Η έλλειψη επεξεργαστών επηρεάζει τη χριστουγεννιάτικη αγορά

Η έλλειψη επεξεργαστών επηρεάζει τη χριστουγεννιάτικη αγορά

Μειωμένη διαθεσιμότητα σε κάποια προϊόντα και καθυστερήσεις στις παραδόσεις

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και ο Αη Βασίλης δεν θα μπορέσει να φέρει εις πέρας την αποστολή του φέτος, διότι παρατηρείται σοβαρή έλλειψη στους επεξεργαστές σε παγκόσμια κλίμακα. Οπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμά του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, το εν λόγω πρόβλημα παραμένει οξύ. Οπότε, τι σημαίνει αυτό για τα Χριστούγεννα; Mήπως, τελικά, ορισμένα δώρα αποδειχθούν είτε δύσκολο να αποκτηθούν είτε ακριβότερα; Αυτό ίσως εξαρτάται από το τι ζητεί ο καθένας και εάν έδωσε καθυστερημένα την παραγγελία του. Λόγου χάριν, παρατηρείται μειωμένη διαθεσιμότητα στα συνήθη δημοφιλή δώρα, όπως είναι τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.λπ. Σοβαρές ελλείψεις διαπιστώνονται στα PS5 της Sony, τα Xbox Series S της Microsoft και τα έξυπνα κινητά Pixel 6 της Google.

Πολλοί από τους επιμέρους ημιαγωγούς τελούν εν ανεπαρκεία εξαιτίας της πανδη- μίας του κορωνοϊού.

Οι επεξεργαστές (τσιπ) συνιστούν μια κοινή συνισταμένη μιας ολοένα ευρύτερης χορείας προϊόντων από τα αυτοκίνητα και τα ηλεκτρικά ποδήλατα έως τα πλυντήρια και τις οδοντόβουρτσες. Πολλοί από τους επιμέρους επεξεργαστές τελούν εν ανεπαρκεία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία προξένησε συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα και αυξημένη ζήτηση. Κατά τον αναλυτή της αγοράς ημιαγωγών στην εταιρεία ερευνών Gartner, Αλαν Πρίστλεϊ, η προαναφερθείσα έλλειψη αναμένεται να έχει επιπτώσεις στη χριστουγεννιάτικη κίνηση. «Πιθανώς να διαπιστώσουμε ότι ορισμένα είδη, τα οποία ήταν άμεσα διαθέσιμα στο παρελθόν, τώρα δεν είναι τόσο εύκολο να τα εντοπίσουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι πλέον αυτή η συνθήκη της άμεσης ικανοποίησης στις συνηθισμένες αγορές των καταναλωτών δεν ισχύει. «Είχαμε όλοι συνηθίσει τη διαδικασία της ανταπόκρισης της υπηρεσίας Amazon Prime. Πατούσαμε το κουμπί και σε 24 ώρες παραλαμβάναμε την παραγγελία. Σήμερα αναμένεις την παράδοση 2-3 εβδομάδες». Και αυτό συμβαίνει διότι τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης εμπεριέχουν πάμπολλους επεξεργαστές (τσιπ) διαφόρων ειδών. «Τα προϊόντα που μας ενδιαφέρουν δεν χρησιμοποιούν απλώς ένα τσιπ. Τα καινούργια έξυπνα τηλέφωνα συναπαρτίζονται από πολλά και αυτά βρίσκονται σε ανεπάρκεια», υπογραμμίζει ο Αλαν Πρίστλεϊ.

Οι κολοσσοί στην κατασκευή των ημιαγωγών, όπως είναι οι TSMC, Samsung και Intel, δεν είναι επικεντρωμένοι στο να κατασκευάζουν τους παλαιότερης τεχνολογίας επεξεργαστές, διότι κερδίζουν πολύ περισσότερα πωλώντας τις νέες προηγμένες εκδοχές τους. Ο Γκλεν Οντόνελ, διευθυντής έρευνας στην εταιρεία αναλύσεων  Forrester, επισημαίνει ότι «τα προβλήματα εφοδιασμού δεν περιορίζονται στα τσιπ και θα προκαλέσουν εν συνόλω προβλήματα την εορταστική περίοδο – εάν ήδη δεν έχεις εξασφαλίσει όσα επιθυμείς να βάλεις κάτω από το δέντρο σου, τότε μάλλον ατύχησες. Ακόμη και ο Αη Βασίλης δεν θα μπορέσει να κάνει εγκαίρως παραδόσεις». Ο Τζαν Ντεσάντις, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επισκευών Rebel Technology Labs με έδρα το Βερολίνο, τονίζει στο CNBC ότι έψαξε παντού για ένα Pixel 6 Pro, αλλά μάταια. Αλλοι καταναλωτές προσπαθούν να αποκτήσουν τα δημοφιλή αγαθά αμέσως μόλις καταστούν διαθέσιμα στο Διαδίκτυο και στη συνέχεια μεταπωλούνται σε πολύ διογκωμένες τιμές. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα για τις κονσόλες PS5s και Xbox Series S, οι οποίες διακινούνται στις πλατφόρμες δημοπρασιών και πωλήσεων eBay, Facebook Marketplace, Gumtree, οι οποίες αγοράζονται σε σαφώς υψηλότερες τιμές από εκείνες της λιανικής. Τέλος, όπως παρατηρεί ο Αλαν Πρίστλεϊ, υπό τις συνθήκες αυτές, ίσως οι καταναλωτές να πρέπει να σκεφθούν να αγοράσουν όσα ηλεκτρονικά ήδη υπάρχουν και είναι διαθέσιμα εν πολλοίς, παρά να αναμένουν επί μακρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή