Ολοκληρώθηκαν δύο τιτλοποιήσεις της Alpha Bank

Ολοκληρώθηκαν δύο τιτλοποιήσεις της Alpha Bank

Την ολοκλήρωση δύο συναλλαγών τιτλοποιήσεων ανακοίνωσε η Alpha Bank.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ολοκλήρωση δύο συναλλαγών τιτλοποιήσεων ανακοίνωσε η Alpha Bank. Πρόκειται για μια συνθετική τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,9 δισ. ευρώ (project Aurora) που συμφωνήθηκε με τους Christofferson, Robb & Company (CRC) ως κύριο επενδυτή, το επενδυτικό κεφάλαιο AnaCap Financial (AnaCap) καθώς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η δεύτερη συναλλαγή αφορά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Cosmos και είναι σε συνέχεια της δεσμευτικής συμφωνίας με εταιρεία της Davidson Kempner Capital Management για την πώληση του 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους περίπου 3,4 δισ. ευρώ.

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή τιτλοποίηση, η συνθετικού τύπου πραγματοποιείται μέσω της μεταφοράς του κινδύνου, βάσει σύμβασης πιστωτικής προστασίας μεταξύ του εντολέα και του επενδυτή, επιτρέποντας στην τράπεζα να διατηρήσει την ιδιοκτησία του χαρτοφυλακίου, αλλά να μειώσει τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού (Risk Weight Assets). Το μοντέλο έχει αξιοποιηθεί από τράπεζες του εξωτερικού, ενώ στη χώρα μας τιτλοποίηση συνθετικού τύπου έχει πραγματοποιήσει η Τράπεζα Πειραιώς και έχει επίσης δρομολογήσει η Eurobank.

Οπως ανακοίνωσε η Alpha Bank, η συναλλαγή δίνει στην τράπεζα προστασία έναντι πιστωτικού κινδύνου μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας (Mezzanine), σε χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, με αποτέλεσμα τη μείωση των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού της τράπεζας κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Η τράπεζα αναμένει τις εποπτικές εγκρίσεις και όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της, η συναλλαγή έχει δομηθεί έτσι ώστε να επιτύχει τη «μεταφορά σημαντικού κινδύνου» (Significant Risk Transfer – SRT), ενώ χαρακτηρίζεται «απλή, διαφανής και τυποποιημένη» (Simple, Transparent and Standardised – STS), προκειμένου να επιτευχθεί στον μέγιστο βαθμό η μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού. Η τιτλοποίηση αποτελεί μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου της τράπεζας «Project Tomorrow» και αναμένεται να συμβάλει περίπου 47 μονάδες βάσης στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, με ημερομηνία αναφοράς την 30ή Σεπτεμβρίου 2021.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Alpha Bank, η τιτλοποίηση προσείλκυσε εξαιρετικά υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, επικυρώνοντας με τον τρόπο αυτό τη στρατηγική της τράπεζας για αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών κεφαλαιακής ενίσχυσης, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν νέες επενδύσεις και κατά συνέπεια η τράπεζα να συμβάλει στην προσπάθεια για επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Στη συναλλαγή ενήργησαν ως κύριος χρηματοοικονομικός σύμβουλος της τράπεζας η Citi, η Clifford Chance ως σύμβουλος σε θέματα διεθνούς δικαίου, η Karatzas & Partners ως νομικοί σύμβουλοι στην Ελλάδα και η Prime Collateralised Securities (PCS) EU SAS ως σύμβουλος σε θέματα απλών, διαφανών και τυποποιημένων τιτλοποιήσεων (STS).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή