Οι εξαγορές στην πληροφορική θα συνεχισθούν

Οι εξαγορές στην πληροφορική θα συνεχισθούν

Μονόδρομος η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της SoftOne, Πάνος Μαρτίνης

7' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η ψηφιοποίηση του Δημοσίου, με αιχμή του δόρατος την πλατφόρμα gov.gr, να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, όμως ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι εξίσου κεφαλαιώδους σημασίας για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές και μεσαίες. Τα οφέλη της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή εξηγεί στην «Κ», στην πρώτη του συνέντευξη από την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Απρίλιο, ο Πάνος Μαρτίνης, διευθύνων σύμβουλος της SoftOne. Πριν από περίπου δύο μήνες, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διευρύνθηκε με την είσοδο διεθνούς κοινοπραξίας που απέκτησε το 45% της εταιρείας Πληροφορικής – μέλους του ομίλου Olympia. Ο κ. Μαρτίνης περιγράφει το υπόβαθρο της συγκεκριμένης κίνησης και εκτιμά ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για την εταιρεία.

– Πώς αξιολογείτε το επίπεδο του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων;

– Με το μερίδιό μας στην ελληνική αγορά να αγγίζει το 40%, διαθέτουμε μια αντιπροσωπευτική εικόνα για τον βαθμό ψηφιοποίησης του ελληνικού επιχειρείν. Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι οι ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα διαιρούνται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτές που εκσυγχρονίζονται ψηφιακά και σε όσες διστάζουν να υιοθετήσουν λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού. Ωστόσο, η ψηφιοποίηση αποτελεί μονόδρομο. Μέσω των κατάλληλων λύσεων και προϊόντων οι εταιρείες μπορούν να αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες με σημαντικά οφέλη σε όλα τα επίπεδα, όπως χαμηλό κόστος λειτουργίας, ενίσχυση της πελατοκεντρικής προσέγγισης, βελτιστοποίηση της τιμολόγησης των προϊόντων τους και αποτελεσματικότερη διαχείριση των αποθεμάτων τους.

– Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στην πληροφορική λόγω και των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης;

– Η χρηματοδότηση έργων ψηφιακής μεταρρύθμισης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί ευκαιρία που παρουσιάζεται σε μία γενιά. Ζητούμενο, βέβαια, είναι αυτού του είδους τα έργα να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν. Υπολογίζουμε ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπονται συνολικά πόροι της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ για έργα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετάβαση στο cloud και την κυβερνοασφάλεια, τον εκσυγχρονισμό των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων λιανικής, και τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών στον χώρο της τεχνολογίας και της πληροφορικής.

– Γιατί είναι τόσο σημαντικό το ψηφιακό νέφος;

– Μέσω του cloud διασφαλίζεται η από απόσταση – απομακρυσμένη πρόσβαση σε εφαρμογές και λογισμικό. Η ανάγκη αυτή μεγιστοποιήθηκε εν μέσω πανδημίας, ενώ σε κάθε περίπτωση αυτού του είδους οι λύσεις επιτρέπουν την κατακόρυφη ενίσχυση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, εφαρμογές ψηφιακού νέφους χρησιμοποιούνται για την από απόσταση προώθηση και πώληση προϊόντων, για τον έλεγχο και τη διαχείριση των αποθεμάτων, όπως και για τη λήψη και διεκπεραίωση παραγγελιών. Ευρύτερα, η χρήση των υπηρεσιών cloud που επιτρέπουν ευελιξία, ευκολότερη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών αυξάνεται όσο ενισχύεται η ανάγκη για τηλεργασία.

Η χρηματοδότηση έργων ψηφιακής μεταρρύθμισης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί ευκαιρία που παρουσιάζεται σε μία γενιά.

– Ποιο είναι το υπόβαθρο της πρόσφατης διεύρυνσης της SoftOne με νέους επενδυτές;

– Η εταιρεία μας αποτελεί ένα κρυφό «διαμάντι», έχοντας λάβει, εδώ και χρόνια, ορισμένες καίριες αποφάσεις, όπως η έμφαση στη δημιουργία λύσεων και συστημάτων διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (ERP) στο ψηφιακό νέφος και η δημιουργία ενός συνεργατικού συστήματος που όχι μόνο διαθέτει το λογισμικό μας, αλλά είναι σε θέση να δημιουργεί επιπρόσθετες εφαρμογές.

Οι επενδυτές, που απέκτησαν το 45% του μετοχικού κεφαλαίου της SoftOne, πείστηκαν για τη δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας στην ελληνική αγορά και τη δυνατότητα επέκτασής της στο εξωτερικό, με την παρουσία της σε Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία να είναι, ήδη, σημαντική. Η εταιρεία διαθέτει ποιοτικούς επενδυτές και τεχνοκράτες διεθνούς βεληνεκούς και το διοικητικό συμβούλιό της είναι εφάμιλλο ξένων εταιρειών πληροφορικής. Σε αυτό συμμετέχουν εγνωσμένου κύρους experts, όπως ο Μάρκος Βερέμης και ο Φρανκ Κοέν που δραστηριοποιείται στον χώρο του λογισμικού για επιχειρήσεις (business software) κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Παραμένει, δε, σύμβουλος σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο.

– Πώς διαμορφώνεται η σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της SoftOne;

– Το μετοχικό κεφάλαιο της SoftOne ελέγχεται κατά πλειοψηφία από τον Αντώνη Κυριαζή, ένα από τα ιστορικά στελέχη της εταιρείας, και τον όμιλο Olympia. Επίσης, ο Μάρκος Βερέμης, ο Φρανκ Κοέν και οι υπόλοιποι νέοι επενδυτές μας έχουν σημαντική μετοχική συμμετοχή στην εταιρεία, ενώ η διοίκηση διαθέτει ένα μικρό ποσοστό στη μετοχική σύνθεση και μελλοντικά μέσω stock options. Το management της εταιρείας δεν άλλαξε με τη σύμφωνη γνώμη των επενδυτών, οι οποίοι εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο είναι εγγυημένη η απρόσκοπτη εξέλιξη και ανάπτυξη της εταιρείας.

– Το 2021 πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών πληροφορικής. Εκτιμάτε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί;

– Ναι. Στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς είναι κυρίαρχη η τάση της ενοποίησης λύσεων πληροφορικής, με παραδοσιακές εφαρμογές, όπως η διαχείριση των αποθεμάτων, να βρίσκονται στον πυρήνα επιχειρηματικών λογισμικών. Δίχως αμφισβήτηση, πολλές ελληνικές εταιρείες που έχουν αναπτύξει αξιόλογα επιμέρους προϊόντα έχουν ανάγκη από το δίκτυο μιας μεγάλης εταιρείας για να μπορέσουν να μεγεθυνθούν. Ως εκ τούτου αναμένεται να ενισχυθεί η συσπείρωση γύρω από τους μεγάλους παίκτες.

– Η πληροφορική τείνει να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες. Υπάρχουν, πράγματι, προοπτικές για τους νεοεισερχόμενους εργαζομένους;

– Πράγματι οι προοπτικές απασχόλησης και επαγγελματικής ανέλιξης είναι πολύ σημαντικές, με τη ζήτηση για εργαζομένους και στελέχη να είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Για παράδειγμα, στη SoftOne έχουμε τεράστια ανάγκη από στελέχη με τεχνολογική εκπαίδευση, όπως προγραμματιστές και project managers. Ενα σημαντικό τμήμα της ζήτησης θα προέλθει από το brain regain, από την προσέλκυση επιστημόνων που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα έχει μια πολύ ισχυρή παράδοση και τεχνογνωσία στη συγγραφή υψηλής ποιότητας κώδικα λογισμικού και στην ύπαρξη καταρτισμένου δυναμικού. Αναμφισβήτητα, όποιος επιλέξει να απασχοληθεί στον χώρο της τεχνολογίας και της πληροφορικής θα βρεθεί σε ένα δυναμικό και συνεχώς εξελισσόμενο οικοσύστημα, με πολύ μεγάλες προοπτικές εξέλιξης.

Οι εφαρμογές cloud μειώνουν το κόστος

– Πώς θα διαμορφωθούν τα μεγέθη της SoftOne τη φετινή χρονιά και ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το 2022;

– Η SoftOne θα ολοκληρώσει τη φετινή χρονιά με κύκλο εργασιών άνω των 28 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη (Ebitda) της τάξεως των 7,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μεγέθη που προέρχονται από αμιγώς οργανική ανάπτυξη, δεν έχουν, δηλαδή, προκύψει από κάποια συγχώνευση ή εξαγορά. Σχετικά με τις επιδόσεις του 2022, προβλέπουμε ότι ο κύκλος εργασιών θα ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ, με τη SoftΟne να διαθέτει περισσότερους από 60.000 πελάτες, αριθμός που αντιστοιχεί σε ενεργές συνδρομές των λογισμικών μας. Η εταιρεία μας είναι καλά τοποθετημένη στην αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού για να αδράξει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.
 
– Πώς, δηλαδή, η εταιρεία είναι σε θέση να αδράξει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα οξυμένου ανταγωνισμού στον κλάδο της πληροφορικής;

– Η δραστηριότητα της εταιρείας μας είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη εφαρμογών ψηφιακού νέφους (cloud), οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις, όπως η μείωση του κόστους και η επέκταση της εμβέλειας της δραστηριότητας. Παράλληλα, δύναμη πυρός της εταιρείας, ιδίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αποτελεί το δίκτυο των 600 συνεργατών που διαθέτουμε σε όλη την Ελλάδα. Μέσω των συνεργατών μας, που δεν προωθούν μόνο τα προϊόντα SoftOne, αλλά τα προσαρμόζουν στις ανάγκες των πελατών μας, προέρχεται άνω του 80% των εσόδων μας.

Θεωρούμε πως η SoftOne είναι ο πιο κατάλληλος συνεργάτης για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων. Και αυτό διότι τα προϊόντα μας διαθέτουν τρία μοναδικά συστατικά χαρακτηριστικά που εγγυώνται συνεχώς ανοδικές επιδόσεις. Πρόκειται για την cloud αρχιτεκτονική που προσφέρει τα μέγιστα οφέλη επεκτασιμότητας και αυτοματοποίησης των λειτουργικών μιας επιχείρησης στο χαμηλότερο συνολικό κόστος.

Οπως και για τις «ανοιχτές» λύσεις (σ.σ.: προσαρμόζονται βάσει των αναγκών του χρήστη) και τα εύχρηστα εργαλεία σχεδιασμού διαδικασιών, όπως το BAM (Business Automation Machine), που επιτρέπει την πλήρη αυτοματοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών, ενισχύει την παραγωγικότητα και μειώνει τις δαπάνες για τις επιχειρήσεις.

Το τρίτο χαρακτηριστικό των προϊόντων μας αφορά τη σταθερή προσήλωση της εταιρείας στη δημιουργία εργαλείων επικεντρωμένων στο Διαδίκτυο και με βασική προτεραιότητα τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Στον τομέα αυτόν και στο πεδίο του back office λογισμικού (σ.σ.: αφορά σειρά «αθέατων» από τον πελάτη εργασιών και διαδικασιών διαχείρισης, όπως η διαχείριση αποθεμάτων, η τιμολόγηση προϊόντων κτλ.), η SoftOne έχει υπάρξει πρωτοπόρος. Στόχος είναι να χρησιμοποιούν τα εργαλεία και τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού το σύνολο των ανθρώπων μιας εταιρείας, ώστε ο ψηφιακός μετασχηματισμός να έχει απτά αποτελέσματα.
 
– Πολλές επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, δεν έχουν καταφέρει, ακόμη, να ανέβουν στο τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού, ίσως επειδή θεωρούν ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο ή περίπλοκο. Μπορούν αυτού του είδους οι εταιρείες να κερδίσουν το χαμένο έδαφος; 

– Η διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων αποτελεί μια σειρά από διαφορετικά και ανεξάρτητα, στις περισσότερες περιπτώσεις, βήματα. Ωστόσο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο κάθε επιχειρηματίας δεν χρειάζεται να υλοποιήσει όλα μαζί τα στάδια προς τον μετασχηματισμό, ούτε με συγκεκριμένη σειρά. Ακόμη, δηλαδή, και αν η συνολική ψηφιακή μετάβαση αποτελείται από πολυάριθμα και διαφορετικά σημεία, συνήθως υπάρχουν μια ή δύο κινήσεις που μπορούν να φέρουν άμεσα μεγαλύτερη αξία. Για παράδειγμα, μία λύση ηλεκτρονικού εμπορίου, ένα νέο σύστημα πληρωμών, που βασίζεται στο fintech, τη χρηματοοικονομική τεχνολογία, ή μια εφαρμογή on-line mobility για τους εξωτερικούς πωλητές προϊόντων μιας εταιρείας είναι δυνατόν να κάνουν άμεσα τη διαφορά σε μια επιχείρηση.

Οταν πρόκειται, δηλαδή, για επιχειρήσεις που υστερούν ως προς την υιοθέτηση λύσεων ψηφιοποίησης, το ζητούμενο είναι να εντοπιστούν τα σημεία «μεγάλου πόνου» ή μεγάλης αξίας, ώστε να ξεκινήσει από αυτά ο μετασχηματισμός. Με τον τρόπο αυτό, είναι δυνατόν να ξεκινήσει άμεσα και με απτά αποτελέσματα το ταξίδι ψηφιακής μετάβασης, χωρίς να χρειαστεί μια επιχείρηση να αλλάξει τα πάντα ή να σχεδιάσει τις δομές της από την αρχή. Η εμπειρία μας έχει αποδείξει ότι τα αποτελέσματα από την υιοθέτηση των αρχικών σταδίων ψηφιακού μετασχηματισμού ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να διευρύνουν τη μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή σε άλλα τμήματα και πεδία δραστηριότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή