Απροστάτευτη στην ενεργειακή κρίση είναι η εγχώρια βιομηχανία

Απροστάτευτη στην ενεργειακή κρίση είναι η εγχώρια βιομηχανία

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η βιομηχανία για τις επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη αύξηση του ενεργειακού κόστους.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η βιομηχανία για τις επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Παράλληλα, εκφράζει την απογοήτευσή της για την αδυναμία της κυβέρνησης να λάβει μέτρα, ώστε να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητά της.

«Στη σημερινή ενεργειακή κρίση η χώρα μας δεν είχε καθόλου γρήγορα αντανακλαστικά. Εχουν βγει ήδη μελέτες που περιγράφουν πώς αντέδρασε η κάθε χώρα και η Ελλάδα είναι τελευταία. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στον επιχειρηματικό κόσμο για αυτή την αργοπορία. Αν ρωτήσετε επιχειρηματίες αν η Ελλάδα έχει στηρίξει τη βιομηχανία της, όλοι θα πουν πόσο υπολείπεται και αυτό τείνει να γίνει κουλτούρα. Η ελληνική μεταποίηση πρέπει να μπει σε προτεραιότητα γιατί έχει τους μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές στην οικονομία. Οταν μπει σε προτεραιότητα η βιομηχανία θα δούμε πολλά από τις επιχειρήσεις», είπε μιλώντας σε συνέδριο της ΕΕΝΕ ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής και μέλος του Δ.Σ. της Βιοχάλκο.

Εχει υποεκτιμηθεί η δυσκολία να συνδυαστούν οι κλιματικοί στόχοι με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Παπαλεξόπουλος.

«Οταν έχουμε μια αγορά ενέργειας που έχει στρεβλώσεις, δεν αφήνει τις επιχειρήσεις να έχουν ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας. Υπάρχουν εταιρείες που κινδυνεύουν να κλείσουν αυτή τη στιγμή. Το κράτος πρέπει να προσέξει και να έχει και αντανακλαστικά», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επισήμανε από την πλευρά του ότι έχει υποεκτιμηθεί η δυσκολία να συνδυαστούν οι κλιματικοί στόχοι με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Το στοίχημα είπε είναι πώς μπορεί να συνδυάζεται η κλιματική φιλοδοξία με την ασφάλεια παροχής ενέργειας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικό κόστος και διασφαλίζοντας στα κρίσιμα χρόνια της μετάβασης την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. «Ολο αυτό το πολύ σύνθετο και μακροχρόνιο πρόβλημα έχει υποεκτιμηθεί το πόσο δύσκολο είναι. Για να φτάσουμε στο “νιρβάνα”, για να φτάσουμε να έχουμε καθαρή και πολλή ενέργεια και σε ανταγωνιστική τιμή θα περάσουμε αρκετά χρόνια που θα είναι δύσκολα. Πρέπει να επενδύσουμε νωρίς και πολύ, να δεχθούμε ότι στη μετάβαση θα υπάρχει μεγαλύτερο κόστος και ότι θα υπάρχουν και κίνδυνοι και σκαμπανεβάσματα όπως η ενεργειακή κρίση που περνάμε αυτή την εποχή», τόνισε.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής το μόνο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση για να προστατεύσει τη βιομηχανία της μέσης τάσης είναι να «παγώσει» την καταβολή των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας για το πεντάμηνο Νοεμβρίου 2021 – Μαρτίου 2022. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 63 εκατ. ευρώ, το οποίο θα κληθούν να το καταβάλλουν αργότερα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΒΙΚΕΝ, η αύξηση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ τον μήνα. Σημειώνεται ότι προς το παρόν οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν σε ισχύ διμερή συμβόλαια με τους προμηθευτές τους και δεν έχουν επηρεαστεί τόσο από την αύξηση όσο οι μικρότερες. Ωστόσο, όσο τα συμβόλαια αυτά λήγουν ενώ η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται, οι επιπτώσεις θα επηρεάσουν όλο τον δευτερογενή τομέα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή