Κάτω του 2% ο πληθωρισμός στην Ε.Ε. το 2023 και το 2024

Κάτω του 2% ο πληθωρισμός στην Ε.Ε. το 2023 και το 2024

Οι νέες προβλέψεις που θα ανακοινώσει επισήμως σήμερα η ΕΚΤ μιλούν για επαναφορά του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω του στόχου του 2% τόσο το 2023 όσο και το 2024.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νέες προβλέψεις που θα ανακοινώσει επισήμως σήμερα η ΕΚΤ μιλούν για επαναφορά του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω του στόχου του 2% τόσο το 2023 όσο και το 2024. Αυτό αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος και επισημαίνουν πως οι εκτιμήσεις αυτές προσφέρουν στην πρόεδρο, Κριστίν Λαγκάρντ, επιχειρηματολογία κατά μιας εσπευσμένης αύξησης των επιτοκίων. Αν και η αύξηση των τιμών για το επόμενο έτος αναμένεται να υπερβαίνει το 1,7%, που ήταν δηλαδή η προηγούμενη εκτίμηση της τράπεζας τον Σεπτέμβριο, και τον στόχο του 2%, τα στελέχη της ΕΚΤ εκτιμούν πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μέσα σε ορατό χρονικό ορίζοντα.

Οι προβλέψεις της τράπεζας, που για πρώτη φορά φτάνουν έως και το 2024, αποτελούν καίριο στοιχείο για τη διαμόρφωση της πολιτικής της για τη μετά την πανδημία εποχή. Η εικόνα δεν είναι, πάντως, ακόμη επίσημη μέχρις ότου δημοσιοποιηθεί από το Δ.Σ. της τράπεζας μετά τις αποφάσεις που θα ανακοινώσει σήμερα. Η σημερινή συνεδρίαση εκτιμάται πως είναι η πλέον σημαντική από το 2019 και την ανάληψη της προεδρίας από την κ. Λαγκάρντ, καθώς οι εγκέφαλοι της τράπεζας εξετάζουν τις αλλαγές που μπορούν να κάνουν στο παλαιότερο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και πώς θα επανεπενδύουν το χρέος που ωριμάζει μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος κατά της πανδημίας τον Μάρτιο. Εως τώρα οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων συγκλίνουν στο ότι δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων τουλάχιστον μέχρι το 2023.

Σήμερα ανακοινώνονται οι επίσημες προβλέψεις της ΕΚΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δυσκολευτεί πολύ να πείσει τους επενδυτές ότι κάνουν λάθος να προεξοφλούν μια τέτοια κίνηση. Εχει, άλλωστε, επαναλάβει πολλές φορές ότι η τρέχουσα εκτόξευση του πληθωρισμού είναι παροδική. Η επιχειρηματολογία της θα ενισχυθεί εάν οι προβλέψεις της τράπεζας μιλούν για πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%. Το πόσο πειστικό μπορεί να είναι αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά στον στόχο του 2% θα είναι η πρόβλεψη για τον δείκτη την επόμενη διετία. Οσο πιο κοντά στο 2% βλέπει τον πληθωρισμό η ΕΚΤ για την επόμενη διετία, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τους «ιέρακες» της τράπεζας να επικαλούνται την απειλή των πληθωριστικών πιέσεων και της κλιμάκωσής τους. Πηγές της τράπεζας ανέφεραν πως στις εκτιμήσεις που θα ανακοινώσει σήμερα, ο πληθωρισμός για το 2023 και το 2024 θα υπολογίζεται ελαφρώς κάτω του στόχου του 2%. Στην εκτίμηση αυτή δεν λαμβάνονται, όμως, υπ’ όψιν παράγοντες που ενδέχεται να πάρουν την ανιούσα. Ανάμεσά τους το κόστος της αγοράς κατοικίας και μια σειρά πολιτικών που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, όπως, για παράδειγμα, η αύξηση του βασικού μισθού στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή