Κατάθλιψη και νεύρα λόγω της τηλεργασίας

Κατάθλιψη και νεύρα λόγω της τηλεργασίας

Αγχος, θυμός, μελαγχολία, μοναξιά, απαισιοδοξία. Είναι μερικά από τα συνηθισμένα συναισθήματα που χαρακτηρίζουν μεγάλο μέρος πλέον των εργαζομένων στην Ελλάδα, συναισθήματα που είναι απόρροια της πανδημίας και των πρωτοφανών καταστάσεων που ζήσαμε, ειδικά τον πρώτο χρόνο.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγχος, θυμός, μελαγχολία, μοναξιά, απαισιοδοξία. Είναι μερικά από τα συνηθισμένα συναισθήματα που χαρακτηρίζουν μεγάλο μέρος πλέον των εργαζομένων στην Ελλάδα, συναισθήματα που είναι απόρροια της πανδημίας και των πρωτοφανών καταστάσεων που ζήσαμε, ειδικά τον πρώτο χρόνο. Οι γυναίκες, οι νέοι και οι εργαζόμενοι που δεν έχουν παιδιά ήταν αυτοί που εμφάνισαν τις πιο έντονες επιπτώσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η αρνητική επίδραση της πανδημίας στην ψυχική υγεία σωματοποιήθηκε. Δεν έλειψαν δε και οι περιπτώσεις εκείνων που σκέφτηκαν κάποια στιγμή να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Τα εξαιρετικά και ταυτόχρονα ανησυχητικά ευρήματα περιλαμβάνονται στην έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΥ Ελλάδος σε συνεργασία με την ΕΑP Hellas και το Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2021 σε 1.232 εργαζομένους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, 35% των συμμετεχόντων εργάζονταν εξ αποστάσεως, 30% διά ζώσης και 35% στο πλαίσιο ενός υβριδικού σχήματος εργασίας.

Η έρευνα κατέγραψε υψηλά ποσοστά για μια σειρά από συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Ετσι, πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων που συμμετείχε στην έρευνα αισθάνεται μελαγχολία (35%) και απαισιοδοξία για το μέλλον (35%) ή δηλώνει ότι δεν έχει όρεξη για τίποτε (34%). Αρκετά εκτεταμένα είναι και τα συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος, με δύο στους τρεις (68%) να αισθάνονται νευρικότητα ή εσωτερική ταραχή, 40% να βρίσκονται σε υπερένταση και 18% να νιώθουν φόβο. Από τους 1.232 συμμετέχοντες οι 14 δήλωσαν ότι έχουν σκεφτεί να αυτοκτονήσουν. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας έχουν οδηγήσει και σε εκδηλώσεις θυμού, καθώς 70% των ερωτώμενων αισθάνονται εκνευρισμό, 3 στους 10 έχουν ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα θυμού, και 2 στους 10 αναφέρουν ότι μπλέκουν συχνά σε λογομαχίες. Οι μισοί συμμετέχοντες δήλωσαν ότι αισθάνονται από λίγη έως πάρα πολλή μοναξιά, ενώ το 17% δηλώνουν ότι αισθάνονται απομονωμένοι, με τις γυναίκες και τους νέους να εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά μοναξιάς.

Ενας στους τρεις αισθάνεται μελαγχολία και απαισιοδοξία ή δηλώνει ότι δεν έχει όρεξη για τίποτε.

Εντονα είναι και τα φαινόμενα σωματοποίησης, δηλαδή της έκφρασης των ψυχολογικών ή συναισθηματικών προβλημάτων ως σωματικά συμπτώματα, όπως ο πονοκέφαλος, το έντονο στρες και οι κρίσεις πανικού. Ενδεικτικά, ένας στους τρεις εργαζομένους (35%) δηλώνει ότι εμφάνισε αδυναμία και ζαλάδα, 15% ναυτία ή στομαχικές διαταραχές και 1 στους 10 παρατήρησε δυσκολία στην αναπνοή και πόνους στην καρδιά ή το στήθος.

Τα προβλήματα είναι εντονότερα στις γυναίκες, οι οποίες εμφανίζουν υψηλότερες τιμές άγχους, κατάθλιψης και σωματοποίησης από τους άνδρες συμμετέχοντες. Τούτο συνδέεται πιθανότατα με το γεγονός ότι ειδικά την περίοδο των lockdowns κλήθηκαν να ισορροπήσουν μεταξύ αντικρουόμενων προτεραιοτήτων, όπως η φροντίδα των παιδιών και οι οικιακές εργασίες, δουλεύοντας ταυτόχρονα, σε αρκετές περιπτώσεις, από το σπίτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή