Στη Δρέσδη το ευρωπαϊκό κέντρο για την παραγωγή επεξεργαστών

Στη Δρέσδη το ευρωπαϊκό κέντρο για την παραγωγή επεξεργαστών

Γερμανία και Ε.Ε. επενδύουν τώρα στην περιοχή που παρήκμασε λόγω Κίνας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Δρέσδη η μονάδα παραγωγής επεξεργαστών με την επωνυμία GlobalFoundries υπάρχει από την άλλοτε κομμουνιστική εποχή της Ανατολικής Γερμανίας. Παράγει επεξεργαστές για συσκευές από το Apple Watch και τα έξυπνα κινητά της Samsung μέχρι τα Echo της Amazon. Περιήλθε σε παρακμή επί πολλά χρόνια μετά την επέλαση της Κίνας και την ίδια μοίρα είχαν άλλες μικρότερες βιομηχανίες του είδους στην περιοχή της Σαξονίας. Είχαν, όμως, όλες γνωρίσει μεγάλη άνθηση τη δεκαετία του 1990 μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, καθώς στην περιοχή υπήρχαν άφθονοι άνεργοι επαγγελματίες του κλάδου των μικροηλεκτρονικών που είχαν εκπαιδευθεί στην πρώην Ανατολική  Γερμανία.

Οπως, όμως, επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ενώ κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί τους επί χρόνια, τώρα αυτή η περιοχή της Σαξονίας προσελκύει το ενδιαφέρον και αντιμετωπίζεται ως στρατηγικής σημασίας περιουσιακό στοιχείο τόσο από το Βερολίνο όσο και από τις Βρυξέλλες. Τη θεαματική αυτή μεταβολή επέφερε η πανδημία, καθώς προκάλεσε παγκόσμια έλλειψη επεξεργαστών, εξωθώντας εθνικές αρχές αλλά και θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να αναζητήσουν τρόπους για να αυξήσουν την αυτάρκειά τους στα κρίσιμα αυτά εξαρτήματα και να μειώσουν την εξάρτησή τους από την TSMC της Ταϊβάν, που έχει δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά.

Οι βιομηχανίες της περιοχής παράγουν τον έναν στους τρεις επεξεργαστές που κατασκευάζεται στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους F.T., οι κυβερνήσεις όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου, και ιδιαιτέρως των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, έχουν υποσχεθεί να δεσμεύσουν δισεκατομμύρια δολάρια για να αρχίσουν ή να ενισχύσουν την παραγωγή ημιαγωγών στο έδαφός τους ή να επαναπατρίσουν τις βιομηχανίες του είδους. Αυτές οι επιχειρήσεις προσβλέπουν σε ενέσεις κεφαλαίου και οι περιοχές που χρειάζονται επενδύσεις προσπαθούν να τις προσελκύσουν στο έδαφός τους. Η Γερμανία προσβλέπει τώρα στην ανάδειξη της περιοχής της Σαξονίας σε ένα είδος Silicon Saxony, στο πλησιέστερο ανάλογο δηλαδή της κοιλάδας των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ. Οι βιομηχανίες της περιοχής παράγουν τον έναν στους τρεις επεξεργαστές που κατασκευάζεται στην Ευρώπη και σίγουρα θα βρεθούν στο επίκεντρο των προσπαθειών της Ε.Ε. για αυτάρκεια στο είδος. Το έχει ήδη προαναγγείλει ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην περιοχή τον περασμένο μήνα.

Ο κ. Μπρετόν είναι ο ιθύνων νους πίσω από το νομοσχέδιο για τους επεξεργαστές της Ε.Ε., το οποίο στοχεύει σε διπλασιασμό του μεριδίου αγοράς της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά επεξεργαστών μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Σε ό,τι αφορά το Βερολίνο, ο νέος τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός έχει υποσχεθεί να χορηγήσει στον κλάδο «επαρκή οικονομική στήριξη σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα που σχετίζεται με την παραγωγή του, ώστε να διασφαλίσει, να ενισχύσει και να επεκτείνει τη στρατηγικής σημασίας τεχνολογία».

Παράλληλα, παράγοντες της βιομηχανίας στη Σαξονία επισημαίνουν πως παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα σχετικά με τη στήριξη που είναι διατεθειμένη να προσφέρει η Ε.Ε. στην περιοχή. Οπως αναφέρουν, υπήρξαν βιομηχανίες του κλάδου που πτώχευσαν εξαιτίας της αδιαφορίας των πολιτικών για την περιοχή. Ενδεικτική περίπτωση είναι εκείνη της Qimonda, μίας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο βιομηχανίες επεξεργαστών μνήμης, που πτώχευσε το 2009 καθώς δεν άντεξε τον ανταγωνισμό από τις ασιατικές εταιρείες του κλάδου. Τότε είχε ζητήσει μάταια τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, όπως τονίζει ο Φρανκ Μπέζενμπεργκ, γενικός διευθυντής της ένωσης των εταιρειών της Silicon Saxony, «επέλεξε να σώσει την Opel, αλλά όχι την Qimonda».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή