Ανησυχία στη μεταποίηση παρά την αύξηση τζίρου

Ανησυχία στη μεταποίηση παρά την αύξηση τζίρου

Η επανεκκίνηση της οικονομίας σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές στις οποίες πωλούνται τα προϊόντα οδήγησε σε σημαντική αύξηση για έναν ακόμη μήνα τον κύκλο εργασιών της ελληνικής βιομηχανίας.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επανεκκίνηση της οικονομίας σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές στις οποίες πωλούνται τα προϊόντα οδήγησε σε σημαντική αύξηση για έναν ακόμη μήνα τον κύκλο εργασιών της ελληνικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία ενισχύθηκε κατά 40,6% τον Οκτώβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021 ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία υποχώρησε κατά 4,3%. Μάλιστα μείωση καταγράφεται σε όλες τις ομάδες βιομηχανικών κλάδων, από την ενέργεια έως τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Αν μη τι άλλο, εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, τότε δεν θα πρόκειται για μια παραδοσιακή εποχική μεταβολή, αλλά ενδεχομένως θα σημαίνει ανακοπή της ανοδικής πορείας της μεταποίησης λόγω των ανατιμήσεων και των ελλείψεων σε πρώτες ύλες.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις τζίρου καταγράφηκαν στους ακόλουθους κλάδους: πετρελαιοειδή (169,5%), παραγωγή βασικών μετάλλων (52,9%), κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (33,9%), κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές πρώτες ύλες (28,1%), κατασκευή ειδών ένδυσης (26,8%), βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών (26,7%), παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων (26,6%), κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (19,8%), κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων (19,1%), εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων (18,1%). Σημαντική αύξηση κατέγραψε και ο μεγαλύτερος κλάδος της ελληνικής μεταποίησης, μετά τα πετρελαιοειδή, ο κλάδος της βιομηχανίας τροφίμων, 8,8% σε ετήσια βάση. Μάλιστα, η αύξηση του τζίρου του εν λόγω κλάδου είναι μεγαλύτερη στην εγχώρια αγορά (9,8%) από ό,τι στην εξωτερική αγορά (5,4%).

Οι μόνοι κλάδοι της βιομηχανίας στους οποίους καταγράφηκε μείωση του κύκλου εργασιών τον Οκτώβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020 ήταν: εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη (-9%) και εξόρυξη μεταλλούχων μεταλλευμάτων (-31,9%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή