Η ΕΚΤ μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για τον πληθωρισμό

Η ΕΚΤ μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για τον πληθωρισμό

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται να λάβει μια μεγάλη απόφαση αυτή την εβδομάδα, η οποία αφορά το εάν μπορεί να συνεχίσει να χαρακτηρίζει «παροδικό» τον πληθωρισμό. Η απάντηση, την οποία θα δώσει, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία ήδη έχει να αντιμετωπίσει την εκ νέου έξαρση της πανδημίας, τα νέα περιοριστικά μέτρα, καθώς και την αβεβαιότητα από τη μετάλλαξη «Ομικρον». Μια εσφαλμένη απόφαση μπορεί δυνητικά να επιφέρει μείζονες επιπτώσεις. Το να διατηρήσει η ΕΚΤ χαλαρή τη νομισματική πολιτική της για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να διευκολύνει τον πληθωρισμό να γίνει ανεξέλεγκτος, υποχρεώνοντάς την να τη σκληρύνει αργότερα απότομα και να ανακόψει την ανάπτυξη.

Το ερώτημα ενόψει της συνεδρίασης της Πέμπτης είναι εάν θα συνεχίσει να χαρακτηρίζει «παροδικό» τον πληθωρισμό.

Εντούτοις, το να αποσύρει τον όρο μπορεί να προμηνύει μια γρηγορότερη έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, προξενώντας μαζικές πωλήσεις σε ομόλογα χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης σε συνδυασμό με αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης – και αυτό θα πλήξει την οικονομία αυτή τη δεδομένη στιγμή. Τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ προέβλεψε επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 1,5% το 2023. Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα ληφθεί απόφαση, η οποία θα είναι βασισμένη σε νέες εκτιμήσεις για το 2024. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι πεπεισμένη ότι η άνοδος στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σταδιακά θα αποκλιμακωθεί και θα επιστρέψει σε επίπεδα κάτω του 2%, όπως είναι ο επίσημος στόχος. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, ανησυχεί μήπως ο πληθωρισμός «δεν υποχωρήσει τόσο γρήγορα και τόσο πολύ όσο προβλέπεται», ενώ η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Τράπεζας, διακρίνει τον κίνδυνο ανοδικών τάσεων.

Εν τω μεταξύ, από τη δική του πλευρά ήδη ο πρόεδρος της Fed, Ζερόμ Πάουελ, έχει παύσει πλέον να περιγράφει ως «μεταβατικό» τον πληθωρισμό, ενώ και πολλοί άλλοι αμφισβητούν την εγκυρότητά του σήμερα. Η ΕΚΤ ίσως έχει τους λόγους της να τον συντηρεί, πέραν του φόβου ότι μια αλλαγή στον τόνο των ανακοινώσεών της μπορεί να οδηγήσει σε καταστρεπτική αντίδραση των αγορών. Παράγοντες οι οποίοι ωθούν ανοδικά τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είναι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας σε διεθνή κλίμακα. Οι ελλείψεις πρώτων υλών και εξαρτημάτων διαρκούν περισσότερο από όσο αναμενόταν, αν και οι επιχειρήσεις αναμένουν βαθμιαία άμβλυνση μέσα στο 2022. Ακόμα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η αύξηση των τιμών ενέργειας, στην οποία οφείλεται άνω του ήμισυ της τελευταίας ανόδου του δείκτη του πληθωρισμού, καθώς και οι μισθοί και η καταναλωτική ζήτηση. Μέσα στο 2021, τέλος, το κόστος του πετρελαίου στην Ευρώπη αυξήθηκε 48% και πέντε φορές του φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή