Δανειοδότηση βιώσιμων επιχειρήσεων από τη Cepal

Δανειοδότηση βιώσιμων επιχειρήσεων από τη Cepal

Στην αναχρηματοδότηση επεκτείνεται η εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέκταση στον τομέα της αναχρηματοδότησης δανείων εξετάζει η Cepal, κίνηση που σηματοδοτεί την προσπάθεια της εταιρείας να διευρύνει τον ρόλο της πέρα από το στενό αντικείμενο της διαχείρισης κόκκινων δανείων. Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία διαχείρισης που επιχειρεί να επεκτείνει τη δραστηριότητά της αναλαμβάνοντας σε συνεργασία με επενδυτικά κεφάλαια και ρόλο «δανειστή», με στόχο την επανένταξη στην παραγωγική διαδικασία κυρίως επιχειρήσεων που μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τρόπο που θα καταστούν βιώσιμες μακροπρόθεσμα.

Το εγχείρημα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι εποπτικοί κανόνες απαγορεύουν στις τράπεζες να επαναχρηματοδοτήσουν τις ίδιες επιχειρήσεις που έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους στο παρελθόν, ενώ επιφυλακτικές για τους ίδιους λόγους είναι και οι υπόλοιπες τράπεζες. Ετσι, αρκετές επιχειρήσεις αδυνατούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να αναπτυχθούν και καταδικάζονται εντέλει σε μαρασμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών των εταιρειών διαχείρισης, η αναχρηματοδότηση δεν συνιστά άμεση ρευστότητα, αλλά μια εναλλακτική μορφή ρύθμισης προκειμένου μια επιχείρηση να απαλλαγεί οριστικά από το χρέος της. Η παροχή ρευστότητας, όπως σημειώνουν, δεν αποτελεί διεθνή πρακτική των εταιρειών διαχείρισης και, χωρίς να αποκλείεται, εξετάζεται σε συνεργασία με επενδυτικά κεφάλαια σε επόμενη φάση.

Περίπου οι μισές από τις επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια μπορούν να διασωθούν εάν χρηματοδοτηθούν ξανά.

Η Cepal είναι η πρώτη εταιρεία διαχείρισης που ιδρύθηκε από συστημική τράπεζα και συγκεκριμένα την Alpha Bank, η οποία δημιούργησε την εταιρεία το 2016 υπό την επωνυμία Aktua. Πλέον η Cepal –όπως μετονομάστηκε στη συνέχεια– έχει μεταβιβαστεί κατά 80% στην Davidson Kempner (D.K.) στο πλαίσιο της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Galaxy, ενώ η Alpha Bank διατηρεί ποσοστό 20%. Η εταιρεία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κόκκινων δανείων στη χώρα, μαζί με την doValue και την Intrum, αλλά είναι η πρώτη που εξετάζει την επέκταση της δραστηριότητάς της αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο και στην αναχρηματοδότηση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δυνατότητα  αναχρηματοδότησης αποτελούσε μέρος του αρχικού σχεδιασμού της Cepal, όταν είχε συσταθεί ως Aktua, αλλά στη συνέχεια το σχέδιο ατόνησε στο πλαίσιο μετασχηματισμού της εταιρείας που πέρασε από διαδοχικές φάσεις με την αλλαγή μετόχων. Το σχέδιο επανέρχεται και παρότι σε διερευνητικό στάδιο, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, θα μπει σε φάση υλοποίησης τον επόμενο χρόνο.

Το σχέδιο έχει νόημα στον βαθμό που τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια που έχει αναλάβει η Cepal περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το χαρτοφυλάκιο Galaxy αξίας 10,8 δισ. ευρώ της Alpha Bank, η Cepal έχει αναλάβει τη διαχείριση και άλλων χαρτοφυλακίων που πουλήθηκαν είτε από την Alpha Bank (χαρτοφυλάκια Mercury, Jupiter και Neptune) είτε από άλλες τράπεζες (χαρτοφυλάκια Symbol της Εθνικής τράπεζας και Pivot της Τράπεζας Πειραιώς), ανεβάζοντας τα συνολικά υπό διαχείριση δάνεια κοντά στα 35 δισ. ευρώ. Στην τελική ευθεία είναι η συμφωνία της Alpha με την Davidson Kempner για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cosmos, η διαχείριση του οποίου αναμένεται επίσης να ανατεθεί στη θυγατρική του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου D.K.

Η δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης να κάνουν και αναχρηματοδότηση προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί από κάποια εταιρεία του κλάδου. Η πρωτοβουλία της Cepal συμπίπτει με τις πρόσφατες επισημάνσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα προς τις εταιρείες διαχείρισης να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας. «Σε αρκετές περιπτώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων η παροχή ρευστότητας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης οφειλών είναι απαραίτητη», είχε επισημάνει ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μελών της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), υπογραμμίζοντας τη σχετική δυνατότητα που δίνει ο νόμος. Να σημειωθεί ότι η επέκταση του ρόλου των εταιρειών διαχείρισης και σε ρόλο πιστωτή προϋποθέτει ειδική άδεια από την ΤτΕ, προκειμένου όπως προβλέπει ο νόμος «να χορηγούν νέα δάνεια ή πιστώσεις σε δανειολήπτες των οποίων έχουν εξαγοράσει τις οφειλές, με αποκλειστικό σκοπό την αναχρηματοδότηση των δανείων τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή