Zepos & Yannopoulos: «Ηolding εταιρία» πλέον και στην Ελλάδα
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
zepos-yannopoulos-ηolding-εταιρία-πλέον-και-στην-ελλάδ-561639571

Zepos & Yannopoulos: «Ηolding εταιρία» πλέον και στην Ελλάδα

Ελίνα Φιλίππου, partner, Ελίνα Μπελούλη, senior associate

Η εταιρία συμμετοχών ή «holding εταιρία» σκοπό έχει να χρηματοδοτεί, να επιβλέπει και γενικότερα να ελέγχει τις εταιρίες-στόχους στις οποίες επενδύει, εισπράττοντας εισοδήματα, δηλαδή μερίσματα, από την απόδοση της επένδυσής της. Όταν ωριμάσει η επένδυση, αποδίδει και το σημαντικότερο έσοδο, δηλαδή το κέρδος από την πώληση των μετοχών των ελεγχόμενων εταιριών. 

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, διαθέτουν, εδώ και χρόνια, ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις holding εταιρίες. Απαλλάσσουν, υπό προϋποθέσεις, από το φόρο εισοδήματος, τόσο τα μερίσματα, όσο και τα κέρδη από την πώληση των μετοχών των ελεγχόμενων εταιριών.

Αντίθετα, μέχρι πρότινος, στην Ελλάδα προβλέπονταν μεν, υπό προϋποθέσεις, φορολογική απαλλαγή για τα μερίσματα που διανέμονταν σε ελληνικές holding εταιρίες από τις ευρωπαϊκές ελεγχόμενες εταιρίες τους. Τα κέρδη όμως από την πώληση των μετοχών των ελεγχόμενων εταιριών φορολογούνταν κανονικά, όπως όλα τα εταιρικά κέρδη. Αυτό ήταν βασικό εμπόδιο στη δημιουργία holding εταιριών στην Ελλάδα. Προτιμούνταν γειτονικές χώρες, όπως η Κύπρος, οι οποίες προσέφεραν πλήρη φορολογική απαλλαγή σε αυτά τα κέρδη.

Όμως από τον Ιούλιο του 2020, το φορολογικό πλαίσιο για τη δημιουργία holding εταιριών στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Τα κέρδη από την πώληση μετοχών των ελεγχόμενων εταιριών απαλλάσσονται πλέον από το φόρο εισοδήματος. Προϋπόθεση για την απαλλαγή είναι να συμμετέχει η ελληνική holding εταιρία με τουλάχιστον 10% στο κεφάλαιο της ελεγχόμενης, για 2 χρόνια, πριν την πώληση. Η απαλλαγή σήμερα ισχύει μόνο για ελεγχόμενες εταιρίες εγκατεστημένες στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ διανύουμε μία περίοδο με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για πολλές αξιόλογες ελληνικές επιχειρήσεις, η ελληνική holding εταιρία είναι μία εναλλακτική, που αξίζει να αξιολογήσει, τόσο ο επιχειρηματίας και εν δυνάμει πωλητής, όσο και ο νέος επενδυτής. Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι είναι μία γρήγορη και φορολογικά ουδέτερη κίνηση, απαλλαγμένη από τα προβλήματα του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού. Η ενδεχόμενη επέκταση δε, του καθεστώτος και σε ελεγχόμενες εταιρίες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κάνει την ελληνική holding εταιρία ακόμα ελκυστικότερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή