Οι ΗΠΑ επιδιώκουν οικονομική επανασύνδεση με χώρες της Ασίας

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν οικονομική επανασύνδεση με χώρες της Ασίας

H Ουάσιγκτον ευελπιστεί να υπογράψει τη νέα συμφωνία εντός του 2022

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται πως προσπαθεί να επανορθώσει τα σφάλματα του τέως  προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που είχαν ως αποτέλεσμα να  δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, η RCEP ή Ολοκληρωμένη Περιφερειακή Οικονομική Συνεργασία, ανάμεσα στις χώρες της Ασίας με τη συμμετοχή της Κίνας, αλλά χωρίς τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί τώρα να υπογράψει «μια πολύ ισχυρή» συμφωνία-πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες της Ασίας, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη ενταχθεί στη σφαίρα οικονομικής και εμπορικής επιρροής της Κίνας.

Στα σχέδια της Ουάσιγκτον αναφέρθηκε χθες η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, που τόνισε πως η επιδιωκόμενη συμφωνία θα συμπεριλαμβάνει και τον συντονισμό σε θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας, ελέγχων στις εξαγωγές αλλά και προδιαγραφών στην Τεχνητή Νοημοσύνη. «Είναι προτεραιότητα για τον πρόεδρο», τόνισε η κ. Ραϊμόντο στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στα κεντρικά γραφεία του Bloomberg στη Νέα Υόρκη και διευκρίνισε ότι η Ουάσιγκτον ευελπιστεί να υπογράψει τη συμφωνία εντός του επόμενου έτους. Παραπέμποντας εμφανώς στην περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ, η κ. Ραϊμόντο τόνισε πως «η Αμερική δεν έχει δώσει σημεία ζωής σε αυτή την περιοχή εδώ και τέσσερα χρόνια». Αναφέρθηκε, άλλωστε, στην πρόσφατη περιοδεία της στις χώρες της Ασίας και υπογράμμισε πως στόχευε στο να καταστήσει σαφή τη διάθεση των ΗΠΑ για οικονομικό διάλογο, τονίζοντας, όμως, πως δεν επιθυμεί την εμπλοκή της κυβέρνησης Μπάιντεν σε έναν παραδοσιακό γύρο εμπορικών συνομιλιών. Διευκρίνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση προσβλέπει σε «ένα νέο είδος οικονομικού πλαισίου για τη νέα οικονομία» και εξέφρασε την ελπίδα πως θα αρχίσει η διαδικασία της προσέγγισης «στις αρχές του νέου έτους, το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους».

Πολλά από τα ασια- τικά κράτη έχουν ήδη ενταχθεί στη σφαίρα οικονομικής και εμπορικής επιρροής της Κίνας με την RCEP.

Η κ. Ραϊμόντο, που τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Ιαπωνία, τόνισε πως «είναι πάρα πολύ μεγάλη η επιθυμία για αμερικανική παρουσία στην περιοχή και για επανασύνδεση των ΗΠΑ με τις χώρες της περιοχής». Διευκρίνισε, άλλωστε, πως το πλαίσιο συνεργασίας που επιδιώκουν οι ΗΠΑ θα είναι «ευέλικτο» και θα αφήνει το περιθώριο σε όσες χώρες το επιθυμούν να μην προσυπογράψουν όλες τις πτυχές της συμφωνίας. Απώτερος στόχος της Ουάσιγκτον είναι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κ. Ραϊμόντο, να αποκτήσει δεσμούς συνεργασίας όχι μόνο με τις ανεπτυγμένες οικονομίες της περιοχής, όπως η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, αλλά και με τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη. Δεν παρέλειψε, πάντως, να τονίσει ότι στο επίκεντρο των σχετικών επαφών θα τεθούν θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας, ειδικότερα για τις κρίσιμες προμήθειες όπως οι μικροεπεξεργαστές, με στόχο «τη σταθερή και μακροπρόθεσμη συνεργασία σε θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας», ώστε να αντιμετωπισθεί και να διευθετηθεί η έλλειψη συντονισμού που επικρατεί μεταξύ παραγωγών και αγοραστών. Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδοτηθούν όχι μόνο αμερικανικές αλλά και ξένες εταιρείες παραγωγής επεξεργαστών από το πακέτο των 54 δισ. δολαρίων του προέδρου Μπάιντεν, που εξετάζει αυτόν τον καιρό το Κογκρέσο. Αναγκαία προϋπόθεση, υπογράμμισε όμως η κ. Ραϊμόντο, θα είναι η παραγωγή να γίνεται εντός της αμερικανικής επικράτειας.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το πρόβλημα των επεξεργαστών, η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε πως «είναι πρόβλημα για την Αμερική το γεγονός ότι εξαρτώμεθα τόσο πολύ από την Ταϊβάν». Προσέθεσε, επιπλέον, ότι ακόμα ένα στοιχείο της επιδιωκόμενης οικονομικής συνεργασίας θα είναι μια εναρμόνιση των ελέγχων στις εξαγωγές, ώστε να υπάρχουν περιορισμοί στα ευαίσθητα προϊόντα που καταλήγουν στην Κίνα «και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα». Οπως διευκρίνισε, «αν η Αμερική επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές προς την Κίνα για ένα τμήμα του εξοπλισμού επεξεργαστών, αλλά δεν κάνουν το ίδιο και οι σύμμαχοί της, οπότε η Κίνα θα μπορεί να προμηθεύεται αυτόν τον εξοπλισμό από τους συμμάχους των ΗΠΑ, τότε οι έλεγχοι δεν αποδίδουν». Την ίδια στιγμή, σε τακτική συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι εκμεταλλεύεται καταχρηστικά την ισχύ της για να πολιτικοποιήσει ζητήματα σχετικά με το εμπόριο και την τεχνολογία και προσπαθεί «να θέσει εμπόδια για να υπονομεύσει τους διεθνείς κανόνες και να πλήξει την παγκόσμια αγορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή