Ομόλογα: Εκτινάχθηκε το spread των ελληνικών 10ετών τίτλων

Ομόλογα: Εκτινάχθηκε το spread των ελληνικών 10ετών τίτλων

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2020 έχει εκτοξευθεί το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων και στις 171 μονάδες βάσης, τη στιγμή που το καλοκαίρι είχε υποχωρήσει κάτω από τις 100 μ.β και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2020 έχει εκτοξευθεί το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων και στις 171 μονάδες βάσης, τη στιγμή που το καλοκαίρι είχε υποχωρήσει κάτω από τις 100 μ.β και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008. Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, δείχνει πως οι επενδυτές έχουν αρχίσει και τοποθετούν πλέον μεγαλύτερο ρίσκο στους ελληνικούς τίτλους.

Αν και το τελευταίο τρίμηνο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν ακολουθήσει τη γενικότερη ανοδική τροχιά και των υπόλοιπων ομολόγων της Ευρωζώνης –λόγω και της εκτόξευσης του πληθωρισμού η οποία ενίσχυσε τις προσδοκίες για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και για tapering νωρίτερα από το αναμενόμενο–, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες και ειδικά αυτόν τον μήνα έχει παρατηρηθεί μια σημαντική διαφοροποίηση στη συμπεριφορά των ελληνικών τίτλων, με τις ελληνικές αποδόσεις να συνεχίζουν να κινούνται (με διακυμάνσεις) στα επίπεδα του 1,3%, τη στιγμή που στη Γερμανία (στο -0,38% χθες) και σε άλλες χώρες του «πυρήνα» της Ευρωζώνης, αλλά ακόμα και στην Ιταλία (στο 0,91%), έχουν ακολουθήσει πτωτική πορεία, αυξάνοντας έτσι τα ελληνικά spreads.

Η εμφάνιση της «Ομικρον» έστειλε πολλούς επενδυτές μακριά από το ρίσκο και προς την ασφάλεια της αγοράς ομολόγων, με την Ελλάδα να μην επωφελείται από αυτή τη στροφή, καθώς οι επικείμενες αποφάσεις της ΕΚΤ και η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον της Ελλάδας στη μετα-PEPP εποχή, αύξησαν τον κίνδυνο γύρω από τα ελληνικά ομόλογα και οδήγησαν σε στάση αναμονής τους επενδυτές.

Η συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης με αύξηση των μηνιαίων αγορών του κανονικού προγράμματος QE έχει λειτουργήσει ανακουφιστικά για τα ομόλογα της Ευρωζώνης που κατέχουν επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο έχει βγάλει την Ελλάδα από τα ραντάρ για πολλούς επενδυτές. Το εάν και το πώς θα συνεχίσει η ΕΚΤ να στηρίζει τη χώρα μετά το τέλος του PEPP είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί, με τα τελευταία σενάρια να θέτουν τη χώρα εκτός κανονικού QE, αλλά εντός ενός ενισχυμένου, πιο ευέλικτου γεωγραφικά και μεγαλύτερου σε διάρκεια προγράμματος επανεπενδύσεων.

Μένει να φανεί εάν οι αγορές θα κρίνουν ότι αυτό είναι αρκετό ή θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω αύξηση των spreads στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή