Νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την Attica Βank το 2022

Νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την Attica Βank το 2022

Λόγω επιπλέον ζημιών από την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρόσθετη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ενεργοποίηση για δεύτερη φορά του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) μέσα σε ένα χρόνο οδηγείται η Attica Bank, προεξοφλώντας την εγγραφή επιπλέον ζημιών από την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων. Η εξέλιξη αυτή, που θα σημάνει την έκδοση τίτλων υπέρ του Δημοσίου (warrants) για την κάλυψη της ζημιάς, θα συνοδευθεί με την αλλαγή της διοίκησης, προκειμένου να εκπροσωπηθεί ο νέος μέτοχος της Attica Bank, δηλαδή το επενδυτικό κεφάλαιο Ellington που έχει συμπράξει με το ΤΜΕΔΕ για να στηρίξουν την προγραμματισμένη ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι εκτός από τον διευθύνοντα σύμβουλο Θεόδωρο Πανταλάκη, πρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank είναι ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κώστας Μακέδος, του φορέα δηλαδή που είναι και μέτοχος της τράπεζας.

Την ανάγκη για πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank, όπως έχει γράψει η «Κ», επιβεβαίωσε η τράπεζα με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο, περιγράφοντας τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο οι εξελίξεις θα έχουν ξεκαθαρίσει εντός του α΄ τριμήνου του επόμενου έτους, έτσι ώστε η νέα ΑΜΚ να ολοκληρωθεί εντός του α΄ εξαμήνου.

Το ακριβές ύψος της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα προσδιοριστεί μετά τη διενέργεια due diligence, αλλά και την αξιολόγηση του προς τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων, το οποίο η τράπεζα προτίθεται να εντάξει στον «Ηρακλή». Η τιτλοποίηση έχει προσδιοριστεί στα 3 δισ. ευρώ και ζητούμενο είναι το ακριβές ύψος του τμήματος χαμηλής εξασφάλισης (junior note), δηλαδή του χαρτοφυλακίου που θεωρείται άνευ αξίας και του τμήματος ενδιάμεσης εξασφάλισης (mezzanine note), που θα πρέπει να διατεθεί σε επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο εγγυάται, στο πλαίσιο της τιτλοποίησης, το τμήμα υψηλής εξασφάλισης (senior note) και όσο μικρότερο είναι αυτό το τμήμα, τόσο μεγαλύτερη ζημία συνεπάγεται η τιτλοποίηση.

Θα την καλύψει η κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο στην ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Η ζημία αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί στα ετήσια αποτελέσματα που θα δημοσιεύσει η τράπεζα εντός του α΄ τριμήνου 2022, εξέλιξη που θα ενεργοποιήσει εκ νέου το DTC. Ετσι η τράπεζα θα υποχρεωθεί να εκδώσει warrants υπέρ του Δημοσίου, το οποίο θα κληθεί να καλύψει τη ζημία που θα προκύψει στα κεφάλαια της Attica Bank. Με δεδομένο, όπως συνέβη και κατά την πρόσφατη έκδοση warrants, τα δικαιώματα δεν θα ασκηθούν, θα δοθούν στο ΤΧΣ και θα ακολουθήσει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, την οποία θα καλύψει η κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο στο επιδιωκόμενο, δηλαδή στην ιδιωτικοποίηση της Attica Bank. Οπως αναφέρει η τράπεζα στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, τα μέρη, δηλαδή ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington «δεσμεύονται να προβούν σε δεύτερη επένδυση στην τράπεζα το αργότερο εντός 3 μηνών από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2021, κατά τρόπο ώστε το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Αυτή η δεύτερη επένδυση συνίσταται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε με δικαίωμα προτίμησης παλαιών μετόχων είτε χωρίς και ενδεχομένως σε μια τρίτη εισφορά κεφαλαίου, που θα δομηθεί είτε ως τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είτε ως έκδοση από την τράπεζα τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) ή οποιουδήποτε άλλου εναλλακτικού χρηματοοικονομικού μέσου, όπως μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, που θα συμφωνηθεί μεταξύ των μερών».

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αύξηση έως του ποσού των 240 εκατ. ευρώ, το ΤΧΣ θα συμμετέχει έως του ποσού των 153,8 εκατ. ευρώ, ασκώντας αντίστοιχα δικαιώματα προτίμησης που του ανήκουν και καλύπτοντας τις αναλογούσες στο ποσό αυτό νέες μετοχές της ΑΜΚ, προκειμένου εν συνεχεία η Ellington να αποκτήσει τις αδιάθετες νέες μετοχές, ως εξής:

(i) Το ΤΜΕΔΕ και η Ellington θα συμμετέχουν με συνολικό ποσό 62 εκατ. ευρώ, με το ΤΜΕΔΕ να ασκεί πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης που του ανήκουν, ενώ η Ellington θα αποκτήσει όλες τις αδιάθετες νέες μετοχές που θα προκύψουν τόσο από τη μη άσκηση δικαιωμάτων προτίμησης από μετόχους μειοψηφίας, όσο και από τη μη πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης του ΤΧΣ.

(ii) Εάν το ποσό των αδιάθετων νέων μετοχών που θα κατανεμηθούν από την τράπεζα στην Ellington δεν επαρκεί για να επιτρέψει στην Ellington, μαζί με το ΤΜΕΔΕ, να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ με το συνολικό ποσό των 62 εκατ. ευρώ, η διαφορά μεταξύ του ποσού των 62 εκατ. ευρώ και του ποσού που θα καταβληθεί για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ από το ΤΜΕΔΕ και την Ellington, θα αυξήσει τη συμμετοχή της Ellington στην επόμενη φάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή