Χρηματιστήριο: Αναστροφή κλίματος και ισχυρές πιέσεις

Χρηματιστήριο: Αναστροφή κλίματος και ισχυρές πιέσεις

Με απώλειες 1,19% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στις 887,96 μονάδες

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ξαφνική μίνι επιδρομή των πωλητών λίγο μετά τις 14.00, η οποία και εντάθηκε την τελευταία ώρα, ώθησε τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε σημαντικές απώλειες και στις 887 μονάδες, διαγράφοντας την αρχική ανοδική προσπάθεια, η οποία τον είχε φέρει πάνω από τις 900 μονάδες. Η αγορά βέβαια προερχόταν από δύο εβδομάδες ανόδου και η συνέχιση του θετικού της σερί ήταν δύσκολη, τη στιγμή που η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει πολύ χαμηλή.

Το αρνητικό άνοιγμα στη Wall Street έπαιξε φυσικά τον ρόλο του, ωστόσο ο S&P κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αντίθετα με το Χ.Α. που παλεύει να επιστρέψει στα υψηλά έτους. Στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν κυρίως οι τράπεζες αλλά και αρκετοί τίτλοι από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ενώ η εβδομάδα αναμένεται να παρουσιάσει έντονη μεταβλητότητα και λόγω της εκπνοής των παραγώγων συμβολαίων τριμηνιαίου κύκλου.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξης του 1,19% στις 887,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,48 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 1,38% στις 2.131,91 μονάδες, ενώ κατά 0,45% υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.487,28 μονάδες.

Ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε χαμηλός και διαμορφώθηκε στα 44,48 εκατ. ευρώ.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Aegean με κέρδη 3,47% και ακολούθησαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Βιοχάλκο με άνοδο άνω του 1%, ενώ στον αντίποδα απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι ΔΕΗ, Lamda Development και ΕΧΑΕ, και πτώση άνω του 1% οι Jumbo, Σαράντης, Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε καταγράφοντας πτώση 2,40% στις 568,21 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 3,35%, την Εθνική Τράπεζα κατά 3,19%, ενώ απώλειες 1,14% κατέγραψε η Eurobank και 1,64% η Τράπεζα Πειραιώς.

Με λιγότερο από τρεις εβδομάδες να απομένουν για το τέλος του έτους, οι επιδόσεις του Χ.Α. δεν εντυπωσιάζουν, κόντρα στις αρχικές προσδοκίες για μια εντυπωσιακή χρονιά όπου η ελληνική αγορά θα αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα «στοιχήματα» της ανάκαμψης (recovery trade). Οι επιδόσεις της οικονομίας έχουν πείσει τους αναλυτές οι οποίοι τοποθετούν την Ελλάδα στις χώρες με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης διεθνώς φέτος, ωστόσο το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν φαίνεται να έχει πείσει τους επενδυτές, και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στον τζίρο. Οι θετικές προσδοκίες πλέον μεταφέρονται για το 2022, αρκεί βέβαια να μην προκύψει κάποιο νέο σοκ, τη στιγμή που πάντως οι προκλήσεις του νέου έτους είναι αρκετές.

«Πλέον πλησιάζουμε να κόψουμε το νήμα του 2021, με τη χρονιά να φαίνεται ισχνή σε απόδοση», σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Παρ’ όλα αυτά, όπως προσθέτει, αν αναλογιστεί κάποιος το πόσα νέα χρήματα επενδύθηκαν μέσω ΑΜΚ και ομολόγων, θα πρέπει να μετρήσει πολλά χρόνια πίσω για να θυμηθεί.

Την Τετάρτη περιμένουμε ανακοινώσεις της Fed και την Πέμπτη της ΕΚΤ, οι οποίες μπορεί να δώσουν τόνο στις αγορές. Δύσκολα παρ’ όλα αυτά θα έχουμε κάποια σημαντική έκπληξη στην εκπνοή του χρόνου και τα όποια νέα θα τα δούμε με τη νέα χρονιά, καταλήγει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή