Βαρύ το πλήγμα της πανδημίας στην οικονομία της Νέας Υόρκης

Βαρύ το πλήγμα της πανδημίας στην οικονομία της Νέας Υόρκης

Μεγάλα προβλήματα σε τουρισμό και εμπόριο, υποφέρει από ανεργία

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την αρχή του έτους στις ΗΠΑ έχουν δημιουργηθεί σχεδόν 6 εκατ. θέσεις εργασίας και η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 4,2%, πλησιάζοντας τα προ πανδημίας επίπεδα. Αλλά στη Νέα Υόρκη η οικονομία μοιάζει να σέρνεται.

Τους τελευταίους μήνες του 2020 δημιουργήθηκαν 350.000 θέσεις εργασίας στη Νέα Υόρκη, αλλά έκτοτε είναι πολύ μικρός ο αριθμός των νέων θέσεων. Η ανεργία στην πόλη βρίσκεται στο 9,4%, δηλαδή σε υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με τον μέσο όρο των ΗΠΑ και η μείωση των τελευταίων μηνών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους που εγκατέλειψαν οριστικά την αγορά εργασίας.

Καμία άλλη μεγάλη αμερικανική πόλη δεν έχει πληγεί από την πανδημία τόσο όσο η Νέα Υόρκη, ούτε και έχει δυσκολευτεί τόσο να αναπληρώσει το εργατικό δυναμικό της. Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους στην αρχή της πανδημίας και χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν. Η πόλη βυθίστηκε στη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Υφεση και η ανεργία εκτοξεύθηκε στα ύψη φτάνοντας στο 20% τον Ιούνιο του 2020. Σχεδόν όλοι οι κλάδοι, από τις κατασκευαστικές εταιρείες μέχρι τις χρηματοπιστωτικές και τις κοινωνικές υπηρεσίες, έχουν σήμερα λιγότερους υπαλλήλους από όσους είχαν προ πανδημίας. Εχουν παρέλθει σχεδόν δύο χρόνια από την αρχή της πανδημίας και η Νέα Υόρκη δεν έχει αναπληρώσει παρά λίγο περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας που έχασε, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για ποσοστό πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο της υπόλοιπης χώρας και αντανακλά το πώς η πανδημία έπληξε βαρύτατα τους κύριους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης της πόλης, όπως είναι ο τουρισμός, ο τομέας των ξενοδοχείων και το λιανικό εμπόριο.

Μέχρι στιγμής, η πόλη έχει ανακτήσει λιγότερες από έξι στις δέκα θέσεις εργασίας που έχασε από την αρχή της κρίσης.

Η παρατεταμένη πανδημία έχει αποκλείσει τους τουρίστες από την πόλη των πόλεων και έχει κρατήσει σπίτια τους πολλούς από τους κατοίκους των περιχώρων και των προαστίων που προ πανδημίας εργάζονταν στα γραφεία της πόλης. Οπως τονίζει ο Αντριου Ράιν, πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού των Πολιτών, μη κυβερνητικής οργάνωσης ελέγχου, αυτό ήταν το διπλό πλήγμα που δέχθηκε η πόλη. Μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου μόλις το 8% των υπαλλήλων γραφείου είχε επιστρέψει στους χώρους εργασίας επί πέντε ημέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με σχετική έρευνα της ένωσης επιχειρήσεων Συνεργασία για την Πόλη της Νέας Υόρκης. «Οι τουρίστες και οι εργαζόμενοι καταναλώνουν τα περισσότερα», τονίζει ο κ. Ράιν και προσθέτει ότι «καταναλώνουν δηλαδή υπό μια έννοια τη ζωτικότητα της πόλης της Νέας Υόρκης». Προ πανδημίας η τουριστική βιομηχανία της Νέας Υόρκης απασχολούσε 283.000 ανθρώπους, με την πλειονότητα από αυτές τις δουλειές να βρίσκονται στο Μανχάταν. Στα τέλη του 2020 περίπου το 1/3 αυτών των θέσεων είχαν εξαφανιστεί, σύμφωνα με τα αρχεία της πόλης.

Η απουσία των τουριστών αλλά και των εργαζομένων σε γραφεία είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας σε εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία, συν άλλες 60.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας στο λιανικό εμπόριο, στα θεάματα και γενικότερα στην ψυχαγωγία. Οταν άνοιξαν πάλι τα θέατρα του Μπροντγουέι και άρχισε να επιταχύνεται η εμβολιαστική διαδικασία το φθινόπωρο τονώθηκε κάπως η δραστηριότητα στην πόλη και η επίσημη ανεργία μειώθηκε στο 9,4% τον Οκτώβριο. Από τη στιγμή, όμως, που εμφανίστηκε η μετάλλαξη «Ομικρον» υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιαστεί η ανάκαμψη όταν θα αναλαμβάνει ο νέος δήμαρχος της πόλης, Ερικ Ανταμς, τον Ιανουάριο. Ο κ. Ανταμς έχει υποσχεθεί να χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους της δημοτικής αρχής για να αναθερμάνει την οικονομία της πόλης, καθώς και να θεσπίσει μηχανισμούς επαγγελματικής κατάρτισης και προγράμματα διορισμών. Μέχρι στιγμής, πάντως, η πόλη έχει ανακτήσει λιγότερες από έξι στις δέκα θέσεις εργασίας που έχασε από την αρχή της πανδημίας, ενώ στην επικράτεια των ΗΠΑ έχουν δημιουργηθεί κατά μέσον όρο εννέα θέσεις εργασίας για κάθε δέκα που χάθηκαν. Αυτό επισημαίνει ο Τζέιμς Πάροτ, οικονομολόγος του Κέντρου Υποθέσεων της Νέας Υόρκης, που υπογραμμίζει ότι «είναι σαφές πως η ανάκαμψη της πόλης θα είναι πολύ πιο αργή». Η σύντομη, αλλά οξεία ύφεση της πανδημίας έπληξε πιο σκληρά τους χαμηλόμισθους εργαζομένους στον τομέα των υπηρεσιών: οι θέσεις στο λιανικό εμπόριο, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία είναι αυτές που τονώνουν την οικονομία της πόλης και ήταν οι πρώτες που χάθηκαν την άνοιξη του 2020.

Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική μόνο για έναν μεγάλο κλάδο και τους εργαζομένους σε αυτόν, τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών, καθώς εταιρείες όπως η JPMorgan Chase άντλησαν κέρδη-ρεκόρ στη διάρκεια της πανδημίας. Στις δύο προηγούμενες κρίσεις, αφενός του 2000 και αφετέρου του 2008, η Wall Street επλήγη και η πόλη έχασε δεκάδες χιλιάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας από τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Αυτή τη φορά οι απώλειες στη Wall Street ήταν ελάχιστες και οι φορολογικές αρχές εξακολούθησαν να συγκεντρώνουν έσοδα καθώς η πόλη εισέπραττε τους φόρους των καλοπληρωμένων υπαλλήλων του κλάδου που πλέον εργάζονται από απόσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή