Νέα άνοδος επιτοκίων φέτος στη Νορβηγία

Νέα άνοδος επιτοκίων φέτος στη Νορβηγία

Δεύτερη φορά μέσα στον χρόνο αυτό η Τράπεζα της Νορβηγίας προχωρεί σε αύξηση του κόστους δανεισμού, προαναγγέλλοντας ακόμη μία ανάλογη κίνηση τον Μάρτιο.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη φορά μέσα στον χρόνο αυτό η Τράπεζα της Νορβηγίας προχωρεί σε αύξηση του κόστους δανεισμού, προαναγγέλλοντας ακόμη μία ανάλογη κίνηση τον Μάρτιο. Ειδικότερα, η Norges Bank αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,5% χθες, όπως είχαν ήδη προβλέψει οι 14 από τους 15 οικονομολόγους τους οποίους είχε ρωτήσει σχετικώς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Αναφερόμενη στα επόμενα βήματα τα προσεχή χρόνια, έκανε λόγο για σταδιακές κινήσεις. Η απόφαση της τωρινής ενίσχυσης του κόστους δανεισμού σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας ξεπέρασαν την οποιαδήποτε ένσταση μπορεί να είχαν την τελευταία στιγμή για το ότι τα νέα κυβερνητικά μέτρα ανάσχεσης της μετάλλαξης θα περιστείλουν την οικονομική δραστηριότητα. Κάνοντάς το αυτό, εδραίωσαν και τη διεθνή θέση της Τράπεζας της Νορβηγίας ως μιας από τις περισσότερο σκληρές στη νομισματική πολιτική κεντρικές τράπεζες στις προηγμένες χώρες.

«Είναι αλήθεια ότι η έκβαση της συνεδρίασης της τράπεζας κατά κάποιον τρόπο δεν ήταν αναμενόμενη για τις αγορές, οι οποίες πλέον είχαν απελπιστεί ότι θα προχωρήσει σε τέτοια κίνηση εξαιτίας των περιορισμών για τον έλεγχο της μετάλλαξης “Ομικρον”», παρατηρούν ο Ντάνε Τσέκοβ και ο Κτζέτιλ Ολσεν, αναλυτές της Nordea. Προσέθεσαν μάλιστα πως ήταν μία τολμηρή κίνηση.

Οι επενδυτές εκτιμούν πως θα υπάρξει ακόμη μία αύξηση της τάξεως των 25 μονάδων βάσης μέσα σε ορίζοντα τριμήνου.

Η νορβηγική κορώνα, η οποία το τρέχον τρίμηνο ήταν εκείνη με την τρίτη πιο αδύναμη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων της ομάδας G10, είχε χθες άνοδο της τάξεως του 0,4%, στις 10,1198 κορώνες προς το ευρώ. Αυτό συνέβη χάρις στην αύξηση των επιτοκίων, ενώ αργότερα η άνοδος εξασθένησε. Από την πλευρά τους, οι επενδυτές εικάζουν πως θα υπάρξει ακόμη μία αύξηση της τάξεως των 25 μονάδων βάσης μέσα σε ορίζοντα τριμήνου.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι όχι και τόσο μακριά πίσω από την Τράπεζα της Νορβηγίας βρίσκεται η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία την παραμονή της απόφασης της πρώτης αποφάσισε να επιταχύνει την αναδίπλωση του προγράμματος τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, προετοιμάζοντας αγορές και αναλυτές για τρεις αυξήσεις στα επιτόκια το επόμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή