Με ελληνική «σφραγίδα» η πλατφόρμα Mondee εισέρχεται στον Nasdaq

Με ελληνική «σφραγίδα» η πλατφόρμα Mondee εισέρχεται στον Nasdaq

Μέσω της ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων εταιρείας εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC) Ithax, η τεχνολογική εταιρεία Mondee, που δραστηριοποιείται στον τομέα των ταξιδιωτικών κρατήσεων και έχει έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ, εισέρχεται στο χρηματιστήριο του Nasdaq.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω της ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων εταιρείας εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC) Ithax, η τεχνολογική εταιρεία Mondee, που δραστηριοποιείται στον τομέα των ταξιδιωτικών κρατήσεων και έχει έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ, εισέρχεται στο χρηματιστήριο του Nasdaq. Με κεφαλαιοποίηση της τάξεως του 1 δισ. δολ., η Mondee έχει δημιουργήσει και λειτουργεί μια πλατφόρμα μέσω της οποίας πρακτορεία, εταιρείες και αυτοαπασχολούμενοι στον χώρο του τουρισμού διασυνδέονται απευθείας με ένα δίκτυο περισσότερων από 500 αεροπορικών εταιρειών και άνω των 900.000 τουριστικών καταλυμάτων.

Μέσω τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, οι χρήστες της πλατφόρμας (πάνω από 50.000 πελάτες ταξιδιωτικών πρακτορείων, εταιρείες και τουρίστες) λαμβάνουν αποκλειστικές και εξατομικευμένες προσφορές για το ταξίδι που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν.

Αυτού του είδους η αγορά της δημιουργίας τουριστικού περιεχομένου έχει αξία της τάξεως του 1 τρισ. δολαρίων, με τη Mondee να έχει εμφανίσει το 2019 ακαθάριστα έσοδα (από πωλήσεις εισιτηρίων) ύψους 3 δισ. δολ. Η εταιρεία προβλέπει ότι το 2023 θα καταγράψει κύκλο εργασιών ύψους 265 εκατ. δολ. και λειτουργική κερδοφορία EBITDA 80,1 εκατ. δολ., μεγέθη που αντιστοιχούν σε ρυθμό ανάπτυξης 49% και 74%, αντίστοιχα, με έτος σύγκρισης το 2019. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι μετοχές της Mondee θα διαπραγματεύονται στον Nasdaq με την κωδική ονομασία «ΜΟΝΤ».

Η εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 1 δισ. δολ. δραστηριοποιείται στον τομέα των ταξιδιωτικών κρατήσεων.

Η Ithax, που εισφέρει κεφάλαια της τάξεως των 300 εκατ. δολ. και συγχωνεύεται με τη Mondee (η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022), δημιουργήθηκε από τον Ορέστη Φιντικλή, ιδρυτή της Ithaca Capital Partners (εξειδικεύεται στον τουρισμό και στα ακίνητα με έδρα το Μαϊάμι), και τους ιδρυτές της συμβουλευτικής εταιρείας ΑΧΙΑ Ventures Group, Δημήτρη Αθανασόπουλο, Αντώνη Αχιλλεούδη και Γιώργο Λινάτσα, όπως και τον συνεργάτη τους Αλέξανδρο Αργυρό.

Σκοπός των SPACs είναι η συγχώνευση με μια μη εισηγμένη εταιρεία, η οποία με τη μέθοδο της αντίστροφης συγχώνευσης εισάγει τις μετοχές της στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια εναλλακτική οδό εισόδου στο χρηματιστήριο μιας εταιρείας σε σχέση με την αρχική δημόσια προσφορά (IPO).

«Το όραμα της Mondee είναι να μεταμορφώσει ολόκληρη την ταξιδιωτική βιομηχανία, καθώς παρέχει ήδη υπηρεσίες “ταξιδιωτικών λύσεων σε ένα κουτί”, με ένα εκτεταμένο δίκτυο ταξιδιωτικών πρακτόρων και αυτόνομων εργαζομένων (gig-economy workers), εταιρικούς πελάτες και κλειστά γκρουπ, προσφέροντάς τους εύκολη και αυτόματη διασύνδεση με αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία, καθώς και επιπρόσθετες τουριστικές υπηρεσίες. Το επόμενο βήμα είναι η εταιρεία να συνεχίσει να επεκτείνει την προσφορά περιεχομένου της, ενισχύοντας τις επιλογές ξενοδοχείων στον χώρο ενοικίασης διακοπών και ψηφιοποιώντας τα τμήματα κρουαζιέρας και περιηγήσεων, ενισχύοντας παράλληλα περαιτέρω τα κανάλια διανομής της», ανέφερε ο Prasad Gundumogula, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Mondee. «Η Ithax ξεκίνησε με αποστολή να συνεργαστεί με έναν καθιερωμένο ηγέτη στα ταξίδια και στη φιλοξενία, που εφαρμόζει ένα εξαιρετικά ανατρεπτικό, αλλά αποδεδειγμένα σωστό επιχειρηματικό μοντέλο και έχει να επιδείξει εκθετική αύξηση εσόδων και ιστορικό EBITDA. Η Mondee είναι ακριβώς αυτός ο συνεργάτης», δήλωσε ο Ορέστης Φιντικλής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ithax και ιδρυτής της Ithaca Capital Partners.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή