Άνοδος στο Χρηματιστήριο μετά την «ετυμηγορία» της ΕΚΤ

Άνοδος στο Χρηματιστήριο μετά την «ετυμηγορία» της ΕΚΤ

Στις 892,83 μονάδες, με κέρδη 1,07%, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνακούφιση προσέφερε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μέσω του προγράμματος επανεπενδύσεων έως τα τέλη του 2024, ενώ άφησε ανοιχτό το παράθυρο ενεργοποίησης και πάλι του PEPP μετά τον Μάρτιο, εάν χρειαστεί.

Οδηγός της ανοδικής κίνησης του Χ.Α. ήταν ο τραπεζικός κλάδος, ενώ σημαντικά κέρδη σημείωσαν και επιλεγμένα blue chips, με τον τζίρο ωστόσο –αν και ελαφρώς αυξημένος– να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, προβληματίζοντας τους αναλυτές. Οπως επισημαίνουν, το Χ.Α. ακολούθησε τη γενικότερη θετική αντίδραση των διεθνών αγορών στις αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι εφησυχάζουμε σχετικά με τα πτωτικά ρίσκα για το επόμενο διάστημα.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,07% και έκλεισε στις 892,83 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,59 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, η μακροπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό κινούμενο μέσο όρο 30 ημερών στις 869 μονάδες, το σημείο στήριξης στις 869 μονάδες και το σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,22% στις 2.145,6 μονάδες, ενώ άνοδο 1,41% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.497,26 μονάδες.

Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ η απόδοση του 10ετούς υποχώ- ρησε στο 1,17%, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου.

Στα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισε η Βιοχάλκο με άνοδο της τάξης του 5,8% και ακολούθησαν η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με κέρδη 3,10% και η Aegean με άνοδο 2,11%, ενώ στον αντίποδα, μικρή πτώση σημείωσαν οι ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ οδήγησαν σε ράλι τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 1,17% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ είχαν θετικό αντίκτυπο και στο Χ.Α. Η στάση που θα τηρήσουν στο εξής οι κεντρικές τράπεζες θα είναι σίγουρα καθοριστική για την πορεία των διεθνών αγορών, από την οποία παίρνει «σήμα» και η ελληνική αγορά, ωστόσο οι αναλυτές εμφανίζονται «συγκρατημένοι», καθώς το πρώτο και κύριο θέμα για το Χ.Α. είναι ο χαμηλός τζίρος.

Αν και χθες ενισχύθηκε ελαφρώς, σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει την επιστροφή νέων κεφαλαίων στο Χ.Α. Οπως σχολιάζει και ο οικονομολόγος της Fast Finance, Λουκάς Παπαϊωάννου, παρά τη χαρωπή σημερινή αντίδραση της ελληνικής αγοράς, πρέπει να έχουμε υπόψη μας την «contrarian» άποψη, ότι δεν πρέπει να υπερβάλλουμε για τις δυνατότητές της, ούτε να υποβαθμίζουμε τις εγγενείς αδυναμίες της και τη ρηχότητά της, λαμβάνοντας υπόψη μας τους χαμηλούς όγκους του τελευταίου διαστήματος. Και αυτό τουλάχιστον μέχρι να εξέλθουμε από τη βασανιστική συσσώρευση του εύρους 850-930 μονάδων, γιατί το τίμημα μπορεί να είναι υψηλό, τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα.

Οπως εξηγεί, το παράθυρο συνέχισης αγοράς ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ βοήθησε τον τραπεζικό κλάδο να αντιδράσει και αφύπνισε τους αγοραστές, οδηγώντας τις τιμές υψηλότερα με τη συμμετοχή και των εταιρειών του ομίλου Βιοχάλκο, που από νωρίς έδειχναν την πρόθεσή τους να επαναλάβουν τη διαχρονική συμπεριφορά καλλωπισμού των αποτιμήσεων στο τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή