Αλμα στις εταιρικές συμφωνίες για ενέργεια από ΑΠΕ στην Ευρώπη

Αλμα στις εταιρικές συμφωνίες για ενέργεια από ΑΠΕ στην Ευρώπη

Η αύξηση της ζήτησης συνέτεινε στο να υπάρξει σχετική άνοδος και στις τιμές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες, τις οποίες κλείνουν οι μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης και αφορούν τις προμήθειές τους σε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως είναι ο άνεμος και ο ήλιος. Και αυτές οι προμήθειες είναι φθηνότερες, ειδικά εάν συγκριθούν με τα ορυκτά καύσιμα. Από τις αρχές της χρονιάς και μέχρι σήμερα οι εταιρικές συμφωνίες για την προμήθεια ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί σχεδόν 70% σε επίπεδα-ρεκόρ, διότι οι τιμές φυσικού αερίου και γαιάνθρακα εκτίναξαν τις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Τα στοιχεία προέρχονται από την RE-Source, η οποία προωθεί τέτοιες συμβάσεις προμηθειών. Δεδομένου ότι στις ΑΠΕ υπάρχει η δέσμευση για σταθερότητα τιμών, τις καθιστά αμέσως ελκυστικότερες όταν η αγορά συνολικά χαρακτηρίζεται από αστάθεια. Φέτος οι ευρωπαϊκές εταιρείες υπέγραψαν συμφωνίες για να αγοράσουν σχεδόν διπλάσια ενέργεια από ήπιες πηγές απ’ όσο πέρυσι, δηλαδή 6,1 Γιγαβάτ από 3,6 Γιγαβάτ, σύμφωνα με τα στοιχεία της RE-Source.

Καθώς οι οικονομίες στη Γηραιά Ηπειρο επανεκκινούν και η ζήτηση αποκαθίσταται, η προσφορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Βιομηχανικοί κολοσσοί, από την παρασκευάστρια χημικών BASF έως την εταιρεία λιπασμάτων CF Industries Holdings, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αναγκαζόμενοι είτε να επιβραδύνουν είτε ακόμα και να διακόψουν προσωρινά την παραγωγή τους. Το ζήτημα των ελλείψεων στην ενέργεια και της ανοδικής πορείας των τιμών εκτιμάται πως θα συνεχιστεί. «Είχα μια τεράστια αύξηση στα αιτήματα από επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονταν σε διάφορα στάδια πανικού», επισήμανε ο Φιλ Ντομινάι, διευθυντής του τμήματος ηλεκτρικής ενέργειας και ομίλων κοινής ωφέλειας στην Ernst & Young, ο οποίος συνδράμει τις εταιρείες να διαπραγματευθούν τις συμφωνίες προμηθειών. «Αφ’ ης στιγμής συνεκτιμήσεις όλες τις δαπάνες σου, καταλήγεις να λαμβάνεις δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο, διότι είναι φθηνότερη».

Πάντως, η ζωηρότερη ζήτηση συνέτεινε στο να υπάρξει σχετική αύξηση και στις τιμές των ΑΠΕ. Οι τιμές για τις ενεργειακές συμφωνίες παροχής με χρήση ηλίου και ανέμου ενισχύθηκαν σε ποσοστό σχεδόν 7% το τρίτο τρίμηνο του 2021 εν συγκρίσει με το ίδιο διάστημα προ ενός έτους, σύμφωνα με τη LevelTen Energy. Η τελευταία ανέλυσε δεδομένα επί 204 προσφορών τιμών από 91 έργα ανανεώσιμων πηγών σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή