Το clawback αυξήθηκε από 78,9 εκατ. το 2012 σε 796,5 εκατ. το 2020

Το clawback αυξήθηκε από 78,9 εκατ. το 2012 σε 796,5 εκατ. το 2020

Αρση περιορισμών για επενδύσεις εντός Αττικής ζητούν οι φαρμακευτικές

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να πραγματοποιούνται επενδύσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τη διατήρηση της βιωσιμότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους επισήμαναν εκπρόσωποι του κλάδου κατά την τελευταία ημέρα του Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2021, ζητώντας άρση των περιορισμών που αφορούν επενδύσεις εντός Αττικής αλλά και θέσπιση ευέλικτων κινήτρων πενταετούς διάρκειας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στο πλαίσιο συζήτησης για το επενδυτικό clawback η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, το ποσό υπέρβασης της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης (δαπάνη ΕΟΠΥΥ) από 78,9 εκατ. ευρώ το 2012 έφθασε στα 796,5 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση από το 2014 και μετά. Η υπέρβαση του ορίου της δαπάνης αποτελεί εδώ και χρόνια «αγκάθι» για τις φαρμακευτικές εταιρείες, δεδομένου ότι καλούνται να καλύψουν το ποσό της υπέρβασης μέσω του clawback. Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες, τις εμπόδιζε να υλοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις, διότι το clawback άρχισε να αυξάνεται ραγδαία από το 2012 και μετά. Η θέσπιση λοιπόν του επενδυτικού clawback το 2019 αποβλέπει στην ενίσχυση των επενδύσεων, καθώς προβλέπει τον συμψηφισμό του clawback με τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι εταιρείες για έρευνα και ανάπτυξη αλλά και με αυτές που αντιστοιχούν σε παραγωγικές επενδύσεις. Ετσι, τα προβλεπόμενα ποσά συμψηφισμού το 2019-2023 ανέρχονται περίπου στα 475 εκατ. ευρώ, με μέρος αυτών των ποσών, ήτοι 250 εκατ. ευρώ, να εντάσσεται στο RRF.

O Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της ΠΕΦ και αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Elpen, επισήμανε πως εκτός από τα γενόσημα που αποτελούν σημαντικό τομέα δραστηριοποίησης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, οι εταιρείες έχουν εισέλθει τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη νέων μορφών και σε νέες τεχνολογίες. «Συζητάμε για βιοομοειδή, για mRNA και για άλλους τρόπους αποδέσμευσης», επισήμανε, τονίζοντας πως για να γίνουν αυτά χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις που δεν μπορούν να είναι μικρότερες από 10%-15% του κύκλου εργασιών των εταιρειών ετησίως. Ο ίδιος επισήμανε πως το επενδυτικό clawback οδήγησε πέρυσι στην κατάθεση 40 σχεδίων από ελληνικές και ξένες εταιρείες για επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε πως από δω και πέρα είναι απαραίτητο να προωθηθούν ευέλικτα κίνητρα πενταετούς διάρκειας. Αναφερόμενος στους περιορισμούς που προκύπτουν από τον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, ο ίδιος είπε πως για το κέντρο καινοτομίας της Elpen στα Σπάτα δικαιούμαστε 10% φοροαπαλλαγές γιατί είναι στα Σπάτα, ενώ εάν ήταν στη Λαμία ή σε άλλη πόλη της περιφέρειας, αυτές μπορεί να έφταναν το 50%. Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, τόνισε πως το επενδυτικό clawback δεν πρέπει να θεωρείται εργαλείο διαχείρισης του clawback, αλλά «πρέπει να το δούμε ως κίνητρο για επενδύσεις». Παράλληλα τόνισε πως δεν είναι ελκυστικό το περιβάλλον για επενδύσεις όταν δεν υπάρχει προβλεψιμότητα, ενώ ανέφερε πως προέχει ο έλεγχος της συνταγογράφησης σε πραγματικό χρόνο αλλά και η ύπαρξη συνεπειών για παρανομίες στον κλάδο του φαρμάκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή