Κλίμα αισιοδοξίας στις ευρωπαϊκές αγορές

Κλίμα αισιοδοξίας στις ευρωπαϊκές αγορές

H υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει την οικονομία, αν και επιλέγει να αποσύρει σταδιακά τα σχετικά μέτρα, ευνόησαν τις μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει την οικονομία, αν και επιλέγει να αποσύρει σταδιακά τα σχετικά μέτρα, ευνόησαν τις μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων. Η χθεσινή συνεδρίαση αποδείχθηκε η καλύτερη σε μια περίοδο μεγαλύτερη της μιας εβδομάδας, χάρις στην κινητικότητα των μετοχών του κλάδου των τραπεζών και των εξορύξεων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης του Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο της τάξεως του 1,23%, ενώ ο ειδικότερος δείκτης της Ευρωζώνης με κέρδη 0,9%. Η ΕΚΤ σε μικρό βαθμό περιέστειλε το πρόγραμμα στήριξης, διότι αγωνίζεται να επιτύχει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Επισήμανε ότι θα αποσύρει το έκτακτο πρόγραμμα (ΡΕΡΡ) για την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας ύψους 1,85 τρισ. ευρώ έως τον Μάρτιο του 2022. Τα νέα δεδομένα αποτυπώνουν ότι η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε πιο πολύ από όσο αναμενόταν τον τρέχοντα μήνα, διότι οι νέες περιοριστικές ρυθμίσεις για την ανάσχεση της μετάλλαξης λειτούργησαν ως τροχοπέδη της ανάκαμψης.

Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές του κλάδου των τραπεζών και των εξορύξεων.

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού η εικόνα ήταν μεικτή με τους δείκτες λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς να κινούνται αντίστροφα. Ο μεν Dow Jones είχε μία άνοδο 0,18%, ενώ ο S&P πτώση 0,52% και 1,94% ο Νasdaq λόγω μαζικών πωλήσεων στον κλάδο της τεχνολογίας. Στη Γηραιά Ηπειρο στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 1,25%, με 1,03% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 1,12% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,44% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με 1,27% ο IBEX στη Μαδρίτη. Πάντως, η ΕΚΤ σχεδιάζει να διπλασιάσει τις αγορές τίτλων στα 40 δισ. ευρώ υπό το πρίσμα του καθιερωμένου προγράμματός της κατά το δεύτερο τρίμηνο με την προοπτική να τις περιορίσει στα 30 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2022. «Αν και προβλέπεται μία πιο μακρά περίοδος μετάβασης, αφότου λήξει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ, το ότι οι αγορές παραμένουν ανοιχτές μπορεί να ιδωθεί ως ένδειξη ότι η ΕΚΤ είναι σημαντικά πιο μετριοπαθής από τις ομόλογες κεντρικές τράπεζες», επισημαίνουν αναλυτές της τράπεζας Rabobank. «Κι ενώ οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι σαφώς υψηλότερες, το 1,8% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα εξακολουθεί να απέχει από τα επίπεδα εκείνα που θα υπαγόρευαν πιο δραστική σκλήρυνση πολιτικής». Το ευρώ ως προς το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% στο 1,1321 δολάριο και στην αγορά εμπορευμάτων το αργό Ν. Υόρκης ενισχύθηκε 2,4% στα 72,57 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή