Ανησυχητική αύξηση του παγκόσμιου χρέους

Ανησυχητική αύξηση του παγκόσμιου χρέους

Το 2020 διαπιστώσαμε πως ήταν η χρονιά κατά την οποία το παγκόσμιο χρέος σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδό του μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και διαμορφώθηκε στα 226 τρισ. δολ. εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και της βαθιάς ύφεσης.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2020 διαπιστώσαμε πως ήταν η χρονιά κατά την οποία το παγκόσμιο χρέος σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδό του μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και διαμορφώθηκε στα 226 τρισ. δολ. εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και της βαθιάς ύφεσης. Ηδη προτού ξεσπάσει η κρίση, το παγκόσμιο χρέος είχε διογκωθεί, αλλά σήμερα πλέον οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν να διοικήσουν έναν κόσμο, ο οποίος έχει επωμιστεί ένα δυσθεώρητο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

Το χρέος του πλανήτη αυξήθηκε κατά 28 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στην περασμένη χρονιά αγγίζοντας το 256% του ΑΕΠ. Ο κρατικός δανεισμός ευθύνεται για λίγο παραπάνω από το ήμισυ αυτής της αύξησης.

Ο ιδιωτικός δανεισμός από οργανισμούς άλλους πλην εκείνων του χρηματοπιστωτικού κλάδου και από νοικοκυριά έχει φθάσει επίσης σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Συνολικά οι αυξήσεις του χρέους δείχνουν θεαματικότερες στις προηγμένες οικονομίες, όπου ο δημόσιος δανεισμός αυξήθηκε από το περίπου 70% του ΑΕΠ το 2007 στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Τα ιδιωτικά δάνεια, από την άλλη πλευρά, ενισχύθηκαν κατά έναν πιο συγκρατημένο ρυθμό από το 164% στο 178% του ΑΕΠ την ανάλογη περίοδο. Ο δανεισμός του δημόσιου τομέα αντιστοιχεί σήμερα στο περίπου 40% του αθροιστικού παγκόσμιου χρέους, δηλαδή στο υψηλότερο ποσοστό από τα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Εχει διαμορφωθεί στα 226 τρισ. δολ., αγγίζοντας το 256% του ΑΕΠ.

Βέβαια, η δυναμική του χρέους αποκλίνει πολύ ανάμεσα στα κράτη. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες και η Κίνα αντιστοιχούν στο άνω του 90% της αύξησης των 28 τρισ. δολ. στη διάρκεια του 2020. Οι εν λόγω χώρες είχαν τη δυνατότητα να διευρύνουν τον δημόσιο και τον ιδιωτικό δανεισμό, διαρκούσης της πανδημίας, χάρη στα χαμηλά επιτόκια, στη δράση των κεντρικών τραπεζών και στις εύρωστες κεφαλαιαγορές. Αλλά οι πιο πολλές από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες βρίσκονται στην απέναντι πλευρά του χάσματος, έχοντας περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά κεφάλαια, καθώς και υψηλότερο κόστος δανεισμού αρκετές φορές.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στις πλούσιες οικονομίες το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτινάχθηκε λόγω μειωμένων εσόδων, υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις να λάβουν σαρωτικά μέτρα στήριξης. Το δε δημόσιο χρέος το 2020 αυξήθηκε κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, κάτι σχεδόν ανάλογο με ό,τι συνέβη το 2008 και το 2009, ενώ το ιδιωτικό διογκώθηκε κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν δύο φορές περισσότερο από όσο την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, φανερώνοντας τη διαφορετική φύση αυτής έναντι της πανδημίας.

* Ο κ. Vitor Gaspar είναι διευθυντής του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο ιστολόγιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή