«Βουτιά» σημείωσαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

«Βουτιά» σημείωσαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημείωσαν «βουτιά» στον απόηχο των αποφάσεων της ΕΚΤ, με αυτήν του 10ετούς να υποχωρεί στο 1,17% και κατά 5,2%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ το spread συρρικνώθηκε στις 152 μονάδες βάσης από 172 μ.β. στις αρχές της εβδομάδας.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημείωσαν «βουτιά» στον απόηχο των αποφάσεων της ΕΚΤ, με αυτήν του 10ετούς να υποχωρεί στο 1,17% και κατά 5,2%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ το spread συρρικνώθηκε στις 152 μονάδες βάσης από 172 μ.β. στις αρχές της εβδομάδας. Αντίθετα, ισχυρές πιέσεις σημειώθηκαν στα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται στο 1% και στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του μήνα.

Οπως εξηγούν πηγές της «Κ», οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ σημαίνουν ότι μπορεί να αγοράσει περαιτέρω ελληνικά ομόλογα αξίας 19,5-20 δισ. ευρώ, τα 5 δισ. ευρώ από αυτά μέσω του PEPP έως τον Μάρτιο και τα υπόλοιπα μέσω των επανεπενδύσεων των κεφαλαίων από τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν, χωρίς να υπολογίζονται τα ποσά που μπορεί να αγοραστούν από τις λήξεις άλλων ομολόγων.

Αυτό σημαίνει πως η εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικού Δημοσίου, η οποία το 2022 εκτιμάται πως θα κινηθεί στα 10-12 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτεται από τις αγορές της ΕΚΤ, ενώ καλύπτεται και το διάστημα έως την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που τοποθετείται το αργότερο έως το πρώτο εξάμηνο του 2023, τη στιγμή που η Ιταλία θα εκδώσει το 2022 χρέος ύψους 300 δισ. ευρώ, ενώ οι αγορές ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα κινηθούν στα 128 δισ. ευρώ, που σημαίνει κάλυψη 43%.

Η εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικού Δημοσίου το 2022 εκτιμάται πως θα κινηθεί στα 10-12 δισ. ευρώ.

Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία μετά και τις αποπληρωμές του ΔΝΤ των δάνειων GLF θα διαμορφωθούν στα 25-30 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τα 20 δισ. ευρώ της στήριξης της ΕΚΤ, δείχνουν ουσιαστικά ότι η Ελλάδα μπορεί να μη βγει στις αγορές για τα επόμενα 5,5 χρόνια.

Αυτό είναι το πλέον ισχυρό σήμα που θα μπορούσε να δώσει η ΕΚΤ.

Το κανονικό QE

Σε ό,τι αφορά το κανονικό πρόγραμμα QE, στο οποίο δεν συμμετέχει η Ελλάδα, μετά το τέλος του PEPP τον Μάρτιο και όλο το β΄ τρίμηνο η ΕΚΤ θα διπλασιάσει τον μηνιαίο ρυθμό αγορών στα 40 δισ. ευρώ, και το γ΄ τρίμηνο θα τον μειώσει στα 30 δισ. ευρώ. Από τον Οκτώβριο του 2022 θα επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς των 20 δισ. ευρώ για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο, ενώ οι καθαρές αγορές θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκιά της. Επίσης, θα συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκιά της. Παράλληλα, η ΕΚΤ αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, εκτιμώντας πως φέτος θα αυξηθεί στο 2,6% (από 2,2% πριν), το 2022 θα κινηθεί σε μέσο όρο στο 3,2% και το 2023-2024 θα κινηθεί στο 1,8%, κάτι που υποδηλώνει πως οι αυξήσεις επιτοκίων δεν αναμένονται πριν από το 2024. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, μείωσε τις προβλέψεις της για το 2022 στο 4,2% (από 4,6% πριν) ενώ αύξησε την εκτίμηση για φέτος και το 2023 στο 5,1% (από 5%) και στο 2,9% (από 2,6%) αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή