Σε τροχιά ανόδου φέτος το πρόγραμμα «χρυσή βίζα»

Σε τροχιά ανόδου φέτος το πρόγραμμα «χρυσή βίζα»

Σε τροχιά μικρής αύξησης σε σχέση με το 2020 βρίσκεται το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» για τη χορήγηση αδειών παραμονής σε επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε., που αποκτούν ακίνητα στην Ελλάδα αξίας 250.000 ευρώ και άνω.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά μικρής αύξησης σε σχέση με το 2020 βρίσκεται το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» για τη χορήγηση αδειών παραμονής σε επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε., που αποκτούν ακίνητα στην Ελλάδα αξίας 250.000 ευρώ και άνω. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον περασμένο Νοέμβριο εκδόθηκαν 151 άδειες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των φετινών αδειών σε 898 (δηλαδή για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου). Στο σύνολο του 2020 είχαν εκδοθεί 938 άδειες, κάτι που σημαίνει ότι το 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί με την έκδοση πάνω από 1.000 αδειών, ανάλογα και με την πορεία του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, στελέχη της εν λόγω αγοράς, όπως ο Αχιλλέας Ρισβάς, επικεφαλής της δικηγορικής εταιρείας «Ρισβάς και συνεργάτες», η οποία είναι και ενεργό μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μετανάστευσης Επενδύσεων, αναφέρουν στην «Κ» ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που αποτυπώνεται στον αριθμό των αδειών. «Στην πραγματικότητα οι αγορές που έχουν γίνει από επενδυτές τρίτων χωρών φέτος είναι πολύ μεγαλύτερες σε αριθμό, σε σχέση με τις άδειες που θα εκδοθούν. Εχουμε μεγάλο αριθμό επενδυτών οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της αγοράς του ακινήτου, αλλά δεν έχουν κατορθώσει να προχωρήσουν και στο αντίστοιχο αίτημα έκδοσης άδειας παραμονής, εξαιτίας των πολύμηνων καθυστερήσεων που παρατηρούνται σε κάποια επιμέρους υποθηκοφυλακεία ή κτηματολογικά γραφεία», σημειώνει ο κ. Ρισβάς.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που επηρεάζει ιδιαίτερα την πορεία του προγράμματος Χρυσή βίζα, καθώς εκτός από την υπογραφή του συμβολαίου οι επενδυτές πρέπει να έχουν στα χέρια τους και τον τίτλο ιδιοκτησίας, κάτι που απαιτεί και τη μετεγγραφή του συμβολαίου στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο. Λόγω όμως της εν εξελίξει διαδικασίας μετατροπής των υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία και του μεταβατικού σταδίου στο οποίο βρίσκονται αρκετά γραφεία, παρατηρούνται καθυστερήσεις διάρκειας ακόμα και έξι μηνών, με αποτέλεσμα αρκετές άδειες να χορηγηθούν εντέλει το 2022, ενώ αυτό θα έπρεπε να συμβεί ήδη από φέτος.

Περισσότερες οι αγορές από τις άδειες που θα εκδοθούν, εξαιτίας πολύμηνων καθυστερήσεων σε κάποια υποθηκοφυλακεία ή κτηματολογικά γραφεία.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, από την έναρξη ισχύος του προγράμματος το 2014, μέχρι και τον φετινό Νοέμβριο έχουν χορηγηθεί συνολικά 9.473 άδειες παραμονής σε μεμονωμένους επενδυτές και συνολικά 28.411 άδειες, υπολογίζοντας και τα μέλη των οικογενειών τους. Η μεγαλύτερη αγοραστική ομάδα, με μερίδιο της τάξεως του 67%, είναι οι Κινέζοι, που έχουν λάβει 6.367 άδειες. Ακολουθούν με 605 άδειες οι επενδυτές από την Τουρκία, με την πρώτη τριάδα να κλείνει με τους επενδυτές από τη Ρωσία, που έχουν λάβει 576 άδειες παραμονής. Οι επενδυτές από τον Λίβανο έχουν λάβει 288 άδειες, ενώ ακολουθεί η Αίγυπτος με 247 άδειες και το Ιράν με 185 άδειες.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 είχε σημειωθεί σημαντική πτώση του αριθμού των αδειών κατά 73,4% σε σχέση με το 2019, καθώς εκδόθηκαν μόλις 938 άδειες. Αντιθέτως, το 2019 είχε αποτελέσει έτος ρεκόρ, καθώς είχαν εκδοθεί 3.535 άδειες, που αντιστοιχούσαν σε εισροή κεφαλαίων της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή