Ηπια πτώση και περιορισμένος τζίρος στο Χ.Α. εν αναμονή της ΕΚΤ

Ηπια πτώση και περιορισμένος τζίρος στο Χ.Α. εν αναμονή της ΕΚΤ

Στάση αναμονής τήρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως αναμενόταν από τους εγχώριους αναλυτές, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στις σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής τήρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως αναμενόταν από τους εγχώριους αναλυτές, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στις σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόσο για τη στάση που θα κρατήσει στο εξής σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική γενικότερα όσο και για το πώς θα «χειριστεί» την περίπτωση της Ελλάδας και των ελληνικών ομολόγων μετά το τέλος του PEPP.

Οι επενδυτές προχώρησαν σε μικρές μόνο κινήσεις κυρίως στα blue chips, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα και στον τζίρο – για μία ακόμη φορά με τους πωλητές να υπερισχύουν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Ετσι, όσον αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξης του 0,23% και στις 883,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,60 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, πρώτη σθεναρή στήριξη για τον Γενικό Δείκτη αποτελεί η περιοχή των 860 μονάδων, ενώ το σημείο αντίστασης εντοπίζεται στις 900 μονάδες.

Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43,60 εκατ. ευρώ, παραμένοντας για μία ακόμη συνεδρίαση σε χαμηλά επίπεδα.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,35% στις 2.119,64 μονάδες, ενώ άνοδο 0,20% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.476,45 μονάδες χάρη στα κέρδη άνω του 2% σε Quest και Ικτίνο.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε και σημείωσε πτώση 0,84% στις 565,41 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 0,95%, τη Eurobank να κλείνει στο -1,67%%, την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,23%, ενώ ανοδικά κινήθηκε η Εθνική Τράπεζα, κλείνοντας στο +0,18%.

Στα μη τραπεζικά blue chips πιέσεις άνω του 1% δέχτηκαν οι Jumbo και Ελλάκτωρ και ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 1% οι Βιοχάλκο, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι Lamda Development στο +1,77% και η ΕΧΑΕ στο +1,63%.

Η στάση που θα τηρήσουν στο εξής οι κεντρικές τράπεζες θα είναι καθοριστική για την πορεία των διεθνών αγορών, από την οποία παίρνει «σήμα» και το Χ.Α., τη στιγμή που οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την Ελλάδα έτσι και αλλιώς αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στις επενδυτικές στρατηγικές των ξένων χαρτοφυλακίων για το νέο έτος. Οπως μάλιστα επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή», είκοσι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη καλούνται να ανασχεδιάσουν τη νομισματική πολιτική τους τις επόμενες ημέρες. Από την άλλη πλευρά, οι κεντρικοί τραπεζίτες κατανοούν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν, καθώς η μετάλλαξη «Ομικρον» αλλά και οι γεωπολιτικές απειλές αναστέλλουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Με τα δεδομένα αυτά, σε όλες τις αγορές του πλανήτη σημειώνεται αυξημένη μεταβλητότητα καθώς η αβεβαιότητα αυξάνεται, διαμορφώνοντας για το 2022 σκηνικό γρίφου για εξαιρετικά δυνατούς λύτες, υπογραμμίζει ο αναλυτής. Ετσι, το ελληνικό χρηματιστήριο απέτυχε για μία ακόμη φορά την υπέρβαση των 900 μονάδων διαψεύδοντας όσους πιθανολογούσαν συνέχιση της ανοδικής κίνησης, παρά την εκτίμηση της συνήθως συντηρητικής Deutsche Bank για ρυθμό μεγέθυνσης στο +8,7% για το 2021, αλλά και τις θετικές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή