Περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις παρά την πανδημία

Περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις παρά την πανδημία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν ο κορυφαίος προορισμός στη διάρκεια του 2020

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία κατασκευάζει εργοστάσιο συναρμολόγησης στο Μεξικό. Μια ιταλική εταιρεία δημιουργίας λογισμικού ανοίγει γραφείο πωλήσεων στην Κένυα, ούτως ώστε να είναι σε θέση να μπορεί με τις παρεχόμενες υπηρεσίες της να προσεγγίσει τη συγκεκριμένη αγορά. Ενας μεγάλος αυστραλέζικος όμιλος στον κλάδο της εξόρυξης αποκτάει έναν μικρότερο  στην Αγκόλα για να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές του. Ολα τα παραπάνω συνιστούν παραδείγματα άμεσων ξένων επενδύσεων, στο πλαίσιο των οποίων λαμβάνεται μια επιχειρηματική απόφαση, ώστε με κάποιον τρόπο να αποκτηθεί μερίδιο σε εταιρεία ή να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον γι’ αυτήν από επενδυτές, οι οποίοι εδράζονται εκτός συνόρων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της σχετικής μελέτης για τον συντονισμό των άμεσων επενδύσεων, οι δέκα χώρες οι οποίες έγιναν αποδέκτριες των υψηλότερων ξένων επενδύσεων έως τα τέλη του 2020 ήταν οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Κίνα, η Βρετανία, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία, η Ιρλανδία και η Γερμανία. Συνολικά αυξήθηκαν τα κεφάλαια αυτά κατά 2,2 τρισ. δολ., ήτοι κατά ποσοστό 6% εν συγκρίσει με τα αντίστοιχα του 2019 και του 2020.

Ανεξαρτήτως του κλίματος αβεβαιότητας, το οποίο δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας, η διόγκωση των άμεσων ξένων επενδύσεων σε μεγάλο βαθμό εναρμονίζεται με τη μέση ετήσια αύξηση, η οποία παρατηρήθηκε κατά τα  τελευταία πέντε χρόνια. Εν πολλοίς, η τόνωση των τοποθετήσεων αυτών εν συγκρίσει με το 2019 και το 2020 οφείλεται σε αυξήσεις στην Ευρώπη και τα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας – Ειρηνικού. Ειδικότερα στη Γηραιά Ηπειρο οι χώρες που απαντούμε στην κορυφή της λίστας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, διότι αντιστοιχούν στο 18% και το 15% αντιστοίχως επί του συνολικού ποσού. Στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού η αύξηση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην Κίνα. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, η Κίνα είχε τη μεγαλύτερη αύξηση.

Ταυτοχρόνως, οι άμεσες ξένες τοποθετήσεις στις χώρες  της Αφρικής εμφάνισαν ελάχιστη μείωση συγκριτικά με τα δεδομένα του 2019. Κι αυτό οφειλόταν ως επί το πλείστον στην περιστολή των επενδύσεων με αποδέκτρια τη Νιγηρία. Οι δε Ηνωμένες Πολιτείες το 2019 κατετάγησαν ως η χώρα που έλαβε τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις, σταθεροποιώντας τη θέση της αυτή το 2020 χάρις στις γενναιότερες άμεσες τοποθετήσεις από χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Ολλανδία. Τέλος, όλες αυτές οι τρεις οικονομίες ισοδυναμούν στο μεγαλύτερο τμήμα της αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ κατά την τελευταία τριετία.

* Ο κ. Carlos Sanchez-Munoz είναι οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή