Ανοδικά τα ενοίκια για καταστήματα, γραφεία το α΄ εξάμηνο

Ανοδικά τα ενοίκια για καταστήματα, γραφεία το α΄ εξάμηνο

Ανοδική είναι η πορεία που διέγραψαν οι τιμές και τα ενοίκια των επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία και καταστήματα) κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδική είναι η πορεία που διέγραψαν οι τιμές και τα ενοίκια των επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία και καταστήματα) κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου. Σύμφωνα με τους σχετικούς δείκτες που επιμελείται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους οι τιμές των κτιρίων γραφείων υψηλών προδιαγραφών σημείωσαν αύξηση κατά 1,4% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, όμως, η αύξηση άγγιξε το 3,2%, έναντι ανόδου 0,9% στη Θεσσαλονίκη, αλλά και μείωσης κατά 0,6% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η πορεία αυτή καταδεικνύει την υψηλότερη ζήτηση που παρατηρείται για γραφεία υψηλών προδιαγραφών στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Αντίστοιχα, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία για το σύνολο του 2020, οι τιμές των κτιρίων γραφείων αυξήθηκαν κατά 1,2%, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών κατά 2,3% στην Αθήνα. Στον αντίποδα, στη Θεσσαλονίκη οι αξίες υποχώρησαν κατά 0,2%, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αυξήθηκαν κατά 0,2%. Οσον αφορά τα ενοίκια των κτιρίων γραφείων, αυτά αυξήθηκαν κατά 2,7% το φετινό πρώτο εξάμηνο, συγκριτικά με το δεύτερο μισό του 2020. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, τα ενοίκια των γραφείων κατά το περσινό πρώτο εξάμηνο είχαν υποχωρήσει κατά 1,4%, ενώ κατά το δεύτερο εξάμηνο είχαν αυξηθεί κατά 1,5% έναντι του πρώτου εξαμήνου του ίδιου έτους. Ετσι, στο σύνολο του 2020, καταγράφηκε μείωση ενοικίων με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 0,8%.

Τα μισθώματα χώρων γραφείων ενισχύθηκαν 2,7% και των καταστη- μάτων 0,9%, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 1,1% κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, από αύξηση κατά 1,1% κατά το περσινό δεύτερο εξάμηνο. Στην Αθήνα την ίδια περίοδο οι τιμές κατέγραψαν άνοδο κατά 0,7%, στη Θεσσαλονίκη κατά 0,3% και στην υπόλοιπη χώρα κατά 2,1%.

Αντίστοιχα, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2020 ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανόδου των τιμών των καταστημάτων διαμορφώθηκε σε 2,5% για το σύνολο της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη, όμως, η αύξηση άγγιξε το 5,9%, ενώ στην Αθήνα δεν ξεπέρασε το 2,2% και στην υπόλοιπη Ελλάδα το 2%.

Κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο τα ενοίκια των καταστημάτων σημείωσαν άνοδο κατά 0,9% έναντι του δεύτερου εξαμήνου του 2020. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το περυσινό πρώτο εξάμηνο, τα μισθώματα των καταστημάτων σημείωσαν μείωση κατά 0,9%, ενώ κατά το δεύτερο εξάμηνο υπήρξε ανάκαμψη και τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 0,5%. Για το σύνολο του 2020, τα μισθώματα μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 0,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή