Εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου για αναβάθμιση κατάρτισης μέσω ΟΑΕΔ

Εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου για αναβάθμιση κατάρτισης μέσω ΟΑΕΔ

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα κατάρτισης με έμφαση στην ποιότητα, την αξιολόγηση και την εφαρμογή μετρήσιμων δεικτών στη διαδικασία πιστοποίησης των παρόχων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα κατάρτισης με έμφαση στην ποιότητα, την αξιολόγηση και την εφαρμογή μετρήσιμων δεικτών στη διαδικασία πιστοποίησης των παρόχων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, οι βασικές αρχές του οποίου εγκρίθηκαν χθες από το υπουργικό συμβούλιο. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση, με στόχο τη δημιουργία ενός μεταρρυθμισμένου και ολοκληρωμένου συστήματος και μιας εθνικής στρατηγικής δεξιοτήτων.

Ο σχεδιασμός, που περιγράφεται μεταξύ άλλων και στις προωθούμενες δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, περιλαμβάνει τον συντονισμό των κονδυλίων, τη ριζική αναθεώρηση του υπάρχοντος κατακερματισμένου συστήματος, την εφαρμογή ενός νέου συστήματος μέτρησης και αναφοράς συγκεκριμένων αποτελεσμάτων από τους παρόχους κατάρτισης, την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία αυτή και, βέβαια, τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Οπως άλλωστε έχει κατά καιρούς τονίσει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μέσω της προωθούμενης παρέμβασης θα πάψει η χώρα μας να είναι ουραγός στην αντιστοίχιση μεταξύ των δεξιοτήτων που διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό και αυτών που ζητάει η αγορά εργασίας.

Γι’ αυτόν τον λόγο στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου ορίζονται υποχρεώσεις και για τους παρόχους και για τους καταρτιζόμενους, «ώστε να πιάνουν τόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια που διοχετεύονται στην κατάρτιση».

Μεταξύ άλλων το σχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις και για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, με στόχο να γίνει μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή δημόσια υπηρεσία απασχόλησης και να μπορέσει να αξιοποιήσει στο έπακρο τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διατάξεις και για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού.

Αλλωστε, η αποτελεσματική διαχείριση κονδυλίων ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί κεντρικό στόχο της ηγεσίας του υπουργείου αλλά και της διοίκησης του οργανισμού.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου θα υπάρχουν διατάξεις που αφορούν τη στενότερη συνεργασία των συμβούλων του ΟΑΕΔ με τους ανέργους μέσω της διαμόρφωσης ενός ατομικού σχεδίου δράσης για τον καθέναν, ώστε να βρίσκουν ευκολότερα δουλειά.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές στο ύψος ή και στη διάρκεια καταβολής του επιδόματος εργασίας, δεν αποκλείεται να προωθηθούν δράσεις όπως η στενότερη διασύνδεση της επιδότησης με τη συμμετοχή των ανέργων σε προγράμματα κατάρτισης.

Βάσει του σχεδιασμού, το σχέδιο νόμου για την κατάρτιση θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή, από τις αρχές του νέου έτους, εφόσον ολοκληρωθούν και οι τελευταίες συνεννοήσεις με το συναρμόδιο υπουργείο Παιδείας και αφού ψηφιστεί πρώτο το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΦΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή