Επιστροφή στην αβεβαιότητα λόγω «Ομικρον»

Επιστροφή στην αβεβαιότητα λόγω «Ομικρον»

Είναι σπάνιες οι φορές κατά τις οποίες οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών δείχνουν τόσο αβέβαιες όσο σήμερα.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι σπάνιες οι φορές κατά τις οποίες οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών δείχνουν τόσο αβέβαιες όσο σήμερα. Εάν η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Ομικρον» του κορωνοϊού πρόκειται να επιφέρει έντονες και μαζικές πιέσεις στα συστήματα υγείας τις προσεχείς εβδομάδες, νέα μέτρα εγκλεισμού και μια αιφνίδια μεταβολή στη συμπεριφορά των καταναλωτών, τότε θα υπάρξει και συρρίκνωση στην παραγωγή. Εντούτοις, εάν χαλαρώσουν τα εμπόδια στο σύστημα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τότε θα τονωθεί δραστικά τόσο η βιομηχανία όσο και το ΑΕΠ εν συνόλω. Ως οικονομολόγοι δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε στην ολότητά της την υγειονομική κατάσταση. Οι καταγεγραμμένες μολύνσεις δείχνουν αυξητική τάση στη Βρετανία και στη Δανία, όπου η μετάλλαξη φαίνεται πως σύντομα θα είναι και το κυρίαρχο στέλεχος του ιού. Η πρόσφατη μείωση μολύνσεων στα κράτη  της Ευρωζώνης, που είχαν κυρίως επηρεαστεί από το κύμα της «Δέλτα», όπως η Αυστρία (πτώση μολύνσεων κατά 75%), η Γερμανία (-25%), η Ολλανδία (-30%) και το Βέλγιο (-40%), θα ακολουθηθεί συντόμως από μια έξαρση λόγω «Ομικρον», σύμφωνα με τους ειδήμονες.

Θα αναμείνουμε να δούμε εάν ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων μεταφραστεί σε ανάλογη έξαρση με σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, οι οποίες θα πιέσουν επαχθώς τα συστήματα υγείας επί εβδομάδες ή και μήνες. Εν μέσω μαζικής αύξησης των εμβολιασμών τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ευρωζώνη, οι ασκούντες πολιτική δεν δείχνουν τόσο διατεθειμένοι να καταφύγουν σε καθολικό εγκλεισμό όσο στα προηγούμενα κύματα. Οι πλήρως εμβολιασμένοι καταναλωτές πιθανώς να μην τροποποιήσουν πολύ τη συμπεριφορά τους. Παρά ταύτα, η νέα μετάλλαξη συνιστά μείζονα κίνδυνο για την οικονομική δραστηριότητα στις αρχές της νέας χρονιάς, κάτι το οποίο μπορεί να σημάνει μια πτώση 1% σε τριμηνιαία βάση κατά το πρώτο τρίμηνο εάν εκτραχυνθεί η κατάσταση.

Το ενδεχόμενο πιέσεων στα συστήματα υγείας και νέων lockdowns διαμορφώνει νέα δεδομένα στις προοπτικές της οικονομίας.

Μέχρι στιγμής, κάθε κύμα πανδημίας προξενεί πιο περιορισμένη οικονομική βλάβη από το προηγούμενο. Εν μέσω αύξησης μολύνσεων στην Ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο και εντεινόμενων ανησυχιών για την καινούργια μετάλλαξη, οι προκαταρκτικοί δείκτες των διευθυντών προμηθειών στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών σε Ευρωζώνη και Βρετανία είχαν δραστική πτώση τον Δεκέμβριο. Αλλά η ένδειξη 53,3 μονάδες στην Ευρωζώνη και 53,2 μονάδες στη Βρετανία εξακολουθεί να φανερώνει ότι η αύξηση της δραστηριότητας εναρμονίζεται με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της. Πέρυσι, στο αντίστοιχο κύμα του κορωνοϊού, ο δείκτης διευθυντών προμηθειών στον κλάδο παροχής υπηρεσιών είχε υποχωρήσει αρκετά κάτω από τα επίπεδα των 50 μονάδων, δείχνοντας περιστολή.

* Οι κ. Holger Schmieding, Kallum Pickering και Salomon Fiedler είναι οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή