Nέος πρόεδρος της Bundesbank ο Χοακίμ Νέιτζελ

Nέος πρόεδρος της Bundesbank ο Χοακίμ Νέιτζελ

Ο Χοακίμ Νέιτζελ, στέλεχος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), είναι ο νέος πρόεδρος της Bundesbank που θα διαδεχθεί το σκληρότερο «γεράκι» της ΕΚΤ, τον Γενς Βάιντμαν.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χοακίμ Νέιτζελ, στέλεχος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), είναι ο νέος πρόεδρος της Bundesbank που θα διαδεχθεί το σκληρότερο «γεράκι» της ΕΚΤ, τον Γενς Βάιντμαν. Ο 55χρονος οικονομολόγος αναλαμβάνει από 1ης Ιανουαρίου. Είναι στενός συνεργάτης του νέου καγκελάριου Ολαφ Σολτς, ενώ έχει διατελέσει επί έξι χρόνια μέλος του Δ.Σ. της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας προτού αναλάβει στέλεχος της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW. Μέχρι στιγμής, είναι αναπληρωτής επικεφαλής του τραπεζικού τμήματος της BIS.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών και οικονομικών αναλυτών, η επιλογή ενός βετεράνου της Bundesbank κατατείνει σε συνέχεια και όχι σε αλλαγή πολιτικής στην κεντρική τράπεζα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης που επιθυμεί να επιβεβαιώσει τον ρόλο του ως εγγυητή της σταθερότητας των τιμών. Ο νέος διοικητής αναλαμβάνει, πάντως, σε μια κρίσιμη στιγμή για την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, καθώς μόλις προ ολίγων ημερών ανέλαβε καθήκοντα νέα κυβέρνηση έπειτα από μήνες σχοινοτενών διαπραγματεύσεων και πολιτικού κενού, ενώ την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός στη χώρα βρίσκεται στο 6% και το νέο κύμα της πανδημίας απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη.

H επιλογή ενός βετεράνου της Bundesbank κατατείνει σε συνέχεια και όχι σε αλλαγή πολιτικής.

Η οικονομική κατάσταση έχει θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον νέο καγκελάριο και τον νέο υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ. Ο Λίντνερ έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει την ανησυχία του για τον πληθωρισμό και για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη. Οπως επισημαίνουν, πάντως, πολιτικοί αναλυτές, με τον διορισμό του κ. Νέιτζελ η Γερμανία χάνει την ευκαιρία να επιλέξει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, μολονότι υπήρχε επάρκεια κατάλληλων υποψηφίων όπως η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, στέλεχος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και η νυν αντιπρόεδρος της Bundesbank, Κλάουντια Μπουχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή