Συνεργασία γερμανικών startups με βιομηχανίες

Συνεργασία γερμανικών startups με βιομηχανίες

Το 43% των νεοφυών επιχειρήσεων της Γερμανίας αναζητεί στρατηγικούς επενδυτές.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαέξι ώρες την ημέρα εργάζονται αυτή την εποχή ο Κρίστιαν, ο Φλορίν, ο Μεχντί και άλλοι έξι συνάδελφοί τους στην οικογενειακή επιχείρηση Fiege στο Ιμπενμπουρεν της Γερμανίας, που δραστηριοποιείται στη διαχείριση συστημάτων τροφοδοσίας, καθώς  η περίοδος των Χριστουγέννων είναι το αποκορύφωμα της σεζόν για τον κλάδο. Η δουλειά αρχίζει από νωρίς το πρωί σε μια αποθήκη παπουτσιών για να τακτοποιηθούν εγκαίρως όλες οι ηλεκτρονικές παραγγελίες, όπως σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Ο Κρίστιαν, ο Φλορίν, ο Μεχντί και όλοι οι υπόλοιποι δεν είναι άνθρωποι, αλλά ρομπότ της εταιρείας Toru και έχουν κατασκευαστεί από τη Magazino, νεοφυή επιχείρηση στο Μόναχο.

Πώς συνεργάστηκε η Magazino με την επιχείρηση παλαιάς κοπής Fiege, που ιδρύθηκε το 1873 και σήμερα απασχολεί πάνω από 20.000 εργαζομένους; Ολα ξεκίνησαν όταν ο σημερινός επικεφαλής της οικογενειακής επιχείρησης, Γενς Φίγκε, συνάντησε τον ιδρυτή της Magazino, Φρέντερικ Μπράντνερ. Ο πρώτος αναζητούσε τρόπο να ανταποκριθεί καλύτερα στις ευμετάβλητες απαιτήσεις των online πωλήσεων, ο δεύτερος αναζητούσε μια εγνωσμένης αξίας επιχείρηση, ώστε τα ρομπότ του να δοκιμαστούν και να τελειοποιηθούν σε ένα απαιτητικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Αρχικά η Toru εγκατέστησε τρία ρομπότ της Magazino στη Fiege. Σιγά σιγά οι απαιτήσεις αυξήθηκαν. Σήμερα τα ρομπότ έχουν γίνει εννέα και δεν περιορίζονται σε έναν αυστηρά οριοθετημένο χώρο, όπως γινόταν τα πρώτα χρόνια, αλλά κινούνται ελεύθερα στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, υπολογίζουν αυτόνομα τα δρομολόγιά τους και συνεργάζονται με τους ανθρώπους, από τους οποίους μάλιστα ζητούν βοήθεια, αν χρειαστεί. Η Fiege σχεδιάζει να εγκαταστήσει ρομπότ και σε άλλα σημεία παραγωγής, ενώ παράλληλα έχει αποκτήσει μερίδιο στη νεοφυή επιχείρηση Magazino. «Για εμάς ήταν σημαντικό να μπούμε και οι ίδιοι στο γήπεδο, όχι απλώς να παρακολουθούμε το παιχνίδι από την εξέδρα», εξηγεί, με ποδοσφαιρικούς όρους, ο Κρίστοφ Μάνγκελμανς, διευθυντικό στέλεχος της Fiege.

Διαγωνισμοί επιχειρηματικότητας, ψηφιακές πλατφόρμες διασύνδεσης εταίρων, όπως η Ambivation, και κρατικές πρωτοβουλίες –όπως το Ταμείο για την Ιδρυση Καινοτόμων Επιχειρήσεων (HTGF) που επενδύει σε επιλεγμένες νεοφυείς επιχειρήσεις με αρχικό κεφάλαιο κάτω των 500.000 ευρώ– προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες στη Γερμανία για να αντιστοιχηθεί η προσφορά με τη ζήτηση. «Βλέπουμε σημαντικές προοπτικές για συνέργειες», τονίζει ο επικεφαλής του ταμείου, Αλεξάντερ φον Φράνκενμπεργκ. «Για μια βιώσιμη και επιτυχή συνεργασία θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαίο όφελος». Στη Γερμανία, ούτως ή άλλως, οι νεοφυείς επιχειρήσεις σπάνια απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή, καθώς κάνουν πάνω από τα δύο τρίτα του τζίρου με υπηρεσίες B2B (business-to-business).

Εξ ου και το 43% των νεοφυών επιχειρήσεων αναζητεί στρατηγικούς επενδυτές, που θα διευκολύνουν να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες αγορές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του γερμανικού Startup Monitor. Σήμερα, μόλις το 15% των ερωτηθέντων αξιοποιεί κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital). Η πανδημία έχει προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα, λέει ο Νίκλας Φογκτ από τον γερμανικό σύνδεσμο νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά δεν λείπουν και οι αξιόλογες συνεργασίες. Παράδειγμα αποτελεί η σύμπλευση των Stihl και Flynex. Σήμερα η πρώτη συμμετέχει στο κεφάλαιο της δεύτερης, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Η Stihl έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη στα μηχανήματα και εργαλεία κήπου. Η Flynex, νεοφυής, που ίδρυσαν τρεις αξιωματικοί εν αποστρατεία και ένας μηχανικός πληροφορικής, προσφέρει εμπορικά δρομολόγια με αεροσκάφη χωρίς πλήρωμα, ενώ αναλαμβάνει όλες τις σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, επαφές με αρμόδιες αρχές, καθώς και την αποθήκευση και αξιοποίηση των στοιχείων πτήσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή