Πράσινο φως από Ε.Ε. για φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια

Πράσινο φως από Ε.Ε. για φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια

Θα συμπεριληφθούν στις βιώσιμες επενδύσεις, εκτιμά ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση μάλλον θα συμπεριλάβει τελικά τόσο το φυσικό αέριο όσο και την πυρηνική ενέργεια στις βιώσιμες επενδύσεις και στην κατηγορία της πράσινης ενέργειας, όταν θα δώσει στη δημοσιότητα τον σχετικό κατάλογο στα μέσα Ιανουαρίου. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε χθες ο επίτροπος Ενιαίας Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, αναφερόμενος στη διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στα κράτη-μέλη σχετικά με το ποιες μορφές ενέργειας και ποιες επενδύσεις θα χαρακτηριστούν βιώσιμες, καθώς η Ε.Ε. δρομολογεί την εγκατάλειψη των ρυπογόνων μορφών ενέργειας.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο στην εφημερίδα Die Welt, ο κ. Μπρετόν αναγνώρισε πως το φυσικό αέριο «δεν είναι η ιδεώδης πηγή ενέργειας, αλλά είναι πάντως καλύτερη από τον γαιάνθρακα». Σε ό,τι αφορά την πυρηνική ενέργεια, ο επίτροπος εξέφρασε την ίδια αμφιθυμία, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν θέλετε πυρηνική ενέργεια, πρέπει να είστε πραγματιστές και όχι να προβάλλετε ιδεολογικές εμμονές». Προσέθεσε, μάλιστα, πως «η ατομική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους μας για το κλίμα» και εξήγησε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Κομισιόν και τα μέλη της σχεδιάζουν να συμπεριλάβουν στις βιώσιμες επενδύσεις αυτά τα δύο είδη ενέργειας.

Η Γαλλία βάζει ξανά σε λειτουργία πυρηνικούς αντιδραστήρες για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της.

Στην Ε.Ε. συνεχίζεται πάντως η διαμάχη για το ποιες επενδύσεις θα θεωρηθούν βιώσιμη ενέργεια. Στη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ενεργειακής κρίσης και με τις τιμές του αερίου στα ύψη, επικράτησε ασυμφωνία ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες τόσο για το φυσικό αέριο όσο και για την πυρηνική ενέργεια. Την ίδια στιγμή, πάντως, στη Γαλλία, που καλύπτει μεγάλο μέρος των ενεργειακών της αναγκών με πυρηνική ενέργεια, η κυβέρνηση κάλεσε την κρατική ενεργειακή εταιρεία Electricite de France (EdF) να θέσει πάλι σε λειτουργία ορισμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες νωρίτερα από όσο σχεδίαζε, ώστε να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση εν μέσω του χειμώνα. Πρόκειται για τους αντιδραστήρες των οποίων η λειτουργία διεκόπη προ ημερών για λόγους συντήρησης και βάσει του προγράμματος της EdF επρόκειτο να επαναλειτουργήσουν στα μέσα Ιανουαρίου. Η διακοπή της λειτουργίας τους είχε δώσει περαιτέρω ώθηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της οποίας αντιμετώπιζαν ήδη μεγάλες δυσκολίες για να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος της ενέργειας και προκάλεσε ανησυχία η είδηση ότι διακόπτεται η λειτουργία των αντιδραστήρων.

Την είδηση επιβεβαίωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info η υπουργός Οικολογίας Μπάρμπαρα Πομπιλί, που τόνισε ότι κάλεσε την EdF να επανεκκινήσει το συντομότερο τους αντιδραστήρες «ενόψει του κινδύνου να υπάρξουν ελλείψεις ενέργειας. Αυτή τη στιγμή έχει ανασταλεί η λειτουργία τουλάχιστον του 1/4 από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γαλλίας. Πρόκειται για ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό για αυτή την εποχή του έτους και αιτία είναι και πάλι η πανδημία, καθώς εμπόδισε την έγκαιρη συντήρησή τους. Η κατάσταση επιδεινώθηκε την περασμένη Τετάρτη, όταν η EdF ανακοίνωσε ότι πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία άλλων δύο πυρηνικών αντιδραστήρων και να παρατείνει και τη συντήρηση άλλων δύο για λόγους ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή