Ανοιξε με ψηφιακές καινοτομίες το νέο μικρό ΙΚΕΑ στην Αθήνα

Ανοιξε με ψηφιακές καινοτομίες το νέο μικρό ΙΚΕΑ στην Αθήνα

Επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ για το κατάστημα στο Τhe Mall Athens

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πύλες του άνοιξε χθες το πρώτο μικρό ΙΚΕΑ στην Αθήνα και το δεύτερο στον νομό Αττικής και στην Ελλάδα, ένα κατάστημα με το οποίο η εταιρεία φιλοδοξεί να συνδυάσει τη λεγόμενη πολυκαναλική στρατηγική (omnichannel) μέσω της λειτουργίας ενός φυσικού καταστήματος που ενσωματώνει πολλές ψηφιακές καινοτομίες. Την ίδια ώρα ο όμιλος Φουρλή, που αναπτύσσει τα καταστήματα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή ακόμη δύο ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους στην Πάτρα και στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται η ανακοίνωση της έναρξης της νέας δραστηριότητας λιανικής, η οποία κατά πληροφορίες αφορά τον κλάδο υγείας και ευεξίας.

Η λειτουργία των φυσικών καταστημάτων φέτος για περισσότερους μήνες σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς και οι νέες επενδύσεις του ομίλου έχουν ως αποτέλεσμα το 2021 να κλείσει με τζίρο περίπου 400 εκατ. ευρώ (έναντι 370,6 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ ο τζίρος από το ηλεκτρονικό κανάλι τόσο του ΙΚΕΑ όσο και της Intersport υπολογίζεται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ).

Το νέο ΙΚΕΑ το οποίο εγκαινιάστηκε χθες από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του πρέσβη της Σουηδίας στην Ελλάδα Γιόχαν Μπόργκσταμ, του δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, του προέδρου του ΕΒΕΑ Ιωάννη Μπρατάκου και άλλων, βρίσκεται στον τέταρτο όροφο του εμπορικού κέντρου Τhe Mall Athens. Εχει επιφάνεια 1.900 τ.μ. και από τους περίπου 9.000 κωδικούς που διαθέτει η ΙΚΕΑ, οι 1.300 είναι άμεσα διαθέσιμοι για παραλαβή. Οι καταναλωτές μπορούν μέσω της ειδικής εφαρμογής και σκανάροντας κωδικό QR να δουν πληροφορίες για τα προϊόντα, εναλλακτικές επιλογές, καθώς και πότε και σε ποιο κατάστημα είναι αυτά διαθέσιμα για παραλαβή. Το κατάστημα διαθέτει επίσης εστιατόριο με δυνατότητα φιλοξενίας γι’ αυτή την περίοδο 128 ατόμων και 160 ατόμων σε κανονική περίοδο λειτουργίας, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα παραλαβής φαγητού για έξω (take away). Πρόκειται για επένδυση ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ και στο νέο κατάστημα απασχολούνται 69 άτομα.

Στη διάρκεια των 20 ετών από τη λειτουργία του πρώτου ΙΚΕΑ στη Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβριο του 2001, ο όμιλος έχει προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. ευρώ.

Εντός του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των δύο νέων μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ (τα μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ είναι μεταξύ 8.000 τ.μ. και 12.000 τ.μ.) στην Πάτρα και στο Ηράκλειο Κρήτης, με στόχο να λειτουργήσουν μέχρι τα μέσα του 2023. Τα δύο νέα καταστήματα θα κατασκευαστούν εντός εμπορικών πάρκων, με τον επικεφαλής του ομίλου κ. Βασίλη Φουρλή να τονίζει χθες ότι ο όμιλος πιστεύει πολύ σε αυτόν τον τύπο εμπορικών αναπτύξεων. Πέρα από το γεγονός, άλλωστε, ότι το νέο μικρό ΙΚΕΑ λειτουργεί στο The Mall Athens της Lamda Development, οι δύο πλευρές θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους με την ανάπτυξη από τον όμιλο Φουρλή εμπορικού πάρκου έκτασης 30.000 τ.μ. στο Ελληνικό. «Η συνεργασία μας με τη Lamda Development είναι πολύ στενή και κοιτάζει προς το μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Φουρλής.

Στη διάρκεια των 20 ετών από τη λειτουργία του πρώτου ΙΚΕΑ στη Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβριο του 2001, ο όμιλος έχει προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. ευρώ.

Ελλείψεις και ανατιμήσεις

Ερωτηθείς στο περιθώριο της εκδήλωσης των εγκαινίων σχετικά με τις ελλείψεις και τις ανατιμήσεις, ο κ. Φουρλής ανέφερε ότι υπάρχουν ελλείψεις στο 13%-14% των κωδικών του ΙΚΕΑ και της Intersport λόγω των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι οποίες αναμένεται να εξομαλυνθούν από τα μέσα του επόμενου έτους. Η εταιρεία έχει προχωρήσει ήδη σε ανατιμήσεις 5%-10% στα αθλητικά είδη, ενώ οι ανατιμήσεις στα καταστήματα ΙΚΕΑ αναμένονται με το νέο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή