Επιστρέφουν στην ελληνική αγορά ακινήτων τα funds

Επιστρέφουν στην ελληνική αγορά ακινήτων τα funds

Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων σε logistics, πράσινα κτίρια, data centers

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική επιστροφή στην ελληνική αγορά ακινήτων πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα τα επενδυτικά funds, μετά ένα μικρό «διάλειμμα» 18 μηνών λόγω πανδημίας. Με το ξέσπασμα της πανδημίας, τα επενδυτικά funds που μόνο το 2019 είχαν τοποθετήσει κεφάλαια άνω των 400 εκατ. ευρώ στην αγορά ακινήτων, «πάγωσαν» κάθε κίνηση έως ότου καταγραφούν οι συνέπειες από ένα τέτοιο γεγονός στην οικονομία και ασφαλώς και στην αγορά ακινήτων. Σήμερα η κατάσταση φαίνεται πως έχει αρχίσει να ομαλοποιείται και τα funds κινούνται ακόμα πιο δυναμικά σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Η Dromeus Capital έχει ήδη εξασφαλίσει επενδυτικά κεφάλαια άνω των 300 εκατ. ευρώ, τα οποία σχεδιάζει να τοποθετήσει στην ελληνική αγορά για την απόκτηση ακινήτων logistics μεγάλης επιφάνειας και κτιρίων επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων (data centers). Πρόκειται για δύο νέες κατηγορίες στις οποίες στοχεύει η Dromeus Capital, καθώς μέχρι την πανδημία η κύρια στόχευση του fund αφορούσε κτίρια γραφείων. Μεταξύ άλλων, είχε αποκτήσει τέσσερα κτίρια γραφείων της Prodea Investments αντί ποσού 93 εκατ. ευρώ. Επίσης, είχε αγοράσει το κτίριο γραφείων Maroussi Plaza από την Deloitte, αντί ποσού 40 εκατ. ευρώ.

Το νέο εγχείρημα της Dromeus στηρίζεται από σημαντικούς ξένους θεσμικούς επενδυτές, όπως ένα επενδυτικό fund ιδιωτικών συμμετοχών (private equity) συμφερόντων ΗΠΑ και Καναδά, το οποίο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 60 δισ. δολαρίων.

Dromeus και Brooklane κινούνται ακόμα πιο δυναμικά σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Αντίστοιχα, η Dromeus διεκδικεί με αξιώσεις το Project Terra της Τράπεζας Πειραιώς, ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας πέριξ του 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για περίπου 3.000 ακίνητα, εκ των οποίων το 50% περίπου βρίσκεται στην Αθήνα και το υπόλοιπο σε άλλες πόλεις της χώρας. Αρκετά από τα ακίνητα είναι εισοδήματος, ενώ άλλα θα επαναμισθωθούν από την Πειραιώς, καθώς πρόκειται για υποκαταστήματα και γραφεία του ομίλου. Επίσης, άλλα ακίνητα προσφέρονται για αλλαγή χρήσης και ανακατασκευή, ώστε να αξιοποιηθούν διαφορετικά και να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους. Η Dromeus συμμετέχει και στο Project Skyline, που αφορά την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Alpha Αστικά Ακίνητα, με στόχο τη μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ.

Το Project Terra της Τρ. Πειραιώς διεκδικεί και η Brooklane Capital, η οποία επίσης κινείται ιδιαίτερα δυναμικά στην ελληνική αγορά ακινήτων, ιδίως από το 2019 και μετά. Το επενδυτικό fund έχει ακόμη προχωρήσει στη δημιουργία κοινής εταιρείας με τη Noval Property, με αντικείμενο την αγορά και ανάπτυξη ακινήτου γραφείων. Ειδικότερα, οι δύο πλευρές συμμετέχουν με 50% στην εταιρεία The Grid Α.Ε., η οποία αγόρασε αντί 28,5 εκατ. ευρώ οικόπεδο 16 στρεμμάτων στη συμβολή της οδού Χειμάρρας 10-12 και της Λ. Αμαρουσίου – Χαλανδρίου (πρώην Kodak). Στο εν λόγω οικόπεδο θα αναπτυχθεί συγκρότημα «πράσινων» κτιρίων γραφείων συνολικής δομημένης επιφάνειας 49.000 τ.μ. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 77,3 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η Brooklane Capital φέρεται να είναι ο βασικός υποψήφιος επενδυτής για την ανάπτυξη του πύργου μεικτών χρήσεων που πρόκειται να δημιουργηθεί στην εμπορική ζώνη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Πρόκειται για μια επένδυση που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ, καθώς θα προβλέπει την κατασκευή ενός κτιρίου ύψους 150 μέτρων και επιφάνειας της τάξεως των 70.000 τ.μ. Θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο, διαμερίσματα και γραφειακούς χώρους. Στην επένδυση θα συμμετάσχει και η Lamda Development, αλλά εκτιμάται ότι το ποσοστό της στον φορέα υλοποίησης της επένδυσης θα είναι μειοψηφικό.

Kόμβο logistics 100.000 τ.μ. σχεδιάζει η HIG στον Ασπρόπυργο

Σημαντικές κινήσεις, ιδίως στο σκέλος των logistics, δρομολογεί και το αμερικανικό επενδυτικό fund HIG, καθώς πριν από λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τους υπόλοιπους πιστωτές για τη συμφωνία εξυγίανσης της Χαλυβουργίας Ελλάδος. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία ανοίγει τον δρόμο για την απόκτηση από την HIG του ακινήτου του πρώην εργοστασίου της εταιρείας στον Ασπρόπυργο. Στην έκταση των 290 στρεμμάτων η HIG σχεδιάζει να αναπτύξει έναν σύγχρονο κόμβο logistics επιφάνειας της τάξεως των 100.000 τ.μ., επενδύοντας κεφάλαια που αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τα 80 εκατ. ευρώ. Στόχος της HIG είναι να αναλάβει μέρος του μεταφορικού έργου της αποθήκευσης, διαλογής και διακίνησης των εμπορευμάτων που εισέρχονται στη χώρα μέσω του λιμανιού του Πειραιά και προορίζονται για τις υπόλοιπες αγορές της Ε.Ε.

Η στρατηγική θέση του συγκεκριμένου ακινήτου, δίπλα στα ΕΛΠΕ και με άδεια λιμένος, αποτελεί σοβαρό δέλεαρ και εκ των βασικών λόγων για τους οποίους η HIG έχει προκρίνει την ανάπτυξη υποδομών logistics. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί, η έναρξη των έργων κατασκευής του νέου κτιρίου θα είναι εφικτή εντός 12 μηνών από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ακινήτου, ενώ το ακίνητο θα είναι λειτουργικό ένα χρόνο μετά, δηλαδή εντός δύο ετών από την απόκτηση της έκτασης. Το χρονοδιάγραμμα αυτό εξαρτάται ασφαλώς από την έκδοση της απόφασης έγκρισης της συμφωνίας εξυγίανσης από το πρωτοδικείο, με τη σχετική δικάσιμο να έχει οριστεί για τον προσεχή Ιανουάριο. Μια ρεαλιστική εκτίμηση είναι η έναρξη λειτουργίας των νέων αποθηκών εντός του 2025. Η HIG είχε αποκτήσει δάνεια συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ της Χαλυβουργίας Ελλάδος, τα οποία και θα διαγράψει λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα το ακίνητο του Ασπροπύργου.

Παράλληλα, η HIG προχωράει και το πλάνο για την ανάπτυξη της εταιρείας logistics Makios Logistics, την οποία απέκτησε πέρυσι. Η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει μια νέα επένδυση ακριβώς πάνω από το Θριάσιο πεδίο στον Ασπρόπυργο, σηματοδοτώντας την πρώτη της κίνηση στην αγορά της Αττικής. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθεί ένα κέντρο logistics 10.000 τ.μ., με προοπτική επέκτασης τα επόμενα χρόνια. Η Makios κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των αποθηκών «ψυγείων» στη Βόρεια Ελλάδα και διαθέτει δύο σχετικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης (Καλοχώρι και Γέφυρα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή