Η βιομηχανία κρέατος και οι νέες τεχνολογίες

Η βιομηχανία κρέατος και οι νέες τεχνολογίες

O Ελον Μασκ της Tesla κατόρθωσε να υποχρεώσει τη Volkswagen να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα της ηλεκτροκίνησης.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Ελον Μασκ της Tesla κατόρθωσε να υποχρεώσει τη Volkswagen να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα της ηλεκτροκίνησης. Το 2022 ενδέχεται ο κολοσσός επεξεργασίας κρέατος JBS στη Βραζιλία, που αποτιμάται σε 15 δισ. δολάρια, και ο ανταγωνιστής του Tyson Foods των ΗΠΑ, ο οποίος αποτιμάται σε 31 δισ. δολάρια, να καταλήξουν να βρίσκονται πίσω από τις εταιρείες με εναλλακτικές μορφές κρέατος, δηλαδή τις αντίστοιχες Tesla του κλάδου, όπως είναι οι Beyond Meat και Impossible Foods. Πάντως, ακριβώς όπως τώρα η γερμανική Volκswagen επιδιώκει πλέον να υπερσκελίσει έως το 2025 την Tesla με κριτήριο την παραγωγή, κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και με τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις. Το να παρασκευάζει κανείς κρέας με τις παλαιές μεθόδους ισοδυναμεί με την έκλυση άνω του 40% του μεθανίου, το οποίο παράγεται παγκοσμίως και σε ετήσια βάση. Συν τοις άλλοις, είναι μέθοδοι χρονοβόρες, υδατοβόρες και χρησιμοποιούν πολύ μεγάλες εκτάσεις γης. Οπότε, για να μπορέσει το σύστημα παραγωγής τροφίμων να καταστεί περισσότερο βιώσιμο, χρειάζεται να ευδοκιμήσουν τεχνολογίες μιμούμενες το κρέας. Σε αυτό το πεδίο οι Beyond Meat και Impossible Foods των 4 δισ. δολαρίων, οι οποίες προετοιμάζονται για να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2022, έχουν αμφότερες εισαγάγει στην αγορά μπέργκερ φυτικής προέλευσης και τα διαθέτουν σε μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων τύπου McDonald’s.

To να μείνει κανείς με σταυρωμένα τα χέρια δείχνει έλλειψη σοφίας. Οι μεγάλοι παραδοσιακοί παραγωγοί τροφίμων βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμα υψηλότερο κόστος, όπως, λόγου χάριν, τους φόρους διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίοι μπορεί να φθάσουν έως και το 55% των μεικτών εσόδων τους έως το 2050, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών FAIRR. Eπιπλέον, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις επιδοτούν αυτόν τον κλάδο, ο οποίος αναπτύσσει δραστηριότητες στην εναλλακτική πρωτεΐνη. Κατά τις εκτιμήσεις της Credit Suisse, αυτός ο κλάδος δυνητικά θα μπορούσε να φθάσει να αποτιμάται 555 δισ. δολάρια, με γνώμονα τις πωλήσεις του έως το 2050 και να αντιστοιχεί στο 25% της παγκόσμιας αγοράς κρέατος και υποκατάστατών του, όταν το 2030 θα φθάνει μόλις το 5%. Εν τω μεταξύ, πέραν του κρέατος φυτικής προέλευσης, παρατηρούνται κενά στη χρηματοδότηση των τεχνολογιών, που οδηγούν στην παραγωγή κρέατος άνευ σφαγής με χρήση ζωικών κυττάρων. Η αγορά του αποκαλούμενου κρέατος εργαστηριακής καλλιέργειας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΜcKinsey, θα μπορούσε να φθάσει σε πωλήσεις τα 25 δισ. δολάρια έως το 2030.

Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις επιδοτούν τον κλάδο, ο οποίος δραστηριοποιείται στην εναλλακτική πρωτεΐνη.

Πάντως, οι συμβατικοί όμιλοι παραγωγής κρέατος μόνο ακροθιγώς ασχολούνται με το θέμα. Ο βραζιλιάνικος κολοσσός της JBS προσφάτως εξαγόρασε μια ισπανική νεοφυή εταιρεία με δραστηριότητες στην τεχνολογία εργαστηριακού κρέατος, ενώ η ταϊλανδέζικη Thai Union με αξία 3 δισ. δολαρίων υποστηρίζει εταιρείες με δραστηριότητες στις πρωτεΐνες εντόμων. Παρά ταύτα, κανένας μεγάλος όμιλος δεν έχει θέσει σοβαρούς στόχους. Εκτός του Maple Leaf, αξίας 3 δισ. δολαρίων, που έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Τορόντο, 51 παραδοσιακοί παραγωγοί κρέατος και αλιευμάτων δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει τις πωλήσεις τους από εναλλακτικές πρωτεΐνες, σύμφωνα με τη FAIRR. Οι δε μεγάλοι κινεζικοί όμιλοι, όπως η  Muyuan Foods,  με αξία 40 δισ. δολάρια, έχει μηδενική παρουσία στο πεδίο αυτό.

Πιθανώς, όμως, τη νέα χρονιά η κατάσταση να αλλάξει. H Eat Just, η οποία οικονομικά στηρίζεται από τον σιγκαπουριανό κολοσσό της Τemasek, έλαβε επίσημη άδεια για πώληση καλλιεργημένου κοτόπουλου στη Σιγκαπούρη, ενώ νεοφυείς με δραστηριότητες σημαντικής κλίμακας, όπως η βρετανική Meatless Farm, προμηθεύει τη διεθνή αλυσίδα καταστημάτων σάντουιτς Pret A Manger στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ακόμα είκοσι χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή