Εργοστάσιο παραγωγής καλωδίων στις ΗΠΑ δρομολογεί η Cenergy

Εργοστάσιο παραγωγής καλωδίων στις ΗΠΑ δρομολογεί η Cenergy

Εκλεισε το deal με τη δανική πολυεθνική Ørsted και την πολιτεία Μέριλαντ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ κοντά στην προοπτική να γίνει η δεύτερη μεγάλη ελληνική εταιρεία με εργοστάσιο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μετά την Τιτάν, βρίσκεται η θυγατρική της Βιοχάλκο Cenergy μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων γύρω από την Hellenic Cables. Ο λόγος για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών για τη Cenergy στις ΗΠΑ. Οπως ανέμενε η αγορά και ανακοίνωσε η Cenergy, μητρική της Hellenic Cables, η πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ προέβη τη 17η Δεκεμβρίου 2021 σε ανάθεση στην Ørsted, μια δανική πολυεθνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της βορειοευρωπαϊκής χώρας, έργου ανάπτυξης αιολικού πάρκου στην εν λόγω πολιτεία.

Η Cenergy και η Ørsted αναμένεται να οριστικοποιήσουν τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών («inter array cables») εντός του πρώτου τριμήνου του 2022. Αν δηλαδή αυτή θα πάρει τη μορφή κοινοπραξίας και με ποια ποσοστά ή αν οδηγήσει και σε ευρύτερη μετοχική συνεργασία, σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς. Η δημιουργία του εργοστασίου είναι μεταξύ των υποχρεωτικών δεσμεύσεων της Ørsted απέναντι στην αναθέτουσα πολιτεία και η επένδυση εκτιμάται από την αγορά πως θα είναι υψηλότερη των 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η παραγωγή αναμένεται να τροφοδοτήσει και άλλα μεγάλα ενεργειακά έργα στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αμερικανική αγορά ανανεώσιμων πηγών, βελτιώνοντας τις προοπτικές διείσδυσης και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ομίλου στις ΗΠΑ.

Η επένδυση εκτιμάται από την αγορά πως θα είναι υψηλότερη των 100 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τον Οκτώβριο η Cenergy είχε γνωστοποιήσει ότι διερευνά πιθανές συνεργασίες με στόχο την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων και της τεχνογνωσίας της στον κλάδο των υποβρυχίων καλωδίων, καθώς και την επένδυση σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Στο πλαίσιο αυτό, προέκυψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ørsted, τον σημαντικό διεθνή όμιλο στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών («inter array») στην πολιτεία Μέριλαντ στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2021 της Cenergy, ο κλάδος των καλωδίων «συνεχίζει να εκτελεί τις εξασφαλισμένες παραγγελίες για έργα, διατηρώντας ισχυρή δυναμική και εκμεταλλευόμενος την ικανότητά του να επεκτείνεται σε νέες αγορές». «Συνεχίζουμε να διερευνούμε πιθανές επιχειρηματικές συνεργασίες εκτός των συνόρων, ώστε να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία μας στα υποβρύχια καλώδια και να επωφεληθούμε από το αποδεδειγμένο παγκόσμιο ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα», εξηγούσε η ανακοίνωση. Αλλωστε, κατά τη διάρκεια του 2021 επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη της ζήτησης για προϊόντα καλωδίων και μάλιστα ισχυροποιήθηκε, σύμφωνα με την εταιρεία. Ο Αλέξης Αλεξίου, διευθύνων σύμβουλος της Cenergy Holdings, δήλωσε πως «συνεχίζουμε να επωφελούμαστε από τη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια. Εφαρμόζουμε επιτυχώς πρωτοβουλίες για την αύξηση της αποδοτικότητας και τον εξορθολογισμό των εσωτερικών μας διαδικασιών, ενώ ο κλάδος των καλωδίων συνεχίζει να οδηγεί την κερδοφορία του ομίλου».

Η Hellenic Cables έχει έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό και συνεργασίες με ομίλους στη Δανία, στη Σουηδία, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στις Κάτω Χώρες, στον Καναδά και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατασκευάζει καλώδια ενέργειας και τηλεπικοινωνιών για διάφορους τομείς όπως η μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές, οι κατασκευές και οι υποδομές. Διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής, στη Θήβα, στην Κόρινθο και στο Βουκουρέστι, και ένα βοηθητικό εργοστάσιο στα Οινόφυτα. Η μονάδα της Κορίνθου θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα εργοστάσια υποβρυχίων καλωδίων στον κόσμο. Η Cenergy Holdings εκτός από την Hellenic Cables ελέγχει και τη Σωληνουργεία Κορίνθου. Οι ενοποιημένες πωλήσεις της στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στα 766 εκατ. ευρώ (+21%), το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών στα 800 εκατ. και τα λειτουργικά της κέρδη EBITDA στα 82 εκατ. ευρώ (+14%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή