Συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας με την αμερικανική EVO για τα POS

Συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας με την αμερικανική EVO για τα POS

Εναντι 158 εκατ. ευρώ μεταβίβασε το 51% του τομέα διαχείρισης καρτών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με την EVO Payments International κατέληξε η Εθνική Τράπεζα, βάσει της οποίας η τράπεζα θα μεταβιβάσει πλειοψηφικό πακέτο της δραστηριότητας αποδοχής καρτών έναντι τιμήματος 158 εκατ. ευρώ. Η συνολική δραστηριότητα των καρτών της Εθνικής Τράπεζας αποτιμήθηκε στα 310 εκατ. ευρώ και όπως προβλέπει η συμφωνία, η δραστηριότητα αποδοχής καρτών της ΕΤΕ θα αποτελέσει αντικείμενο μιας νέας εταιρείας (NewCo), στην οποία η EVO θα αποκτήσει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου και η ΕΤΕ θα διατηρήσει το 49%.

Τα δύο μέρη υπέγραψαν επίσης μακροχρόνια αποκλειστική συμφωνία διανομής, βάσει της οποίας η Εθνική Τράπεζα θα προσφέρει στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις τις λύσεις αποδοχής καρτών που θα προσφέρει η νέα εταιρεία, βασισμένες στα εξειδικευμένα συστήματα και προηγμένα προϊόντα της EVO. Oπως ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, «η συνεργασία αναμένεται να δημιουργήσει σημαντική αξία από τις συνέργειες που θα προκύψουν μέσω του συνδυασμού της ευρείας πελατειακής βάσης της ΕΤΕ και της τεχνολογικής εξειδίκευσης της EVO στις υπηρεσίες πληρωμών».

Η EVO Payments έχει παρουσία σε πάνω από 50 αγορές σε όλο τον κόσμο.

Το μοντέλο πώλησης του τομέα διαχείρισης καρτών έχουν ακολουθήσει μέχρι σήμερα και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, στο πλαίσιο της ανάγκης για συνεργασίες με τεχνολογικούς κολοσσούς του κλάδου προκειμένου να «παρακολουθήσουν» τις  εξελίξεις στον τομέα των πληρωμών. Την αρχή έκανε η Τράπεζα Πειραιώς προχωρώντας στην πώληση του 100% του τομέα αποδοχής και εκκαθάρισης καρτών στον ιταλικό όμιλο Euronet και ακολούθησαν η Alpha Bank, η οποία προχώρησε σε συνεργασία με τον όμιλο Nexi για την πώληση του 51% της σχετικής δραστηριότητας, ενώ η Eurobank μεταβίβασε το 80% του κλάδου στον αμερικανικό όμιλο Worldline. Το μοντέλο συνεργασίας που επέλεξε κάθε τράπεζα διαφοροποιήθηκε ανάλογα και με τις κεφαλαιακές της ανάγκες, επιλέγοντας το κατά πόσον θα διατηρήσει συμμετοχή στη νέα εταιρεία ή το κατά πόσον θα πουλήσει το 100% της σχετικής δραστηριότητας. Με βάση τις σχετικές συμφωνίες που υπέγραψαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, η αποτίμηση της δραστηριότητας των καρτών ανήλθε στο 1,2 δισ. ευρώ και ανάλογα και με το περιεχόμενο της συμφωνίας, οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να εισπράττουν μερίδιο των μελλοντικών εσόδων από προμήθειες.

Η αμερικανική εταιρεία EVO Payments έχει ηγετική θέση στην παροχή τεχνολογιών και υπηρεσιών πληρωμής με παρουσία σε πάνω από 50 αγορές σε όλο τον κόσμο και προσφέρει μια γκάμα πρωτοποριακών, αξιόπιστων και ασφαλών λύσεων πληρωμής σε εμπόρους κάθε μεγέθους, από μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι πολυεθνικές εταιρείες και οργανισμούς σε όλη την υφήλιο. Η συναλλαγή αναμένεται να αυξήσει τον proforma δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών (CET1) της ΕΤΕ καθώς και τον δείκτη συνολικών κεφαλαίων (CAD) κατά περίπου 60 μονάδες βάσης με ημερομηνία αναφοράς την 30ή Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, περίοδο κατά την οποία ο βασικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 16,4% και ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων στο 17%.

Επιπροσθέτως, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ έλαβε ανεξάρτητη γνωμοδότηση από την Barclays Bank PLC σχετικά με το εύλογο και δίκαιο του προσφερθέντος τιμήματος καθώς και ανεξάρτητες νομικές συμβουλές από τη Freshfields Bruckhaus Deringer LLP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή