Προχωράει το έργο των υποβρυχίων οπτικών ινών της Islalink

Προχωράει το έργο των υποβρυχίων οπτικών ινών της Islalink

Στη δεύτερη και τελευταία φάση εισέρχεται το έργο της κατασκευής του υποβρυχίου καλωδίου οπτικών ινών στο Ιόνιο από την ισπανική Islalink, που ανήκει στον καναδικό όμιλο Fiera Infrastructure.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δεύτερη και τελευταία φάση εισέρχεται το έργο της κατασκευής του υποβρυχίου καλωδίου οπτικών ινών στο Ιόνιο από την ισπανική Islalink, που ανήκει στον καναδικό όμιλο Fiera Infrastructure. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο της εξασφάλισης των τελευταίων αδειοδοτήσεων για τη χρήση του βυθού, ώστε να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι του 2022 η πόντιση του καλωδίου με στόχο το έργο να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Το καλώδιο θα αναπτυχθεί από την Πρέβεζα μέχρι την Κροτόνε της Καλαβρίας, με τις δύο πόλεις να απέχουν η μία από την άλλη 322 χλμ. Θα συνδέσει το Μιλάνο και τη Ρώμη με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ ένα μικρό τμήμα του θα είναι επίγειο.

Μέσω του συγκεκριμένου καλωδίου, που δημιουργεί μία εναλλακτική όδευση, η Islalink επιδιώκει να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση για χωρητικότητα που υπάρχει ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και την Ελλάδα. Το υποβρύχιο καλώδιο, συνολικού μήκους 330 χλμ., θα διαθέτει 24 δέσμες οπτικών ινών, που διασφαλίζουν ιδιαίτερα ενισχυμένη χωρητικότητα, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του θα είναι ποντισμένο σε βάθος χιλίων μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η κατασκευή του καλωδίου θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2022 και μέχρι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς θα έχει πραγματοποιηθεί η εγκατάστασή του. Αφότου λάβουν χώρα οι τελικοί ποιοτικοί έλεγχοι, το καλώδιο θα είναι έτοιμο προς χρήση τον Νοέμβριο του 2022.

Το καλώδιο θα συνδέει την Πρέβεζα με την Κροτόνε της Καλαβρίας.

Με την ανάγκη για υποδομές οπτικών ινών να είναι πολύ μεγάλη, η Islalink εντείνει την παρουσία της στην Ελλάδα, έχοντας πρόσφατα προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας 25ετούς διάρκειας με την Grid Telecom, θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Αντικείμενο της συνεργασίας των δύο εταιρειών είναι η επέκταση του επίγειου δικτύου κορμού του υποβρυχίου καλωδίου Ionian, που πρόκειται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Ουσιαστικά, το υποβρύχιο καλώδιο από την Κροτόνε Καλαβρίας μέχρι την Πρέβεζα θα συμπληρωθεί με επίγειο δίκτυο οπτικών ινών 1.000 χλμ. που θα συνδέσει την Πρέβεζα με την Αθήνα και στη συνέχεια με τη Θεσσαλονίκη. Στόχος της Islalink είναι το Ionian να συμβάλει στην ανάδειξη των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της Ελλάδας ως περιφερειακών κόμβων για υπηρεσίες νέφους, περιεχομένου και τηλεπικοινωνιών, σε μια συγκυρία κατά την οποία μεγάλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών και εταιρείες τεχνολογίας πυκνώνουν τις επενδύσεις τους σε κέντρα δεδομένων και cloud.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή