ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο όπλο στη μάχη κατά της μαύρης εργασίας

Με την ψηφιακή υπηρεσία myErgani.gov.gr οι εργαζόμενοι θα έχουν την πλήρη εικόνα για την τήρηση του ωραρίου τους

Νέο όπλο στη μάχη κατά της μαύρης εργασίας

Το πρώτο από τα τρία όπλα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, τη νέα υπηρεσία myErgani.gov.gr, ρίχνει αμέσως στη μάχη το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για τον προπομπό της ψηφιακής κάρτας εργασίας που θα εφαρμοστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ εντός του νέου έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και η μετεξέλιξη του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» σε «Εργάνη ΙΙ», με στόχο την απλοποίηση διαδικασιών και δηλώσεων, την ολιστική αντιμετώπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων, και τη μείωση του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων.

Η νέα υπηρεσία τέθηκε από την Πέμπτη σε λειτουργία, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί και η σχετική εφαρμογή, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να μπορούν να έχουν στα κινητά τους την πλήρη εικόνα για την τήρηση του ωραρίου εργασίας τους, αλλά και τη δήλωση ή όχι των υπερωριών τους (mobile app). Στην πράξη, μέσω της νέας εφαρμογής κάθε εργαζόμενος μπορεί να δει ο ίδιος όσα έχει δηλώσει ο εργοδότης του για εκείνον. Πρόκειται, όπως δήλωσε χθες κατά την παρουσίαση ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, για ένα σημαντικό εργαλείο ελέγχου απέναντι στη «μαύρη» και την υποδηλωμένη εργασία».

Η αναζήτηση των πληροφοριών στο myErgani.gov.gr από τον εργαζόμενο γίνεται μέσα από τρεις βασικές επιλογές:

1. Με την επιλογή «Οι Εργοδότες μου» κάθε εργαζόμενος μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις σχέσεις εργασίας με τους εργοδότες στους οποίους έχει απασχοληθεί (εφόσον έχουν δηλωθεί στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη»). Επίσης μπορεί να δει τα τελευταία καταγεγραμμένα στοιχεία της κάθε εργασιακής σχέσης, όπως έχουν καταχωρισθεί στο σύστημα από τις δηλώσεις των υπόχρεων εργοδοτών.

2. Με την επιλογή «Δηλώσεις» μπορεί να αναζητήσει όλες τις δηλώσεις (έντυπα) που έχουν υποβληθεί στο σύστημα «Εργάνη» από τους εργοδότες του, ταξινομημένες στις παρακάτω κατηγορίες:

• Εναρξη/Λήξη Απασχόλησης.

• Μεταβολές Απασχόλησης (υπερωρίες, υπερεργασία, τηλεργασία).

• Αδειες.

• Ειδικά Καθεστώτα Απασχόλησης.

Από τον Φεβρουάριο του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί και η σχετική εφαρμογή για τα κινητά.

• Μέτρα COVID-19.

• Λοιπά.

3. Με την επιλογή «Πληρωμές COVID-19», τέλος, ο εργαζόμενος μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις πληρωμές που έχει λάβει από το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ψηφιακή κάρτα

Παράλληλα συνεχίζονται οι προετοιμασίες για μία από τις «σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, που περιλαμβάνει ο νέος εργασιακός νόμος (4808/2021), την ψηφιακή κάρτα εργασίας που αποτελεί ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και βρίσκεται σε τόσο προχωρημένο στάδιο υλοποίησης. Αναλυτικά, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι έτοιμος ο ηλεκτρονικός «εγκέφαλος» της κάρτας εργασίας, δηλαδή το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα υποδέχεται τις πληροφορίες που θα καταχωρίζουν ψηφιακά τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες. Επίσης, καταργείται μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη διευκόλυνση εργαζομένων και επιχειρήσεων. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας με παρακολούθηση της πραγματικής απασχόλησης σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, όπως είναι οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ. Θα ακολουθήσουν γρήγορα και οι άλλες επιχειρήσεις, μεγαλύτερες και μικρότερες. Η ψηφιακή κάρτα δεν θα είναι απαραίτητα σε φυσική μορφή, όπως αυτές που διαθέτουν ήδη σήμερα πολλές επιχειρήσεις οι οποίες εφαρμόζουν συστήματα ωρομέτρησης του χρόνου εργασίας. Μπορεί να είναι μια εφαρμογή στο κινητό και ένα πρόγραμμα στους υπολογιστές της επιχείρησης, διασυνδεδεμένα αμφότερα με το «Εργάνη». Το σύστημα θα διαθέτει απεικόνιση όλων των νόμιμων ορίων υπερωριών, του ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης κ.λπ. όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία, ώστε να δημιουργείται ασφάλεια σε εργαζομένους και εργοδότες. Θα διαθέτει βέβαια και «κόφτες», ώστε να εμποδίζονται οι παράτυπες δηλώσεις.

Η μετάβαση στο «Εργάνη ΙΙ»

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα ολοκληρωθεί μέσω της αναβάθμισης και μετεξέλιξης του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» σε «Εργάνη ΙΙ», εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Η υλοποίηση του έργου είναι ήδη σε εξέλιξη από τον περασμένο Ιούνιο. Αναλυτικά, οι κύριοι στόχοι αναβάθμισης του συστήματος είναι η μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις, η απλοποίηση διαδικασιών με την κατάργηση των πολλαπλών δηλώσεων για το ίδιο αντικείμενο που υποχρεώνονται να υποβάλλουν σήμερα οι εργοδότες, η ψηφιοποίηση διαδικασιών που μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται χειρογράφως, όπως η υποβολή εκπρόθεσμων και τροποποιητικών δηλώσεων ΟΑΕΔ, και η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής ώστε να καλύψει επιπλέον κατηγορίες απασχολουμένων.

Επιθεώρηση Εργασίας

Οπως επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας προφανώς συνδέεται άμεσα με μία ακόμα μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει ο νέος εργασιακός νόμος (4808/2021), με την αναβαθμισμένη και ανεξάρτητη Επιθεώρηση Εργασίας». Αλλωστε, και βάσει σχεδιασμού, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και η online ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τον χρόνο εργασίας θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για άμεσους και αποτελεσματικούς ελέγχους. Και αυτό γιατί οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας πριν από τον έλεγχο σε κάθε επιχείρηση θα έχουν πλήρη και λεπτομερή κατάλογο των εργαζομένων που πρέπει να βρίσκονται στην εγκατάσταση, καθώς και των σχετικών δηλώσεων που έχει κάνει ο εργοδότης του. Ετσι, στην περίπτωση π.χ. που ένας εργοδότης ζητήσει από τον εργαζόμενο να μη «χτυπήσει» την κάρτα την ώρα που ξεκινάει την εργασία του ή να δηλώσει ότι σχόλασε ενώ παραμένει στον χώρο δουλειάς, ο έλεγχος θα καταγράφει την παράβαση και θα επιβάλλει το πρόστιμο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr