίες και εταιρείες να ξανασκεφτούν την επιστροφή μονάδων παραγωγής εγγύτερα.

– Σε σχέση με το μέλλον της εργασίας στον κόσμο μετά την πανδημία, τι θα πρέπει να περιμένουμε όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, τα ταξίδια, την καθημερινή επικοινωνία και την τηλεργασία;

– Ξέρετε, στην αρχή της πανδημίας ήμασταν όλοι ενθουσιώδεις. Οι εταιρείες τεχνολογίας ήταν οι πρώτες που είπαν «δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στις παλιές συνήθειες στον φυσικό κόσμο». Χάρη στην τεχνολογία καταφέραμε πολλά, μας επέτρεψε την αλληλεπίδραση μέσω του βίντεο. Ομως σταδιακά αντιληφθήκαμε όλοι την αξία της προσωπικής επικοινωνίας, την ανάγκη για πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης σε πολλά επίπεδα. Νομίζω πως η εμπιστοσύνη στην κοινωνία και τους οργανισμούς είναι θεμελιώδους αξίας και απαιτεί από τους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν προσωπικά. Ηδη λοιπόν βλέπουμε άτομα που επιστρέφουν στις συναντήσεις και τα ταξίδια, όμως πλέον γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι μπορεί να είναι παραγωγικοί σε διαφορετικά πλαίσια. Πιστεύω λοιπόν πως θα αντιμετωπίσουμε ένα πιο ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον, κάτι που άλλωστε ήταν στον ορίζοντα εδώ και πολύ καιρό. Αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις για καθιέρωση της εργασίας εξ αποστάσεως ήταν ιδιαίτερα υπερβολικές και ήδη βλέπουμε μια γρήγορη επιστροφή στην προσωπική αλληλεπίδραση που είναι απαραίτητη.

–Εσείς, ποιες θεωρείτε τις κυριότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη την ερχόμενη δεκαετία;

– Η πρώτη είναι ξεκάθαρα η πράσινη μετάβαση. Πρόκειται για την πρόκληση της γενιάς μας. Και νομίζω ότι μόλις αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε το βάθος των αλλαγών που θα χρειαστούν σε όλους τους τομείς. Δεν πρόκειται απλά για μια ενεργειακή μετάβαση, μιλάμε για αλλαγές στη μετακίνηση, στην τροφή κ.τ.λ. Η δεύτερη αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και συμπεριλαμβάνω τόσο τον επανασχεδιασμό ενός οργανισμού ώστε να αντεπεξέλθει στον ψηφιακό κόσμο, όσο και τη μάχη για την προσέλκυση ταλέντων – ξέρετε, οι νεότερες γενιές δεν ενδιαφέρονται μόνο για το εργασιακό περιβάλλον, νοιάζονται και για τις αξίες τις οποίες υπηρετούν οι εταιρείες στις οποίες εργάζονται. Και βέβαια τρίτον, η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει την επόμενη φάση του ευρωπαϊκού πρότζεκτ, μέσα σε ένα πλαίσιο έντονης πόλωσης και αμφισβήτησης των θεμελιωδών αξιών της, που κάποτε αποτελούσαν τις βεβαιότητες του ευρωπαϊκού μοντέλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή