Νέες εκδόσεις ομολόγων 350 εκατ. σχεδιάζουν ΑΕΕΑΠ, κατασκευαστικές

Νέες εκδόσεις ομολόγων 350 εκατ. σχεδιάζουν ΑΕΕΑΠ, κατασκευαστικές

Κεφάλαια που ήδη προσεγγίζουν τα 850 εκατ. ευρώ έχουν αντλήσει μέσω εκδόσεων ομολόγων και αυξήσεων κεφαλαίου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, οι εισηγμένες εταιρείες ακινήτων και οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια που ήδη προσεγγίζουν τα 850 εκατ. ευρώ έχουν αντλήσει μέσω εκδόσεων ομολόγων και αυξήσεων κεφαλαίου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, οι εισηγμένες εταιρείες ακινήτων και οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι. Μάλιστα, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, καθώς ήδη προετοιμάζονται νέες κινήσεις, το ύψος των οποίων αναμένεται να αγγίξει τα 350 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η Premia Properties ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη διαδικασία για την έκδοση ομολόγου ύψους 100 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Επίσης, η Intrakat αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, της τάξεως των 40-45 εκατ. ευρώ, έχοντας προγραμματίσει έκτακτη γενική συνέλευση εντός της εβδομάδας, όπου οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν την παροχή εξουσιοδότησης στο διοικητικό συμβούλιο για τη λήψη σχετικών αποφάσεων αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Ομόλογο της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να επιχειρήσει να εκδώσει και ο όμιλος Ελλάκτωρ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική προετοιμασία. Στόχος είναι η μερική αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου των 660 εκατ. ευρώ, δικαίωμα που έχει πλέον ο όμιλος από τις αρχές του τρέχοντος μήνα. Η προσδοκία της διοίκησης είναι ότι το νέο ομόλογο θα εξασφαλίσει χαμηλότερη απόδοση από το διεθνές, το οποίο είχε εκδοθεί με απόδοση της τάξεως του 6,3%. Σημειωτέον ότι η «Ελλάκτωρ» προχώρησε και σε αύξηση κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο Αύγουστο.

Το τελευταίο εξάμηνο εταιρείες ακινήτων και κατασκευαστές έχουν αντλήσει 850 εκατ. μέσω νέων τίτλων και αυξήσεων κεφαλαίου.

Οπως έχει φανεί, το επενδυτικό κοινό εμφανίζεται πρόθυμο να τοποθετηθεί σε εταιρείες που πρόκειται να εκμεταλλευτούν τις επενδυτικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων και των έργων υποδομής τα επόμενα χρόνια. Αυτό αποδεικνύεται και από τις ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις που έχουν εξασφαλιστεί. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξασφάλισε απόδοση 2,3% για το νέο της ομόλογο, ύψους 300 εκατ. ευρώ με ρήτρα αειφορίας. Το ομόλογο υπερκαλύφθηκε κατά 2,3 φορές. Ετσι, η απόδοση ήταν τελικά στο χαμηλότερο δυνατό σημείο, δεδομένου ότι το εύρος είχε προσδιοριστεί μεταξύ 2,3% και 2,7%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αντίστοιχο ομόλογο που είχε εκδώσει πέρυσι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ύψους 500 εκατ. ευρώ, έχει απόδοση 2,75%.

Απόδοση 2,65% εξασφάλισε και το ομόλογο των 120 εκατ. ευρώ της Noval Property ΑΕΕΑΠ, που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες. Η δημόσια προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά 2,8 φορές, καθώς η ζήτηση που εκδηλώθηκε ανήλθε σε 335,2 εκατ. ευρώ. Οπως και στην περίπτωση του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έτσι και στην περίπτωση της εταιρείας του ομίλου Βιοχάλκο, η απόδοση διαμορφώθηκε πολύ κοντά στο χαμηλότερο άκρο του εύρους απόδοσης, το οποίο είχε καθοριστεί από 2,6% έως 2,95%. Το ομόλογο θα χρηματοδοτήσει νέες αναπτύξεις ακινήτων της Noval.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή