Τα οφέλη από την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας

Τα οφέλη από την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλά οφέλη για τη χώρα θα έχει το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, ισχύος 3.000 μεγαβάτ. Θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού, θα βελτιώσει την εσωτερική δομή του ελληνικού ενεργειακού συστήματος, θα αυξήσει τις εξαγωγές με παραγωγή πράσινων προϊόντων και την παραγωγή και εξαγωγή πράσινου υδρογόνου, ενώ θα καταστήσει την Ελλάδα διάδρομο για τη μεταφορά της πράσινης ενέργειας της Αιγύπτου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πράσινη ενέργεια που θα έρχεται από την Αίγυπτο θα χρησιμοποιείται κατά 1/3 για τις ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας, κατά 1/3 για την παραγωγή υδρογόνου και κατά 1/3 για εξαγωγή σε ευρωπαϊκές αγορές.

Το σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου χρονολογείται από το 2008, όταν ο όμιλος Κοπελούζου έκανε τις πρώτες συζητήσεις και παρουσιάσεις στην αιγυπτιακή κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, στις 6 Αυγούστου 2010, υπεγράφη μεταξύ του ελληνικού ομίλου και της αιγυπτιακής «ΔΕΗ» η πρώτη συμφωνία. Οι δύο πλευρές συνέστησαν τεχνική επιτροπή για την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας, έκαναν την επιλογή των οδεύσεων και των σημείων προσαιγιαλώσεως της διασύνδεσης και ολοκλήρωσαν την τεχνική μελέτη. Για το έργο υπεβλήθη πλήρες αίτημα ένταξης στο δεκαετές πρόγραμμα TYNDP 2022 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών (ENTSOe) προκειμένου να ενταχθεί στη λίστα έργων κοινού ενδιαφέροντος και να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. Σύμφωνα με μελέτη, η ηλεκτρική διασύνδεση θα απελευθερώσει χωρητικότητα 700 μεγαβάτ στα υπάρχοντα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Το υποθαλάσσιο καλώ- διο θα καταστήσει την Ελλάδα διάδρομο για τη μεταφορά της πράσινης ενέρ- γειας της Αιγύπτου στην Ευρώπη.

Οταν ο Δ. Κοπελούζος ξεκίνησε να συζητάει με τις αιγυπτιακές αρχές την προοπτική της ηλεκτρικής διασύνδεσης, οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Το 2008, το Κάιρο ήθελε τη διασύνδεση με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας για να έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τυχόν ελλείψεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, όμως σχεδίαζε την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών μεγάλης ισχύος στην έρημο του Σινά και αλλού.

Δεκατρία χρόνια μετά, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Πρώτον, η ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου ZOR άνοιξε τον δρόμο για την κατασκευή πολλών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Παράλληλα, οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες αύξησαν κατακόρυφα την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας προβλέπει εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 61 γιγαβάτ έως το 2035. Η Αίγυπτος, από ελλειμματική στην παραγωγή ενέργειας έχει καταστεί πλεονασματική και μάλιστα στην πράσινη. Ωστόσο, με την ηλεκτρική διασύνδεση μπορεί να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια από την Ελλάδα, αφού το καλώδιο είναι αμφίδρομης κατεύθυνσης.

Δεύτερον, η εξέλιξη της τεχνολογίας καθιστά ευκολότερες και πιο αξιόπιστες τις υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Στο παρελθόν οι ενεργειακές οδοί ήταν χερσαία δίκτυα καλωδίων και αγωγών φυσικού αερίου. Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται ραγδαία οι διασυνδέσεις με υποθαλάσσια καλώδια και η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου με πλοία. Ειδικά οι διασυνδέσεις της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική θεωρούνται καθοριστικές για τον μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη Γηραιά Ηπειρο. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και ήδη προετοιμάζεται η παραγωγή καλωδίων με υλικά, όπως ανθρακονήματα, που είναι ανθεκτικότερα και ελαφρύτερα, ώστε να ποντίζονται σε μεγάλα βάθη. Ετσι, οι φιλόδοξοι στόχοι της Ευρώπης για την πράσινη μετάβαση σε συνδυασμό με την πρόοδο της τεχνολογίας διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός σχεδίου, το οποίο στη σύλληψή του, δεκατρία χρόνια πριν, θεωρήθηκε πρώιμο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή