Τρίτο fund με κεφάλαια 100 εκατ. συνέστησε το VentureFriends

Τρίτο fund με κεφάλαια 100 εκατ. συνέστησε το VentureFriends

Θα επενδύσει σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία του τρίτου κατά σειρά fund με κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε το επενδυτικό κεφάλαιο VentureFriends, με στόχο την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το επενδυτικό σχήμα, που ανήκει στην «οικογένεια» του Equifund, έχει ήδη αντλήσει 90 εκατ. ευρώ, ενώ είναι έτοιμο να ολοκληρώσει τη διαδικασία συγκέντρωσης και των υπόλοιπων κεφαλαίων ώστε να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή αλλά και τη Λατινική Αμερική.

Το VentureFriends ξεκίνησε από την Αθήνα, διατηρεί πλέον γραφεία σε Λονδίνο και Βαρσοβία, και υπήρξε ο πρώτος επενδυτής σε επιτυχημένες νεοφυείς εταιρείες, όπως η εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων Blueground αλλά και η εφαρμογή παραγγελίας προϊόντων InstaShop, η οποία εξαγοράστηκε πέρυσι έναντι 360 εκατ. δολ. από τη γερμανική Delivery Hero. Έχει συγκεντρώσει την πλειονότητα των κεφαλαίων από family offices, πρώην ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεις και operators, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), καθώς και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Επίσης θα επικεντρωθεί σε επενδύσεις seed και series A, με τις αρχικές επενδύσεις να κινούνται μεταξύ 500.000 και 2,5 εκατ. ευρώ και να φθάνουν συνολικά έως και τα 10 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τους επιχειρηματικούς κλάδους που εμπίπτουν στο πεδίο ενδιαφέροντός του, το VentureFriends επενδύει σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους proptech (τεχνολογία που αφορά το real estate), fintech (τεχνολογία για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες), marketplaces, Saas (software as a service). Μέσω του τρίτου fund, το επενδυτικό κεφάλαιο έχει ήδη επενδύσει σε χώρες εκτός Ευρώπης, διοχετεύοντας κεφάλαια σε τέσσερις νεοφυείς επιχειρήσεις στη Λατινική Αμερική και σε δύο στη Μέση Ανατολή, ενώ στα σχέδιά του είναι να επεκτείνει την παρουσία του σε αυτές τις περιοχές. Επιπλέον φαίνεται πως έχει ολοκληρώσει και μία επένδυση σε ελληνική νεοφυή εταιρεία.

Εκτός από την Blueground και την InstaShop έχει χρηματοδοτήσει και άλλες ελληνικές εταιρείες, όπως οι Douleutaras, Plum, Spotawheel, FlexCar, ενώ από εταιρείες του εξωτερικού έχει επενδύσει στην Belvo αλλά και στη Huspy, εταιρεία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που έχει αναδειχθεί μέσα σε ένα χρόνο στη μεγαλύτερη πλατφόρμα εύρεσης στεγαστικών δανείων στην περιοχή.

«Η άντληση ενός αποκλειστικά ιδιωτικού fund στην Ελλάδα το 2015 δεν ήταν εύκολη. Εχουμε εργαστεί σκληρά για να αποδείξουμε την αξία του venture capital asset class και τη σημαντική επενδυτική ευκαιρία που προσφέρουν οι εταιρείες τεχνολογίας. Είμαστε πλέον χαρούμενοι που φτάσαμε σε ένα σημείο όπου βιώνουμε πωλήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων όπως αυτή του Instashop και εταιρειών που φτάνουν σε “unicorn” status όπως το Blueground», λέει ο συνιδρυτής και εταίρος Γιώργος Δημόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή