Ασφαλή «καταφύγια» αναζητούν τώρα οι επενδυτές

Ασφαλή «καταφύγια» αναζητούν τώρα οι επενδυτές

Στροφή σε τίτλους με ρήτρα πληθωρισμού, ενέργεια, ακίνητα και πρώτες ύλες

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει σε όλες αδιακρίτως τις μεγάλες οικονομίες προβληματίζοντας επενδυτές, οικονομολόγους και κεντρικές τράπεζες, κρατικά ομόλογα με ρήτρα προστασίας από τον πληθωρισμό, κάθε είδους funds ενέργειας, πετρελαίου και εμπορευμάτων, όπως ο χαλκός, αλλά και τα ακίνητα προσελκύουν ξανά μαζικά τους επενδυτές, που προεξοφλούν νέα εκτόξευση των τιμών στα ύψη. Δεν ισχύει παραδόξως το ίδιο για το παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, που αυτήν την εποχή δεν δελεάζει τους επενδυτές, ούτε για τα κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Times που επικαλείται στοιχεία της εταιρείας δεδομένων EPFR, από την αρχή του έτους οι επενδυτές έχουν τοποθετήσει 66,8 δισ. δολάρια σε τίτλους του αμερικανικού δημοσίου με ρήτρα προστασίας από τον πληθωρισμό. Στη Βρετανία, άλλωστε, η ζήτηση για επενδύσεις προστατευμένες από τον πληθωρισμό είναι τόσο μεγάλη ώστε τον περασμένο μήνα πουλήθηκαν δεκαετή ομόλογα του βρετανικού δημοσίου με ρήτρα προστασίας από τον πληθωρισμό και ωρίμανση το 2073 συνολικής αξίας 1,1 δισ. στερλινών (1,29 δισ. ευρώ) με τη χαμηλότερη απόδοση και την υψηλότερη τιμή, και η δημοπρασία σημείωσε ρεκόρ επιτυχίας. Εχει, εξάλλου, ανακάμψει το ενδιαφέρον των επενδυτών και για τα λεγόμενα «πραγματικά περιουσιακά στοιχεία», όπως τα εμπορεύματα, οι πρώτες ύλες και τα ακίνητα. Τα προθεσμιακά συμβόλαια και άλλοι τίτλοι της Invesco συνδεδεμένοι με εμπορεύματα όπως ο χαλκός, το πετρέλαιο, αλλά ακόμη και η σόγια, προσείλκυσαν ροές ύψους 2,4 δισ. δολαρίων από την αρχή του έτους μέχρι και τον περασμένο μήνα. Από τον Οκτώβριο και μετά, άλλωστε,  τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν σε αυτούς τους τίτλους ήσαν υπερδιπλάσια από εκείνα τα αντίστοιχης περιόδου του περασμένου έτους. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, πάντως, οι επενδυτές απέσυραν 400 εκατ. δολάρια από το ίδιο αυτό fund.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Μάικ Σιούελ, διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην T Rowe Price, επισημαίνει πως «τα εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο τείνουν να αποτελούν πολύ καλή προστασία όταν αναμένεται υψηλός πληθωρισμός σε βάθος χρόνου». Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, η ενέργεια και ο πληθωρισμός είναι στενά συνδεδεμένα ακριβώς επειδή οι τιμές της ενέργειας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στους υπολογισμούς του πληθωρισμού. Ετσι τα στοιχήματα στην άνοδο των τιμών της ενέργειας έχουν οδηγήσει σε μεγάλες εισροές τα funds που επενδύουν σε μετοχές ενεργειακών εταιρειών.

Από την αρχή του έτους έχουν τοποθετηθεί 66,8 δισ. δολ. σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου με ρήτρα προστασίας από τον πληθωρισμό.

Δημοφιλή στοιχήματα έχουν, πάντως, αποδειχθεί οι επενδύσεις σε ακίνητα στις ΗΠΑ εφόσον προσφέρουν πρωτίστως έσοδα μέσω της ενοικίασής τους, και τα ενοίκια τείνουν να είναι ευθέως ανάλογα του πληθωρισμού. Ενδεικτική περίπτωση το Reit,  μεγαλύτερο fund ακινήτων στις ΗΠΑ, που ενώ είχε υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά όταν επεβλήθη «πάγωμα» ενοικίων στις αρχές της πανδημίας, τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει. Ορισμένοι μικρότεροι επενδυτές έχουν αναζητήσει προστασία έναντι του πληθωρισμού αγοράζοντας τα λεγόμενα ομόλογα αποταμίευσης της σειράς 1 του αμερικανικού δημοσίου που προσφέρουν τόκο 7,12% εν μέρει ως προστασία έναντι ανόδου του πληθωρισμού. Σημειωτέον ότι ένας μεμονωμένος επενδυτής δεν επιτρέπεται να αγοράσει τέτοια ομόλογα αξίας άνω των 10.000 δολαρίων ετησίως. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι εξέδωσε νέα ομόλογα της σειράς 1 τον Νοέμβριο συνολικής αξίας 1,3 δισ. δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, το παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο του χρυσού δεν φαίνεται να δελεάζει τους επενδυτές το 2021. Το μεγαλύτερο από τα funds που επενδύουν σε συμβόλαια χρυσού κατέγραψε φέτος εκροές κεφαλαίων άνω των 10 δισ. δολαρίων. Τα κρυπτονομίσματα προσείλκυσαν αρχικά μερίδα επενδυτών που τα θεώρησαν προστασία έναντι του πληθωρισμού, αλλά οι τιμές τους και κυρίως η τιμή του μεγαλύτερου εξ αυτών, του bitcoin, έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Νοεμβρίου, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει ήδη εκτοξευθεί στο 6,8% καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 1982, ενώ την ίδια στιγμή στην Ευρωζώνη σημειώνει ρεκόρ στο 4,9%. Σχετική ανάλυση της εταιρείας Pew Research φέρει περισσότερα από τα ¾ των χωρών να καταγράφουν το γ΄ τρίμηνο του 2021 υψηλότερο πληθωρισμό από εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Οπως τονίζει ο Ρότζερ Αλιάγκα Ντιάζ, οικονομολόγος της Vanguard, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 7,2 τρισ. δολαρίων, «ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα πάνω από τον στόχο της Federal Reserve, ιδιαιτέρως επειδή η ανισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση θα χρειαστεί χρόνο για να διορθωθεί». Στην ίδια εκτίμηση συγκλίνει και η μεγαλύτερη στον κόσμο επενδυτική διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, η BlackRock, που προεξοφλεί πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει για αρκετά καιρό σε επίπεδα υψηλότερα από τα προ της πανδημίας.

Ειδήσεις

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή