Παρατάσεις για επιστρεπτέες, πάγιες δαπάνες και μεταβιβάσεις

Παρατάσεις για επιστρεπτέες, πάγιες δαπάνες και μεταβιβάσεις

Ποιες είναι οι προθεσμίες, ποια άλλα αιτήματα υπάρχουν από την αγορά

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δυσκολία μετάβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, η αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο να μεταθέσει αρκετές ημερομηνίες πληρωμών.

Ήδη η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση για ένα μήνα των μεταβιβάσεων ακινήτων υπό προϋποθέσεις, τη μετάθεση έναρξης αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής για έξι μήνες καθώς και του προγράμματος παγίων δαπανών. Η αγορά, ωστόσο, ζητάει και άλλες παρατάσεις. Λογιστές, φοροτεχνικοί και ο εμπορικός κόσμος ζητούν παράταση για την έναρξη αποπληρωμής των οφειλών της πανδημίας που «ξεπαγώνουν» στο τέλος του έτους, παράταση για τροποποιητικές δηλώσεις, ακόμα και για τα τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά τα αιτήματα και δεν αποκλείει να δοθούν παρατάσεις στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, δεν αποκλείεται να διαγραφεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις με αναδρομικά από συντάξεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα αλλά με υπαιτιότητα του φορέα έκδοσης των σχετικών βεβαιώσεων.

Οι παρατάσεις που αποφασίστηκαν είναι οι εξής:

Επιστρεπτέα προκαταβολή. Την παράταση για έξι μήνες της έναρξης αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν περί τις 700.000 επιχειρήσεις αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις καθώς και οι καθυστερήσεις στην έκδοση της τελευταίας απόφασης για τις επιστροφές των ποσών αλλά και των ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκαν οι όροι για τη διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο στην εξάμηνη παράταση. Με βάση τις αποφάσεις, η πρώτη από τις 60 δόσεις θα καταβληθεί στα τέλη Ιουνίου. Ταυτόχρονα, όσοι αποφασίσουν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό θα πρέπει να το πράξουν μέχρι τις 31 Μαρτίου, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%. Σημειώνεται ότι για όσους αποπληρώσουν το επιστρεπτέο τμήμα σε δόσεις καταργήθηκε το επιτόκιο 0,94%. Συνολικά πρέπει να επιστραφούν περί τα 3-3,3 δισ. ευρώ.

Πάγιες δαπάνες. Η κυβέρνηση αποφάσισε να παράσχει τη δυνατότητα το ποσό που έχει απομείνει από το πρόγραμμα των παγίων δαπανών ύψους 450 εκατ. ευρώ να συμψηφισθεί με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του 2022. Συγκεκριμένα, οι 31.000 επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν χρήση του «κουπονιού» για πληρωμή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Μεταβιβάσεις ακινήτων. Σε οριστικά συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων με πώληση, δωρεά ή γονική παροχή, τα οποία συντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2022, για τον υπολογισμό του οικείου φόρου, θεωρείται ότι η μεταβίβαση έχει συντελεστεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021, εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβλήθηκαν μέχρι την ημερομηνία αυτή. Σημειώνεται ότι το χρονικό διάστημα δεν καλύπτει όλους όσους θέλουν να προχωρήσουν σε φθηνές μεταβιβάσεις, πριν δηλαδή τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων (PC1).

Δεν αποκλείεται να διαγραφεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις με αναδρομικά από συντάξεις.

Αιτήματα

Ρύθμιση 36-72 δόσεων. Από τις 800.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και γενικότερα φυσικά πρόσωπα των οποίων οι φορολογικές υποχρεώσεις είχαν ανασταλεί, μόλις 30.000 έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων. Είναι εξαιρετικά πιθανό η κυβέρνηση να προχωρήσει στην παράταση των προθεσμιών για υποβολή ένταξης στη ρύθμιση, οι οποίες εκπνέουν στα τέλη του έτους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή σε 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

Αναδρομικά. Οπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) σε επιστολή της προς τους Χρήστο Σταϊκούρα, Απόστολο Βεσυρόπουλο και Γιώργο Πιτσιλή, έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις «είχε φορτωθεί νέο αρχείο βεβαίωσης αναδρομικών για παρελθόντα έτη, με διαφορετικά ποσά εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να απαιτείται από τους φορολογουμένους να υποβάλουν εκ νέου τροποποιητική δήλωση». Η δήλωση αυτή, όπως επισημαίνουν οι λογιστές, χαρακτηρίζεται εκπρόθεσμη, συνοδεύεται με πρόστιμο 100 ευρώ και αποτελεί προϋπόθεση για να αποσταλεί η νέα τροποποιητική δήλωση που αφορά τα αναδρομικά συντάξεων του 2020. Για αυτές τις περιπτώσεις έχει υποβληθεί αίτημα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μην θεωρηθούν εκπρόθεσμες εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα και να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο.

Μετά τις αντιδράσεις των συνταξιούχων, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 100 ευρώ για εκπρόθεσμη δήλωση αναδρομικών, τα οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν γνώριζαν ότι είχαν λάβει καθώς δεν είχαν καμία ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής, η ΑΑΔΕ, όπως αναφέρουν λογιστές, ζήτησε με σχετικό έγγραφο από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερωθεί για τον τρόπο χορήγησης των βεβαιώσεων αποδοχών στους δικαιούχους των εν λόγω υπηρεσιών, καθώς και τον τρόπο ειδοποίησης αυτών για την τροποποίηση των αποδοχών τους (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αναδρομικές αποδοχές) μετά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους.

Η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το έγγραφο, θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτές προκειμένου να ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για τους τρόπους ανάκτησης των εκάστοτε βεβαιώσεων αποδοχών που τους αφορούν, προκειμένου αυτοί να μπορούν να εκπληρώνουν εμπρόθεσμα και χωρίς κυρώσεις τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Τέλη κυκλοφορίας. Όπως κάθε χρόνο, είναι εξαιρετικά πιθανό η κυβέρνηση να προχωρήσει στην παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του νέου έτους, τα οποία πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ειδήσεις σήμερα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή